Chitara mare mexicana (guitarron) este un instrument cheie in bogata traditie a muzicii mariachi. Cu toate acestea, tehnicile de chitara esentiale pentru muzica mexicana includ modele si ritmuri de stralucire pe care le puteti invata pe guitarron, vihuela (o versiune mai mica a guitarron) sau chitara obisnuita. Cu o practica consecventa, puteti prelua modelele si tehnicile de chitara mexicana care confera mariachilor sunetul sau distinct, vibrant! Pentru a va ajuta sa incepeti sa cantati la acest stil muzical vibrant, am compilat raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre ridicarea chitarei mexicane.

Pentru a canta la chitara traditionala mexicana, cumparati o vihuela sau un guitarron

Alegeti guitarron-ul daca doriti sa furnizati basul in muzica mariachi sau alegeti vihuela daca sunteti interesat de o versiune mai mica si mai acuta a guitarron-ului.  Folositi un selector de deget (care aluneca pe degetul aratator) pentru a reda vihuela.

Vihuela poate fi mai usor de preluat daca canti deja la chitara, deoarece are aceeasi acordare ca o chitara normala, fara coarda E bas. Guitarron foloseste o reglare complet diferita.

Alternativ, utilizati o chitara cu corzi de nylon sau chitara clasica.

Veti putea invata aceleasi tipare si ritmuri. Nu utilizati o chitara acustica, cu coarde de otel. Corzile mai rigide vor face mai dificila invatarea culegerii rapide si a stropirilor.

Folositi un plectru gros (regulat) pentru a produce sunetul puternic si vibrant asociat cu mariachi.

Acordarea dvs. va depinde de tipul de chitara pe care o utilizati

Acordati-va corzile de guitarron la ADGCEA. Acordati-va chitara la acordul standard EADGBE. Acordati vihuela cu 5 corzi pentru acordarea ADGBE, cu corzile ADG cu o octava mai mare decat pe o chitara standard.

Retineti ca, spre deosebire de o chitara standard, va veti regla guitarron-ul cu tonuri ascendente pana la a sasea coarda, unde veti regla o octava. Asta inseamna ca notele (cu notatie de octava) vor fi A1D2G2C3E3A2

Folositi cureaua de genunchi sau chitara pentru a tine chitara in pozitie verticala

Daca chitara sta prea jos pe poala, incearca sa stai cu piciorul sprijinit pe un scaun. Genunchiul tau indoit va actiona ca un mic raft pentru chitara sa stea mai sus. Daca doriti sa stati fara scaun, utilizati o curea de chitara la o lungime in care chitara dvs. se simte cel mai confortabil pentru dvs. Indiferent de modul in care tii chitara, asigura-te ca stai in picioare sau stai cu o postura buna.

Pentru a reda confortabil chitarronul mai mare, tineti corpul intr-un unghi, astfel incat fata chitarei sa fie inclinata spre dvs.

Folositi un brat drept si incheietura mainii drepte relaxate

Relaxarea bratului si a incheieturii mainii va va ajuta sa calcati rapid si sa produceti sunetul intens al muzicii mariachi. Incheietura ar trebui sa fie indoita spre corzi. Nu va mentineti bratul drept, cu incheietura mainii paralela cu instrumentul. Puteti sprijini antebratul drept pe partea inferioara a chitarei pentru stabilitate.

Tine-ti mana stanga in jurul gatului chitarei.

Lasa-ti degetul mare sa se infasoare in jurul gatului chitarei, astfel incat sa il poti folosi pentru a reda note de bas.

Muzica Mariachi foloseste in principal acorduri deschise !

Va puteti lipi de forme obisnuite precum C, G, D, F, Am, Em si E7. Nu va trebui sa va faceti griji cu privire la acordurile de bare.