Dolarul american este cea mai utilizata moneda din lume. Este atat principala licitatie globala de facto, cat si standardul de aur neoficial din lume. Potrivit Fondului Monetar International, 62% din rezervele financiare ale planetei sunt detinute in dolari americani – mai mult de dublu fata de detinerile straine totale de euro, yeni si renminbi la un loc.

Treizeci si una de natiuni fie l-au adoptat ca moneda oficiala, fie si-au numit banii dupa ea; peste 66 de tari fixeaza valoarea monedelor lor la aceasta; si acum este acceptat in locuri atat de indepartate precum Coreea de Nord, Siberia si statiile de cercetare de la Polul Nord.

Cu toate acestea, un loc in care dolarul nu este acceptat este in micul oras ceh Jachymov – ceea ce este ironic, pentru ca a fost aici, ascuns adanc in pliurile impadurite ale muntilor Krusne hory din Boemia, de unde dolarul a aparut acum 500 de ani, in ianuarie 1520. Dar in timp ce scoteam din portofel o bancnota de un dolar George Washington in muzeul Casa Monetariei Regale din secolul al XVI-lea al lui Jachymov, chiar locul unde au fost inventati cei mai vechi stramosi ai dolarului, docentul Jan Francovic a zambit si m-a oprit.

„Nu am mai vazut una dintre acestea de mult timp”, a spus el, sunand la doi colegi. „In Jachymov, acceptam doar coroane, euro sau uneori ruble rusesti. Esti primul american care a venit aici in mai bine de trei ani.” 

Esti primul american care a venit aici in mai bine de trei ani

Bine ati venit la Jachymov: un oras somnoros de 2.700 de persoane, langa granita ceho-germana, care este atat casa dolarului, cat si casa fara dolari. Sunt sanse sa nu fi auzit niciodata de loc. Probabil nu stiati ca tocmai a fost numit unul dintre cele mai noi situri ale Patrimoniului Mondial Unesco. Si probabil ca nu ti-ai dat seama niciodata ca moneda care alimenteaza lumea libera isi are originea in acest oras cu un singur drum, inca zguduit de prabusirea comunismului, care are mai multe bordeluri decat banci.

De fapt, ai putea petrece o zi mergand in sus si in jos pe calea principala a lui Jachymov, pe langa cladirile sale gotice si renascentiste abandonate care se prabusesc pe deal, in jurul opulentei sale statiuni balneare de la baza vaii si pana la castelul sau din secolul al XVI-lea. , si sa nu realizeze niciodata ca a fost locul de nastere al dolarului.

„Cum ai putut? Nu exista panouri care sa-l faca publicitate nicaieri – majoritatea oamenilor care locuiesc aici nici macar nu stiu!” a spus Michal Urban, directorul organizatiei non-profit de dezvoltare a regiunii montane Krusne hory – Erzgebirge si unul dintre autorii nominalizarii UNESCO a regiunii, in timp ce ma conducea pe o scara intunecata si in subsolul boltit al monetarii, unde erau testate monedele. „Niciun alt oras minier din lume nu a avut o influenta atat de mare ca Jachymov, dar ne-am uitat istoria.”

Cu mult inainte de a exista Jachymov, muntii ondulatori care desparteau Boemia moderna de Saxonia erau stapaniti de lupi si ursi care cutreierau padurile sale virgine. Cand au fost descoperite cantitati mari de argint in 1516, nobilul local intreprinzator, contele Hieronymus Schlick, a botezat zona Joachimsthal („valea lui Ioachim”) dupa bunicul lui Isus, patronul local al minerilor. 

„La acea vreme, Europa era un continent de orase-stat cu conducatori locali care se luptau pentru putere”, a explicat istoricul local Jaroslav Ochec. „Fara nicio unitate monetara standard printre ei, una dintre cele mai eficiente moduri prin care guvernantii isi puteau afirma controlul a fost sa-si bata propria moneda si asta a facut Schlick.”

