O sa incep cu un truism: Sibiul e plin de farmec.  Nu trebuie sa inșir aici motivele pentru care a fost Capitala Culturala Europeana in 2007 sau cele l-au desemnat “cel mai bun oraș de vizitat in 2013” intr-o competiție a internaților pasionați de calatorii. Aș enumera lucruri pe care le știi prea bine.

Dar o sa iți spun un lucru pe care nu-l știi. Acum, as we speak, in Sibiu se desfașoara un festival fain. E de nișa, e pentru melomani, e plin de farmec și de good vibes: Festivalul de Muzica Contemporana Icon Arts. 

Parca te vad ridicand din spranceana: “Muzica contemporana? Adica?” Nu-I vorba de Inna, nici de Iron Maiden, nici de Take That – bine, aștia s-au desparțit și nu au mai scos nimic nou, sunt “so nineties!”. Muzica contemporana implica instrumente muzicale (chitara, vioara, pian, clarinet chiar o orchestra) și piese compuse anul asta sau anul trecut sau acum cațiva ani. Dar nu acum sute de ani. Luiza Zan, Mircea Tiberian, Remus Henning, John Betsch, Emil Vișenescu, Adrian Mantu, Gabriel Bebeșelea sunt doar cateva dintre numele mari de care noi, muritorii de rand, nu am auzit dar care lasa o sala intreaga fara cuvinte.

Daca tot nu ai ințeles care-i faza cu muzica contemporana, cu personalitațile de mai sus, cu de ce ar trebui sa fii in Sibiu ASAP, sa nu ratezi nici un spectacol,  permite-mi sa-ți dau cateva motive:Faci ceva nou – When was the last time you did something for your first time? When will be the next time you do something for the first time? 😀 Te duci sa ramai fara piuit – Be prepared to be amazed! Ești hipster – deci prezența ta e necesara. Ești meloman – și asta e locul unde vei gasi muzica de calitate facuta de tineri pasionați (vor urca destui tineri pe scena, toți studenți ai Academiei Icon Arts). E timpul pentru o pauza de la serile petrecute in Ateneul Roman. Sa mergem, așadar, (in turneu) in provincie. Vei cunoaște o altfel de Romanie – sunt mai mulți decat crezi. Și sunt altfel. Și sunt buni. Și au investit mult in acel instrument pe care il țin in maini Ești deja in Sibiu – Why not drop by? Bring your lovely friend too! Vrei sa auzi cu urechile tale cum sta acustica din Biserica fortificata din Cisnadie – in fond, a trecut mult timp de la ultimul tau concert intr-o biserica fortificata Ideea de a asculta o orchestra in Cetatea Rașnovului suna chiar bine!

Pana mai gasești și alte motive (precum intrarea libera), mai jos ai programul. Ne vedem acolo! 😉

Sambata, 27 iulie, ora 19.00

Sala „Oglinzilor” a Forumului Democrat GermanRecital de chitara | Reinbert Evers (Germania) si Sung Jin Kim (Coreea de Sud)

Marti, 30 iulie, ora 19.00

Sala „Oglinzilor” a Forumului Democrat GermanICon Arts Ensemble, dirijor Gabriel BebeseleaIn program, lucrari de: Diana Gheorghiu, Cristina Uruc, Sebastian Androne si Sumio Kobayashi

Miercuri, 31 iulie, ora 19.00

Sala „Oglinzilor” a Forumului Democrat German
Concert cameral cu participarea cursantilor de la sectia de interpretare a Academiei ICon Arts

Joi, 01 august, ora 18.00

Biserica fortificata din Cisnadie
Concert cameral cu participarea cursantilor de la sectia de interpretare a Academiei ICon Arts

Vineri, 02 august, ora 18.00

Filarmonica de Stat SibiuRepetitie cu public ECO/ New Worlds Symphonies

Vineri, 02 august, ora 21.00

Cisnadioara, Apfelhaus”Jazz moves”.
Protagonisti: cursantii Academiei ICon Arts, sectiile jazz si dans contemporan,cu participarea profesorilor Andreea Novac, Luiza Zan, Mircea Tiberian si John Betsch

Sambata, 03 august, ora 12.00

Cetatea fortificata din Cisnadioara
Spectacolul de final al Academiei ICon Arts. Gala laureatilor.

Sambata, 03 august, ora 19.00

Cetatea din Rasnov Concert European Contemporary Orchestra (ECO)/ New Worlds Symphonies (in cadrul Festivalului International de Film Istoric, Rasnov)

PS: Crede-ma ca e minunat sa auzi cum suna la clarinet “joaca” cu notele a unei tinere de douzecișiunpic de ani.