Cu doar cateva zile in urma, producatorul Harvey Weinstein a fost cel mai puternic om din tot Hollywoodul. In spatele lui, o colectie de hituri si povesti despre figura sa, a sustinut legenda marelui „mogul” al cinematografiei secolului XXI, un om capabil sa creeze cariera lui Quentin Tarantino, sa o reinvie pe cea a lui Martin Scorsese si sa transforme filmele europene in blockbuster in Statele Unite.

Cu toate acestea, de la cateva zile pana astazi, producatorul de filme precum Pulp Fiction, The English Patient, Sin City, Cold Mountain sau The Founder, a devenit un nepasat care a fost dat afara din propria companie.

Ce s-a intamplat in aceste zile? In cazul in care te-ai ratacit in incurcatura de stiri, urmeaza sa facem o cronologie cu tot ce s-a intamplat pana acum, ceea ce nu este putin.

Pe 5 octombrie, The New York Times descopera cazul care va schimba Hollywood-ul. Un text semnat de jurnalistele Megan Twohey si Jodi Kantor dezvaluie ca Harvey Weinstein a petrecut decenii sa reduca la tacere abuzurile sexuale platind victimelor. Cei doi jurnalisti furnizeaza tot felul de dovezi, de la scrisori ale femeilor carora le facuse propuneri pana la declaratii de la acestea.

Dupa publicare, pe Twitter incep sa apara o multitudine de nume de la Hollywood. De la Lena Dunham la regizorul Scott Derrickson. Dintre toate aceste voci se remarca cea a lui Rose McGowan, o actrita care sustinuse mereu ca un mare director din industrie a violat-o si ca partenerul ei sentimental de la acea vreme nici nu voia sa o sustina pentru ca lucra cu el. Nu putini au considerat-o nebuna in cruciada ei impotriva abuzului sexual in industria filmului.

Harvey Weinstein trimite o scrisoare ziarului, asumandu-si o parte din vina si spunand ca a inceput sa lucreze in aceasta afacere intr-un moment in care anumite comportamente erau comune si cerand iertare. Totodata, avocatul sau lanseaza o alta declaratie in care spune ca majoritatea acuzatiilor sunt false.

Consiliul de administratie al propriei sale companii, The Weinstein Company, decide sa-l expulze si se ia in considerare o schimbare a numelui (fratele sau Bob Weinstein este in consiliu ), in timp ce cativa membri ai Hollywood-ului incep sa-si ridice mainile la cap pe drum. el preia cazul si sustin ca nu stiu nimic despre ceea ce promite sa devina un bulgare de zapada care matura industria divertismentului.

Pe 8 octombrie, portalul The Wrap publica un text semnat de jurnalista Sharon Waxman  in care arata personalitati precum Matt Damon sau Russell Crowe, pe care ii acuza ca i-au musamalizat Weinstein. Potrivit jurnalistului, in 2004 a inceput sa investigheze cazul cand a descoperit ca responsabilul Miramax din Italia nu era altceva decat cineva care se ocupa de asigurarea producatorului cu femei. Ancheta nu ar fi fost niciodata publicata din cauza presiunii pe care oameni ca Matt Damon au exercitat-o ​​asupra New York Times. Pe Twitter, Jessica Chastain sustine ca este devastata de ceea ce tocmai a citit in articolul lui Waxman.

Pe 10 octombrie, jurnalistul Ronan Farrow (fiul lui Woody Allen si Mia Farrow) publica in New Yorker o investigatie pe care o facea de ceva vreme si care fusese redusa la tacere de alte mass-media. In ea, el il acuza pe Weinstein de 13 cazuri de hartuire sexuala si 3 violuri, adunand declaratii precum cele ale actritei si regizoarei italiene Asia Argento, care explica modul in care producatorul ar fi violat-o oral si ca pana astazi nu indraznise sa raporteze. aceasta. De parca nu ar fi de ajuns, ziarul include o interceptare telefonica a politiei in care magnatul marturiseste ca a hartuit un model pe nume Ambra Battilana Gutierrez.

Asia Argento explica prin Twitter ca o scena din filmul ei Scarlett Diva se bazeaza pe ceea ce s-a intamplat cu Weinstein si pe intalnirile sexuale ulterioare pe care le-a avut cu el, deoarece ii era teama ca va boicota distributia urmatorului ei film.

Site-ul web TMZ relateaza ca Weinstein a parasit Los Angeles si va intra intr-o clinica de detoxifiere pentru dependentii de sex. Alte mass-media cred ca aceasta este doar o strategie de a trece pentru o persoana bolnava si de a evita sa fie inchis. Dupa cum a publicat The Hollywood Reporter, politia din New York aduna informatii pentru a investiga cazurile care ar fi avut loc in oras.

Academia de la Hollywood spune intr-un comunicat ca este „dezgustata” de ceea ce citeste si spune ca consiliul de administratie se va intruni pe 14 pentru a studia ce fac in privinta asta (se poate imagina ca il vor concedia pe Weinstein, castigatorul unui Oscar pentru Shakespeare indragostit). Alaturi de Academie, mai multi politicieni care s-au freat cu Weinstein incep sa-l renege. Intr-un interviu, Hillary Clinton  confirma ca va lua banii pe care i-a cheltuit Weinstein pentru donatii de campanie si ii va oferi unor organizatii de caritate.

