In ultima vreme, Internetul s-a dezvoltat extraordinar de mult, asa ca nu este de mirare ca putem vorbi de un adevarat ”boom” de afaceri online. Poate ca si tu esti tentat de acest aspect, pentru ca nu degeaba se spune ca ”daca nu esti pe Internet, nu existi”. Inainte de a te arunca intr-un domeniu aproape necunoscut, avem cateva recomandari pentru tine.

Fa-ti planul de afacere

Orice business facut cu simt de raspundere are nevoie de un plan de afaceri, iar acest lucru este valabil si in mediul virtual. Aici trebuie sa ai in vedere publicul tinta, concurenta si, evident, resursele cu care pornesti la drum.

Gaseste nisa potrivita

De regula, cei aflati la inceput de drum fac o greseala grava inca de la primii pasi in pornirea unei afaceri online. Ei se concentreaza in primul rand pe aflarea unui produs, si abia apoi se preocupa de gasirea unei piete de desfacere pentru acesta. De fapt, cel mai bine ar fi sa faci o cercetare de piata, prin care sa gasesti destui oameni care cauta o solutie la o anumita problema, dar nu au avut prea multe optiuni in acest sens. Aici vei interveni tu, si lucrurile pot merge frumos de aici inainte.

Site-ul sau blogul

Pentru ca avem de a face cu un business pe Internet, ai nevoie de un site sau un blog. Indiferent spre care te orientezi, trebuie sa tii cont de cateva aspecte. Primul pas este alegerea numelui, care trebuie sa fie unul cat mai bun pentru ca este cuvantul cheie pentru pozitionarea in motoarele de cautare si prin intermediul caruia atragi potentialii client. Apoi cumpara un domeniu specific, dar ai grija ca numele de domeniu sa nu cauzeze vreo problema juridica. Dar, degeaba ai facut totul perfect, site-ul/blogul arata exact cum trebuie daca nu ai un hosting de calitate. Alegerea celui mai bun plan de gazduire pentru site-ul tau nu trebuie tratata cu superficialitate, pentru ca altfel risti sa pierzi date, sa stai mai mult offline decat online, si alte dezavantaje care iti pot ruina afacerea in mediul virtual. Pentru firma de hosting, recomandarea noastra este sa apelezi la una romaneasca, cum este si Thc, pentru ca serverele sunt aici si informatia nu trebuie sa parcurga o distanta prea mare. De asemenea, serverele sunt construite fara a face compromis de la calitate, folosind tehnologii de ultima generatie si o retea robusta cu o garantie de uptime de 99.9%, ceea ce te asigura ca site-ul tau va fi disponibil non-stop. Viteza de incarcare a site-ului va fi una excelenta, vei avea parte de monitorizare continua, backup-uri zilnice, dar si experti care iti stau mereu la dispozitie pentru solutionarea rapida a eventualelor probleme.

Resursele materiale

De regula, cei care incearca sa-si construiasca o afacere in mediul online au la dispozitie doua optiuni: gasirea unui finantator, sau apelarea la banca sau fondurile de investitii.

Promovarea

Un alt aspect, mai mereu neglijat, este si promovarea. Reclamele online, chiar si cunostintele, sunt metode eficiente prin care o poti face la inceput, pentru ca mai apoi, daca mai este nevoie, sa evoluezi spre ceva mai complicat. De asemenea, platforme precum Facebook, Instagram, Twitter sunt o modalitate buna de promovare.

Relatia cu clientii

Atunci cand iti construiesti afacerea pe Internet, este putin mai dificil sa observi reactiile celor care iti viziteaza site-ul sau blogul. Poti incerca sa reduci mult din acest handicap daca instalezi si un autoresponder, si fa in asa fel incat procesul de cumparare sa fie unul usor, nu unul in care sa fii nevoit sa dai mii de click-uri pana reusesti sa pleasezi o comanda

Rabdare, cat mai multa rabdare

Chiar daca ai vazut ca multe afaceri in mediul online sunt de-a dreptul infloritoare, nu te astepta ca si a ta sa fie la fel, de prima data. Si ei au inceput la fel ca si tine, si de aceea rabdarea nu trebuie sa-ti lipseasca, pentru ca va dura ceva pana vei incepe sa obtii profit.