A plecat din Romnia in urma cu 19 ani. Se numeste Florin Burhala si este licentiat in drept, membru al Institute of Victoria si Law Council of Australia.

Era elev in clasa a XII-a la Liceul Mihai Viteazul cand a luat hotarrea sa plece din Romnia. Motivul? Avea un unchi in Australia al carui dosar, intocmit de comunisti, nu-i permitea sa urmeze facultatea dorita. Prin urmare, inainte cu sase luni de Bacalaureat, isi anunta parintii ca are de gnd sa plece… Face o aplicatie la Ambasada Australiei, de unde obtine viza necesara, dar nu are pasaport. Pasaport?! Timp de doi ani Florin simte pe pielea lui frustrarea, neputinta si disperarea, pentru ca viata lui inseamna un du-te vino intre casa si sectia de militie sau directia de pasapoarte… Cnd totul cazuse intr-o rutina apasatoare, iar sperantele plecarii se stingeau una cte una, se deschide o poarta Totul se desfasoara la nivel inalt – in anul 1988, proprietarul unei firme australiene (prieten bun cu primul-ministru) semneaza un contract cu Guvernul Romniei, ocazie cu care Ceausescu vrea sa obtina o invitatie in Australia. Pe de alta parte, mai multi membri ai comunitatii romne din Australia ii povestesc primului-ministru ca exista in Romania cam 100 de oameni carora nu li se elibereaza pasapoarte… Ca urmare, Ceausescu face un act rarisim si ii lasa pe romni sa plece. Printre ei se afla si tanarul Florin Burhala.

Propria firma de avocatura

Ajuns in Australia, Florin urmeaza un an de cunostinte generale, dupa care se inscrie la Australian National University din Canberra. La terminarea facultatii, in 1995, are in buzunar o licenta in drept si contabilitate. Dupa un an de ucenicie, in 1996, se angajeaza la o firma de avocatura din Melbourne. Eram partener pe salariu si voiam sa fiu partener cu interes, deci asociat. Pentru ca nu-i convine sa fie doar partener pe salariu, Florin pleaca si isi infiinteaza propria firma de avocatura… Acum are trei avocati care lucreaza pentru el, un agent de emigrare, doua secretare. Printre multele contracte pe care le are, se afla si unul cu Guvernul, semnat in urma cu vreo patru ani.

Flerul de a gasi solutii

Biografia lui mi se pare una impresionanta. Cum se atinge succesul? Un avocat bun este o persoana care poate sa asculte exact ce are de spus clientul si are destule cunostinte generale si profesionale pentru a sti cu siguranta cum poate sa rezolve cazul. Este acel fler de a gasi o portita acolo unde altii dau din umeri, neputinciosi. Il rog sa-mi descrie o zi de munca: De obicei, ma trezesc pe la 5.30, imi beau cafeaua, apoi plec la birou. Citesc ziarele, mai ales rubricile care au tangenta cu munca mea, dupa aceea incep lucrul in functie de prioritati. Sunt perioade in care trebuie sa merg la tribunal in fiecare zi. In alte zile, munca mea poate sa insemne diverse negocieri cu terte persoane. Chiar acum suntem implicati intr-un proiect de mare anvergura si trebuie sa luam in considerare fiecare detaliu. Dupa-amiaza am, de obicei, audiente cu clientii vechi, dar si cu cei mai noi ori cu viitori clienti.

Fara fite si aere de superioritate

Pana la varsta de 39 de ani, Florin poate spune ca a realizat tot ce si-a propus, inclusiv visul de a fi aviator: Australia este si o tara in care, daca esti muncitor, este imposibil sa nu reusesti. Oamenii sunt multumiti, viata este usoara, nu ti se pun piedici la tot pasul si cine vrea sa se realizeze prin munca, prin educatie, poate. Nu, sa nu te gndesti ca totul cade din cer. Stii cine sunt cei care au cele mai mari probleme in Australia? Cei care au avut afaceri in Romnia si vin acolo. Acestia au un soc atunci cnd vad ca lucrurile nu stau chiar cum vor ei si ca nu sunt att de nemaipomeniti cum se cred. Australia nu ofera oportunitati de genul sa dai un tun si sa devii bogat peste noapte! Un om echilibrat, care vrea sa munceasca, traieste foarte confortabil in Australia. Aerele de superioritate ori fitele pe care le vezi acum in Romnia acolo nu au nicio valoare. De sofer personal, care sa te duca la serviciu, nici vorba! Despre nivelul de trai din Australia spune ca este mult mai ridicat, ca acolo unde omul nu reuseste sa atinga anumite standarde de viata, statul suplineste lipsa. Serviciile publice si ajutoarele sociale sunt ireprosabile. Invatamntul si asistenta medicala sunt gratuite, ajutorul de somaj se acorda pe o perioada nelimitata de timp, iar pensia ti se da chiar daca nu ai lucrat deloc in tinerete. Natalitatea relativ scazuta face ca programul de emigrare sa creasca. Pe teritoriul intregii tari sunt aproximativ 50.000 de romni cu diverse meserii, foarte apreciati in ceea ce fac. De ce ar alege romnii Australia daca ar vrea sa emigreze? Iti voi raspunde cu vorbele unei fetite din Rusia care are doar 8 ani… Tata, de ce stam noi acolo, in timp ce aici este att de frumos! Oamenii sunt att de calzi si zmbitori!…

Prietenii, cazuti la proba timpului

Florin spune ca Australia l-a facut mai intelegator si mai tolerant. Ce nu s-a schimbat este aversiunea pentru sistemul comunist, care l-a determinat atunci sa plece, provocndu-i o suferinta ireparabila. Pentru ca dorul de Romnia nu este nici pe departe stins, uneori simte ca-i este dor si de un fir de iarba sau de norii de pe cer. Chiar daca Australia este locul care i-a adus implinirea, in ochi i se citeste o tristete nemarginita provocata de faptul ca, de la Revolutie, nu s-a schimbat nimic in bine: Inainte sa plec, oamenii erau mult mai prietenosi, mai sufletisti, aveau un inamic comun… Acum ii gasesc extrem de individualisti, foarte distanti si fiecare este interesat de ce are de castigat dintr-o anumita tranzactie, fara sa tina seama de principii. Chiar si unii dintre prietenii foarte buni pe care ii aveam evitau expresia: Imi pare bine sa te vad! si intrebau direct: Ce-as putea eu cstiga de pe urma ta?. Faptul ca in Romnia nu se schimba nimic, ca prapastia dintre bogati si saraci este din ce in ce mai mare si ca patura de mijloc este practic inexistenta ii anuleaza dorinta de a se intoarce acasa.

O familie frumoasa si fericita

Era in anul lV de facultate cnd a cunoscut-o pe Tania. A fost o iubire nascuta in timp, care s-a materializat printr-o casatorie fericita. Acum au doi copii frumosi, fetita are 7 ani, iar baiatul 5: Viata de familie in Australia este destul de frumoasa. Ce si-ar mai dori Florin de la viata? Sa-i fie copiii sanatosi si sa aiba parte de succes in viata. Si din nou acel dor, acea rana, care nu da semne sa se inchida il aduc cu gndul la Romnia, pe care ar vrea sa o vada la nivelul Australiei din toate punctele de vedere. Speranta cea mai mare este ca generatiile tinere nu vor prelua greselile parintilor si ca, intr-o zi, mai presus de bani, vile, femei si masini luxoase, vor pune dorinta de a avea o viata frumoasa si fericita, bazata pe demnitate si principii morale solide.