Dieta Boemiei guvernanta i-a acordat oficial lui Schlick permisiunea de a bate monedele sale de argint la 9 ianuarie 1520. Contele a stampilat o imagine a lui Ioachim pe fata, a leului boem pe spate si a numit noua sa moneda „Joachimsthalers” – care in curand a devenit scurtata in „taleri”.

Intr-o epoca in care continutul de metal al monedelor era singurul factor determinant al valorii, Schlick a facut doua lucruri inteligente pentru a asigura raspandirea si supravietuirea talerii. In primul rand, el a facut talerul aceeasi greutate si diametru ca moneda Guldengroschen de 29,2 g folosita in mare parte din Europa centrala, ceea ce a facut ca regatele vecine sa o accepte mai usor. Mai important, a batut mai multe monede decat vazuse lumea vreodata.

In doar 10 ani, Joachimsthal s-a transformat dintr-un catun de 1.050 de persoane in cel mai mare centru minier din Europa – un centru animat de 18.000 de persoane cu 1.000 de mine de argint care angajeaza 8.000 de mineri. Pana in 1533, Joachimsthal era al doilea oras ca marime din Boemia dupa Praga, iar pana la mijlocul secolului al XVI-lea, Urban estima ca aproximativ 12 milioane de taleri batuti din acesti munti s-au raspandit in Europa – mult mai mult decat orice alta moneda de pe continent.

Depozitele de argint ale lui Joachimsthal s-au uscat in curand, dar pana in 1566, talerul era atat de bine cunoscut in toata Europa incat, atunci cand Sfantul Imperiu Roman a incercat sa stabileasca o dimensiune standard si un continut de argint pentru numeroasele monede locale din regatul sau, a ales talerul, numindu-i pe toti. monede de argint acceptabile „Reichsthalers” („thaleri ai imperiului”).

„In urmatorii 300 de ani, multe tari din intreaga lume si-au modelat banii dupa taler”, a spus Urban, uitandu-se peste acoperisurile metalice ruginite ale lui Jachymov, spre putul alb urias al celei mai vechi mine exploatate continuu din Europa si spre castelul Schlick, pe care ambele inca mai planeaza. orasul. „In curand, talerul a inceput sa traiasca o viata proprie, departe de aici.”

Pe masura ce conducatorii din Europa au inceput sa-si remodeleze monedele dupa taler, le-au redenumit si in propriile limbi. In Danemarca, Norvegia si Suedia, talerul a devenit cunoscut sub numele de „ daler” . In Islanda, a fost „dalur” . Italia avea „tallero”, care nu trebuie confundat cu „talar” (Polonia), „taliro ” (Grecia) sau „taller ” (Ungaria). In Franta, a fost „ jocandale” si „in curand, au circulat aproximativ 1.500 de imitatii printre micile state stranse ale Sfantului Imperiu Roman”, scrie Jason Goodwin in cartea sa Greenback: The Almighty Dollar and the Invention of America. .

Talerul s-a raspandit curand in Africa, unde a fost folosit in Etiopia, Kenya, Mozambic si Tanzania pana in anii 1940 – si in mare parte din Peninsula Araba si in India, unde era inca in circulatie prin secolul al XX-lea. Moneda oficiala a Sloveniei a fost „tolarul ” pana in 2007. Banii din Samoa sunt inca numiti „ tala”. Iar monedele din Romania („leu”), Bulgaria („lev”) si Moldova („leu”) de astazi isi iau toate numele de la leul stampilat pe primul taler in urma cu 500 de ani.

Dar numele olandez leeuwendaler („dolarul leu”, sau „daler” pe scurt – pronuntat aproape identic cu „dolarul” englezesc) a fost cel care a dat numele monedei americane. Dupa ce au sosit pentru prima data in New Amsterdam in secolul al XVII-lea cu colonisti olandezi, dalers s-au raspandit rapid in cele Treisprezece Colonii, iar colonistii vorbitori de limba engleza au inceput sa le numeasca – si toate monedele de argint cu greutate similara, inclusiv real de a ocho spaniol, foarte folosit -de-opt”) moneda – „dolari”. Dolarul a devenit moneda oficiala a SUA in 1792 si de atunci, dolarul inspirat de taler si-a continuat marsul pe tot globul in locuri precum Australia, Namibia, Singapore si Fiji.

