Pomii fructiferi sunt de obicei foarte predispusi la atacul daunatorilor (in principal insecte sau organisme patogene) care afecteaza negativ dezvoltarea pomului si calitatea fructelor acestuia.Datorita acestei sensibilitati mari, este necesar sa stim cand sa fumiga pomii fructiferi, pentru a putea pune capat daunatorilor fara a afecta dezvoltarea arborelui.

Momentul perfect pentru a fumiga pomii fructiferi (din punct de vedere fiziologic si morfologic) este inceputul iernii, deoarece frunzele cad si pomul intra intr-o perioada de repaus.Nu este recomandat sa o faci primavara, deoarece in acest anotimp. a anului mugurii noi; iarna va fi intotdeauna cel mai bun moment pentru a gestiona problemele daunatorilor. Vezi mai multe infirmatii despre fumigarea pomilor fructiferi pe faude.ro.

Cele 3 practici importante care trebuie efectuate iarna pentru combaterea daunatorilor

1. Tundere

Ar trebui taiat pentru a indeparta ramurile moarte, cele care sunt rupte sau au un aspect bolnavicios, acest lucru serveste la promovarea vigoare a copacului, ar trebui sa incercati si sa deschideti varful copacului la soare si astfel sa imbunatatiti circulatia aerului .

Absenta frunzelor iarna ne ofera o vedere clara asupra starii structurii arborelui. Daca copacul a fost taiat si antrenat corespunzator in timpul verii, va trebui sa fie taiat mai putin in timpul perioadei de repaus. Pentru combaterea daunatorilor si bolilor se procedeaza la eliminarea tuturor ramurilor moarte, bolnave, incrucisate sau rupte, asa cum se recomanda eliminarea si indepartarea absoluta a tuturor lemnului mort.

Dezinfectati in mod regulat toate materialele de taiere cu un dezinfectant 1:1 sau un amestec de inalbitor de fiecare data in timpul taierii si de fiecare data cand materialele intra in contact cu lemnul mort. Lubrifiati foarfecele de taiat cu ulei dupa ce taierea este completa pentru a preveni coroziunea.

Vopsiti trunchiul si ramurile inferioare ramase ale copacilor tineri care sunt expusi la soare pentru a preveni lectiile de arsuri cu un amestec 1:1 de vopsea interioara latex, acest lucru ajuta, de asemenea, la reducerea infestarilor cu foratori. Vopseaua se aplica incepand cu doi inci (5,1 cm) sub linia solului, lucrand pana la aproximativ doua picioare (61 cm) inaltime.

2. Salubritate

Masurile bune de salubritate sunt foarte importante si necesare pentru a preveni bolile si insectele daunatoare si pentru a reduce pulverizarea. Indepartati frunzele uscate cu o grebla inainte de a cadea primele ploi, aceste frunze uscate sunt folosite pentru compost sau servesc drept hrana pentru viermi. Indepartati si distrugeti fructele uscate sau mumificate de pe copac si de pe sol pentru a preveni cresterea ciupercilor si sosirea insectelor.

3. Fumigarea cu aerosoli latenti

Pentru a sti cand sa fumigati pomii fructiferi, observati mai intai pomul, daca arata bine, sanatos si in stare perfecta, este recomandat sa nu folositi produse chimice , daca observati vreo deteriorare a structurii acestuia sau pur si simplu este raportat un daunator sau boala din apropiere, apoi continuati sa utilizati substante chimice.

Aplicarea si utilizarea aerosolilor latenti ne permite un tratament economic si eficient impotriva diferitelor insecte si organisme patogene care se dezvolta iarna, cum ar fi:

  • – Cosnita (prezenta in multi pomi fructiferi).
  • – Oua de acarieni europeni rosii si cafenii (prezente pe fructe cu samburi si pere).
  • – Borerul piersicii (prezent in caise, nectarine si piersici, desi uneori in prune si prune).
  • – Acarianul perului (prezent pe pere).
  • purice de par (prezent pe pere).
  • – Oua de afide (prezente pe multi pomi fructiferi)
  • – Cuplul frunzelor (ciuperca) care este adesea prezent pe piersici si nectarine.
  • – Foricul (ciuperca) care apare de obicei la caise, nectarine si piersici.

Spray-urile latente sunt aplicate in perioada de repaus a pomului fructifer (sfarsitul lunii noiembrie) chiar inainte de inceperea umflarii mugurilor (jumatatea lunii februarie sau inceputul lunii martie). Momentul exact de aplicare poate varia in functie de boala care este controlata. Odata ce mugurii incep sa se deschida, riscati sa deteriorati fructele si sa ucideti albinele polenizatoare prin actiunea insecticidului.

Cand sa fumigam pomii fructiferi?

Aici se mentioneaza principalii pomi fructiferi si datele potrivite pentru fumigarea lor:

  • Cais

Pulverizati caisii cu ulei latent (inclusiv trunchiul) pentru a controla acarienii, ouale de afide, coligari sau orice alt daunator (acest lucru trebuie facut inainte ca mugurii sa incoleasca)

Inainte de a incepe ploile, indepartati si distrugeti toate fructele care sunt uscate sau mumificate pentru a reduce putregaiul brun.

Aplicati fungicid de cupru fix pentru a controla ciuperca borer inainte de debutul ploilor de iarna.

Nu folositi produse pe baza de sulf pentru a fumiga caisele.

  • Cireas

Pentru a mentine copacul la o inaltime potrivita pentru a putea avea grija de el, este necesar sa-l tundeti; Trebuie sa indepartati ramurile moarte, bolnave sau rupte.

Uleiul latent este folosit pentru fumigatia copacului (in momentul in care copacul este latent), copacul este fumigat complet, inclusiv tulpina, chiar inainte ca noile muguri sa apara pentru a controla afidele, ouale de acarien si coligari.

  • Piersic

Pentru a mentine arborele la o inaltime potrivita pentru a putea avea grija de el, este necesara taierea aproximativa a jumatate din cresterea anului precedent, pentru producerea unei fumigatii usoare si mai bune; Ca si in cazul ciresului, trebuie sa indepartati ramurile moarte, bolnave sau rupte.

Uleiul latent este folosit pentru fumigatia copacului (in momentul in care copacul este latent), copacul este fumigat complet, inclusiv tulpina, chiar inainte ca noile muguri sa apara pentru a controla afidele, ouale de acarien si coligari.

Pulverizati cu un fungicid de cupru de doua ori, pentru a controla cuplul piersicului si, de asemenea, gauritorul, prima data in jurul datei de 15 noiembrie si apoi la mijlocul lunii februarie. A doua pulverizare trebuie facuta cand mugurii se umfla, dar inainte ca florile sa se deschida.

  • Pomi fructiferi (mar, pere si gutui)

Aproximativ intre 15 si 20% din cresterea anului precedent este taiata astfel incat lumina si aerul sa intre in coroana si astfel sa se poata mentine o buna productie de fructe si, de altfel, sa asigure o buna acoperire cu fumigatii.

Pulverizati cu sulf de var (sulfit policalcic) exact atunci cand mugurii sunt umflati, dar inainte de a se deschide pentru a controla crusta, acarienii de par si adultii si ouale de purici de par.