Bomba ajunge sa explodeze cand The New York Times publica o alta lucrare in care nume atat de importante precum Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette sau Angelina Jolie se alatura victimelor, asigurand ca si Weinstein le-a hartuit sexual. Paltrow detaliaza modul in care Brad Pitt a ajuns sa se confrunte cu Weinstein atunci cand a hartuit-o.

Actrita Rose McGowan subliniaza ca liderul executiv de la Hollywood care a violat-o cu ani in urma nu era nimeni altul decat Harvey Weinstein si ii acuza direct pe oameni precum Ben Affleck ca l-au ajutat sa-l acopere. Actrita franceza Lea Seydoux publica o scrisoare in care povesteste propria experienta cu Weinstein, in care acesta s-a napustit asupra ei intr-o camera de hotel.

Producers Guild anunta ca se va intalni duminica pentru a decide cu privire la expulzarea lui Weinstein. Mai multe companii incep sa taie legaturile comerciale cu The Weinstein Company, inclusiv managerii, care anunta ca nu isi mai trimit reprezentanti la compania de productie creata de fostii fondatori Miramax. Amazon, una dintre companiile care sustine ca isi revizuieste acordurile cu familia Weinstein, primeste prin Twitter furia lui Rose McGowan, care asigura ca stiau deja despre caz din gura ei si ca inca au mers inainte cu relatiile lor comerciale.

Quentin Tarantino emite o declaratie in care sustine ca este devastat si cere inca cateva zile sa iasa si sa vorbeasca despre cine i-a fost prieten si producator de 25 de ani.

Actritele Kate Beckinsale si Claire Forlani se alatura interpretilor care marturisesc ca au fost hartuite de producator. Beckinsale explica ca avea doar 17 ani cand Weinstein s-a prezentat la ea in camera ei de hotel intr-o halata.

Pe 14 octombrie, fratele sau Bob Weinstein iese sa acorde un interviu dur in care asigura ca Harvey nu are regrete si ca The Weinstein Company trece prin momente dificile. Via Twitter, regizorul Scott Derrickson il numeste mincinos pe micutul Weinstein, dand de inteles ca era constient de ceea ce facea fratele sau si il acuza ca este unul dintre cei mai rai oameni care au pus piciorul la Hollywood.

Academia de la Hollywood face efectiva expulzarea producatorului in timp ce actrita Lysette Anthony denunta politiei ca a fost violata in propria ei casa in urma cu 25 de ani. Cazul actritei britanice s-ar putea alatura altor trei violuri pe care lantul Sky News asigura ca politistii le investigheaza si care au avut loc la Londra in 2010, 2011 si 2015. Eva Green  apare la fata locului pentru a spune ca a fost si ea hartuita de catre producator.

Woody Allen asigura  intr-un interviu acordat  BBC  ca se simte  „trist” in legatura cu acest caz si ca auzise zvonuri despre Weinstein, dar nu „aceste povesti oribile” despre abuzurile sexuale ale atotputernicului producator, cu care a colaborat la  Vicky Cristina Barcelona: „Este tragic pentru femeile sarace implicate si trist pentru Harvey, a carui viata este intr-o asemenea mizerie”.

Pe 17 octombrie, Lena Headey (Game of Thrones) marturiseste pe Twitter ca a suferit si doua episoade de hartuire sexuala de catre Weinstein: „Mi-a soptit: „Nu spune nimanui ce s-a intamplat, nici managerului tau, nici agentului tau”. Procurorul districtual din Los Angeles, la randul sau, solicita mai multe plangeri impotriva lui Weinstein. „Daca sunt suficiente dovezi, vor fi procese”, a spus procurorul Mike Feuer.

Kevin Smith anunta ca va dona profiturile din filmele sale cu Weinstein organizatiei non-profit Women In Film.

Pe 18 octombrie, Channing Tatum  lanseaza o declaratie prin care il informeaza ca anuleaza filmul de abuz sexual pe care urma sa-l regizeze pentru The Weinstein Company. Asia Argento, la randul ei, da asigurari ca a fost nevoita sa paraseasca Italia dupa ce a fost catalogata drept promiscua de presa din tara ei dupa cazul Weinstein.

Quentin Tarantino vorbeste in cele din urma despre cazul Weinstein, omul care l-a catapultat la faima si recunoaste ca „stia destule incat sa fi facut ceva”. Lupita Nyong’o povesteste hartuirea sexuala pe care a suferit-o de doua ori din partea producatorului intr-un articol pe care l-a scris pentru New York Times.

Printr-un purtator de cuvant, producatorul se apara de versiunea publicata de  Lupita Nyong’o,  spunand ca actrita din 12 Years a Slave l-a invitat la teatru in urma cu doar un an. Intr-o emisiune radio, Sean Young dezvaluie ca, dupa ce a filmat  Love Crimes, un film din 1992, Weinstein si-a desfacut pantalonii in fata ei.

Jurnalistul Yashar Ali spune ca a vorbit cu 15 femei care nu au vorbit inca in public, dar care au fost hartuite de Harvey Weinstein. Mesajul sau este insotit de o imagine devastatoare cu chipurile tuturor femeilor care il acuza pe producator.

Kathy DeClesis, fosta asistenta a lui Bob Weinstein, contribuie la un articol din New York Times, dezvaluind ca totul ii era bine cunoscut lui Bob si restului companiei.