Credeti sau nu, cel putin 80% dintre femei poarta un sutien de dimensiuni incorecte! Majoritatea oamenilor poarta un sutien prea mare in spate si prea mic in cupe. Desi dimensionarea poate varia usor intre marci, toate urmeaza un sistem de masurare de baza pe care il puteti utiliza pentru a masura dimensiunea sutienului in confortul propriei case.

Sa stiti ca marimea cupei nu este absoluta

Acesta este cel mai mare mit despre dimensiunile sutienului: faptul ca o ceasca D arata la fel la fiecare dimensiune a benzii sau ca a avea sani mici inseamna automat ca esti o ceasca A. De fapt, dimensiunea cupei este proportionala cu dimensiunea benzii – ceea ce inseamna ca depinde de masurarea benzii. De exemplu, un 32 D va umple un volum mai mic decat un 36 D, dar sunt ambele cupe D. Marimea cupei (litera) este determinata de diferenta dintre masuratorile de sub bust si bust. Un 32D ar insemna ca aveti un underbust de 32 inch si un bust de 36 inch, in timp ce un 32A ar insemna ca aveti un underbust de 32 inch si un bust de 33 inch.

Intelegeti cum ar trebui sa arate si sa se simta un sutien montat corect

Exista cateva semne povestitoare care indica daca ti se potriveste sau nu un sutien. Iata ce trebuie sa tineti cont de faptul ca va masurati si incercati diferite dimensiuni:

O banda confortabila: banda este ceea ce ar trebui sa faca majoritatea muncii sustinandu-va sanii, nu curelele. Ar trebui sa puteti pune unul sau doua degete sub banda, dar nu mai mult. Curelele care-ti cad de pe umeri sau banda ridicata sunt semne ca ai nevoie de o banda mai mica; curelele sapate in umeri pot fi un semn ca sunt prea mici.

Acoperire laterala suficienta: nu ar trebui sa aveti tesut care sa iasa din partile laterale ale cupelor, sub subsuori. Pe un sutien cu sarma, puteti evalua acoperirea laterala cu sarma: daca capatul acestuia este indreptat spre mijlocul axilei, sunteti bine sa mergeti.

Un gore plat: gore (partea din banda a sutienului care se afla intre cupe) ar trebui sa stea plat pe piept, fara sa se sapa in piele incomod. Daca nu, purtati sutienul gresit.

O curba neteda: evitati temutul ,,quad-boob” care rezulta din partea superioara a unei cupe prea mici, taiata in tesutul mamar deasupra sutienului. In schimb, cautati o potrivire care sa conduca la o silueta curata, fara tesut ratacit.

Fiti constienti de diferite forme ale sanilor

Deci, ce se intampla daca gasesti un sutien in marimea ta, dar inca se potriveste gresit? Probabil ca nu alegeti sutienul potrivit pentru forma sanului. Incercati aceste solutii la problemele comune de forma:

Sani putin adanci: Daca tesutul mamar este raspandit uniform pe o zona mai larga, cu o proiectie mai mica, probabil ca aveti o forma superficiala. (Un alt semn indicativ: avand tesut mamar langa clavicule, in ciuda faptului ca este relativ mic.) Sanii putin adanci se potrivesc cel mai bine in sutiene cu balcon sau demi-cupa, cu o ceasca deschisa deasupra si taiata orizontal. Evitati stilurile de scufundare.

Sani pandulosi sau tuberosi: Daca baza sanului este relativ ingusta, dar tesutul real atarna destul de putin, nu disperati! In schimb, cautati sutiene care sa aiba fire, cupe bine separate si o acoperire mai completa a sanilor. Evitati cupele demi si sutienele.

Cunoasteti dimensiunile surorilor

Daca gasiti un sutien care se apropie de o potrivire perfecta, dar nu chiar acolo, incercati o marime de sora. S-ar putea sa ofere doar suficiente variatii pentru a corecta diferentele usoare dintre producatori.

Reduceti dimensiunea unei surori: reduceti dimensiunea benzii cu doua, dar ridicati dimensiunea cupei cu un interval. De exemplu, puteti trece de la 36 C la 34 D.

Mareste o marime sora: mareste dimensiunea benzii cu doua, dar mergi in jos cu o marime de cana. De exemplu, puteti trece de la 36 C la 38 B.