Cu toate acestea, pe masura ce Urban si Ochec m-au scos din monetarie si pe langa un gard de sarma ghimpata care tine un turn militar de paza pe un deal din apropiere, am aflat ca minele din Jachymov au si o pretentie mult mai intunecata la faima.

Cand depozitele stralucitoare de argint ale orasului s-au diminuat, minerii au inceput sa intalneasca o substanta misterioasa de culoare neagra, care a dus la o incidenta alarmant de mare a bolilor pulmonare fatale. Ei au numit mineralul uraninit „Pechblende ” (“pech ” inseamna „ghinion” in germana). In timp ce cerceta minele orasului in 1898, un fizician pe nume Marie Curie a identificat ca acelasi minereu care a produs primii dolari continea doua elemente radioactive noi: radiu si poloniu. Descoperirea i-a desfigurat mainile lui Curie, in cele din urma a ucis-o si a determinat-o sa devina prima femeie care a castigat un premiu Nobel. Dar a pregatit si scena pentru cel de-al doilea act improbabil al orasului: aceleasi mine care au inventat moneda lumii vor alimenta acum cursa inarmarilor nucleare.

In urmatoarele decenii, minele de argint redeschise ale orasului au devenit cea mai importanta sursa de radiu din lume. Nazistii au experimentat aici un reactor nuclear. „Parintele bombei atomice”, J Robert Oppenheimer, si-a scris teza despre arborii bogati in uraniu ai lui Joachimsthal. Si dupa ce Cehoslovacia l-a revendicat pe Joachimsthal din Germania dupa al Doilea Razboi Mondial – redenumindu-l Jachymov si expulzand populatia de limba germana care traise aici de secole cu colonisti cehi – guvernul a semnat un tratat secret cu Stalin care a transformat orasul intr-un gulag rus.

„Aceasta a inceput o perioada foarte condamnata a istoriei noastre”, a spus Urban, strangand prin padure de-a lungul noului traseu de 8,5 km Jachymov Hell, care urmareste dezvoltarea vaii de la nodul minier de argint pana la lagarul de concentrare sovietic. „Inainte de razboi, oamenii care locuiau aici erau foarte mandri ca au creat dolarul. Dar cand populatia s-a schimbat, aceasta memorie s-a pierdut si minele au fost exploatate pentru a ajuta Rusia sa creeze bomba atomica.”

Dupa ce bomba atomica a lui Oppenheimer a pus capat efectiv celui de-al Doilea Razboi Mondial, aproximativ 50.000 de prizonieri politici sovietici au fost trimisi la Jachymov intre 1949 si 1964 pentru a sapa, zdrobi si incarca uraniu pentru a alimenta arsenalul atomic al URSS. De fapt, probabil ca cele mai puternice doua simboluri ale puterii din lumea moderna, dolarul si armele nucleare, provin din acest oras minier pitoresc de pe dealurile Boemiei.

Astazi, Jachymov inca se lupta cu trecutul sau tumultuos. Vastele zgorii care odata cicatriceau valea incep sa fie inghitite de copacii vesnic verzi. Sirurile de case din secolul al XIX-lea cu scanduri construite cu niveluri toxice de reziduuri de uraniu sunt treptat eviscerate si readuse la gloria lor de odinioara. Iar ultima mina operationala a lui Jachymov, Svornost, care a furnizat argint pentru primii dolari, acum pompeaza apa radioactiva intr-un trio de statiuni ciudate si luxoase care promoveaza „terapia radon-apa”.

Inca nu exista semne nicaieri in Jachymov care sa afirme pretentia sa drept locul de nastere al dolarului. Dar daca te duci in interiorul muzeului Royal Mint House al orasului si ii rogi pe profesori sa-ti arate ce este nou pentru cincicentenarul din acest an, ei vor arata cu mandrie in spatele biroului si iti vor arata o rama mica care tine un George Washington nou si clar.