Odata ce va gasiti adevarata marime a sutienului, unele femei pot alege in continuare o marime surioara in anumite scenarii, cum ar fi cu dimensiunea sutienului dificil de gasit. Daca ati ales sa faceti acest lucru, stiti ca cresterea sau coborarea cu mai multe dimensiuni rezulta de obicei intr-o banda mult prea mare sau prea mica.

Navigati prin diferite stiluri

In prezent, exista doua stiluri diferite de montare a sutienului (prezentate mai jos). Masurarea moderna este adoptata de mai multi producatori, desi unii inca folosesc stilul traditional. Din pacate, este dificil sa stim ce sistem utilizeaza designerii individuali si etichetele. Iata cum sa va acoperiti pariurile:

Daca incercati sutiene intr-un magazin, este o idee buna sa stiti care este dimensiunea dvs. pentru ambele stiluri.

Daca comandati online, incercati sa gasiti un site care are o politica de returnare flexibila.

Aveti grija la accesoriile profesionale

Solicitarea unui profesionist experimentat care sa va masoare este o idee minunata daca incepeti de la primul patrat – probabil va putea sugera taieturi si stiluri care ar putea functiona pentru dvs. Cu toate acestea, instalarea vine cu cateva avertismente:

Evitati magazinele care au o gama limitata. Un instalator la unul dintre aceste magazine ar putea incerca sa va vanda in mod incorect o dimensiune pe care o au la indemana, in locul marimii dvs. adevarate. Inainte de a va angaja in montaj, asigurati-va ca magazinul are dimensiuni mai mici ale benzii (cum ar fi 28 si 30) si cupe mai mari (DDD si in sus). Optiunile bune din SUA includ magazine universale precum Nordstrom si Dillard’s.

Solicitati sa fiti echipat cu ambele sisteme de masurare. In acest fel, aveti o idee despre dimensiunea de incercat daca un stil produce o potrivire complet gresita.

Nu va lasati sutienul actual. Daca montatorul tau incearca sa te masoare cu sutienul inca pus, probabil ca nu va fi masurarea corecta. Daca sunteti ingrijorat de modestie, purtati un bluza subtire, dar stransa, si pur si simplu scoateti sutienul de dedesubt.

Masurati dimensiunea benzii

Aceasta este cea mai usoara parte a procesului – dimensiunea benzii dvs. ar trebui sa fie destul de stabila si simpla.

Rulati o banda de masura in jurul corpului chiar sub sanii dvs. si luati o masuratoare in inci. Asigurati-va ca masurarea benzii este orizontala si destul de stransa. Bratele tale ar trebui sa fie in jos. Noteaza acest numar.

Daca aceasta masuratoare este un numar impar, atunci ar trebui sa incercati sutiene atat in   dimensiunea de sub masurare, cat si in dimensiunea de mai sus. De exemplu, daca ati masurat 78,7 cm (31 inci), dimensiunea benzii dvs. ar putea fi de 30 sau 32.

Daca masurarea dvs. este deja un numar par, aceasta este aproape intotdeauna dimensiunea benzii dvs., dar este posibil sa aveti nevoie de o dimensiune mai mica sau mai mare, in functie de tipul de corp. De exemplu, daca dimensiunea benzii dvs. este mai mica de 28, poate doriti sa mergeti la o dimensiune a benzii, deoarece aceste dimensiuni sunt destul de stranse. Daca faceti acest lucru, ar trebui sa coborati o dimensiune a cupei, astfel incat cupele dvs. sa aiba acelasi volum (cunoscut sub numele de ,,dimensiunea surorii”). Deci, daca sunteti 26C, este posibil ca un 28B sa fie mai confortabil.

Determinati dimensiunea cupei

Amintiti-va, dimensiunea cupei dvs. nu este o masura absoluta – este proportionala cu dimensiunea benzii dvs.

Indoiti-va astfel incat pieptul sa fie paralel cu solul. Asta pentru a va masura tot tesutul mamar – nu doar ceea ce iese in afara atunci cand stati in picioare.

Masurati in jurul trunchiului, astfel incat banda sa fie peste cea mai plina parte a sanilor. Nu trageti banda prea strans – ar trebui sa fie suficient de stransa incat sa nu se miste uniform, dar nu atat de strans incat sa va preseze tesutul mamar. Notati numarul.

Asigurati-va ca banda dvs. de masurare este la nivel de sol. Nu ar trebui sa fie la cativa centimetri in spate sau veti ajunge la o masurare inegala. Pentru a combate acest lucru, incercati sa va masurati in fata unei oglinzi sau rugati-va partenerul sau prietenul apropiat sa va ajute.