Scena este de neuitat: Marilyn Monroe intinsa goala pe pat, cu cateva sticle goale de medicamente langa ea. Nu a lasat nici un bilet de ramas bun si, potrivit legistilor care au ridicat cadavrul, avea telefonul in maini, de parca cu cateva secunde inainte de a muri ar fi incercat sa sune pe cineva. Desi nimeni nu stie sigur ce s-a intamplat in dimineata zilei de 5 august 1962, adevarul este ca din acea zi, cea mai cunoscuta blonda de la Hollywood a devenit o legenda.

Dovada in acest sens este ca atunci cand jumatate de secol de la moartea sa este pe cale sa se implineasca, faima lui este inca intacta. Potrivit revistei Forbes, actrita este a treia celebritate din mormant cu cele mai mari castiguri, dupa Michael Jackson si Elvis Presley. Numele lui este atat de profitabil incat industria divertismentului nu rateaza ocazia de a-si exploata imaginea (vezi caseta) si, intamplator, de a reinvia miturile care s-au creat in jurul sau.

Misterul continua. In listele de teorii ale conspiratiei pe care mass-media le publica din cand in cand, este inevitabil sa apara fata de aur a cinematografiei. Desi certificatul de deces indica faptul ca decesul lui s-a datorat unei supradoze de barbiturice, multe intrebari raman de rezolvat. La prima vedere, scena corespundea cu cea a unei sinucideri, intrucat Marilyn trecea printr-o criza emotionala dificila care o facuse dependenta de somnifere. Cu toate acestea, de ani de zile sunt cei care s-au dedicat dezvaluirii adevaratelor motive care au determinat-o sa faca acest lucru.

Jurnalistul irlandez Anthony Summers este unul dintre autorii care a urmarit indeaproape cazul. In cartea ei Goddess, ea argumenteaza cu documente si peste 600 de interviuri ca povestea mult-mentionata a divei cu procurorul general al SUA, Robert F. Kennedy, cunoscut si sub numele de Bob sau Bobby, a declansat tragedia. Cei doi s-au intalnit la casa de pe plaja din Santa Monica, unde fratele ei, presedintele John F. Kennedy, avusese intalnire ascunsa cu vedeta din 1955.

Cand relatia lor s-a incheiat in acea seara in care Marilyn a cantat celebrul La multi ani, domnule presedinte, la Madison Square Garden din New York, blonda s-a agatat de Bob. Cei doi se vedeau in secret in weekend si, potrivit prietenilor apropiati, ea si-a consemnat toate conversatiile intr-un jurnal. Marilyn chiar si-a fanteziat ca procurorul si-a parasit sotia, dar a pus capat aventurii in curand. Asta nu a facut decat sa inrautateasca sanatatea mintala fragila a actritei, care l-a amenintat pe politician sa-si difuzeze aventura in presa.

Pentru a evita un astfel de scandal, Bob a calatorit la Los Angeles pe 4 august pentru a lua jurnalul si cateva inregistrari ale convorbirilor sale telefonice. El a negat mereu acea vizita, dar Summers a obtinut marturii din vremea care o confirma. De fapt, documentele declasificate ale FBI arata ca politicianul a imprumutat masina unui prieten in acea dupa-amiaza pentru a merge la casa lui Marilyn. Asa cum era de asteptat, intalnirea s-a incheiat intr-o lupta puternica care a servit cu siguranta drept declansator pentru ca mai tarziu sa-si ia viata.

Cu toate acestea, altii cred ca rolul jucat de Kennedy merge mult mai departe. Dosarele secrete ale FBI publicate in 2006 au dezvaluit ca Bobby ar fi complotat sa o faca sa se sinucida in timpul uneia dintre crizele ei recurente de depresie. Se pare ca procurorul a avut ajutorul cercului apropiat al blondei, ceea ce ar explica de ce menajera, singura persoana care o insotea in acea noapte, si psihiatru, care raspunsese la apelul angajatului, au avut mai mult timp sa sesizeze autoritatile trei ore. 

Ceea ce a urmat este, de asemenea, foarte confuz. Unii spun ca a fost transferata in viata intr-o ambulanta, in timp ce altii spun ca a ramas in camera tot timpul. Singurul lucru care este clar este ca nici jurnalul si nici casetele care l-ar putea lega pe Bobby nu au fost gasite vreodata. „A fost o sinucidere sau un accident? Nu vom sti niciodata. In primul rand, pentru ca controalele criminalistice de rutina nu s-au facut corect. Si in al doilea rand, pentru ca ancheta Politiei a avut neconcordante serioase, deoarece a fost inchisa in graba pentru a evita descoperirea adevarului. Relatia lui Monroe cu John si Robert Kennedy”, a declarat Summers pentru SEMANA.

O viata tragica. Asa cum moartea sa a fost inconjurata de mister, si existenta lui a trecut in mijlocul enigmelor. Marilyn, botezata Norma Jeane Baker, a crescut intr-o casa disfunctionala cu o mama singura schizofrena. Nu si-a cunoscut niciodata tatal si de aceea, de fiecare data cand mama ei avea o criza de nervi, trebuia sa doarma in orfelinate. Cu toate si asta, si-a indeplinit visul de a juca actorie. Dupa ce a lucrat ca model, 20th Century Fox a semnat-o si in scurt timp a devenit cea mai dorita vedeta.

Fotografii care au avut-o in fata lentilelor sunt de acord ca avea o abilitate uimitoare de a poze. Iata ce a marturisit Bert Stern, ultima persoana care a portretizat-o, pentru ziarul madrilen El Pais: „Era frumoasa, tragica si complexa. Frumusetea ei era in spiritul ei. Cand am vazut-o, am uitat ca sunt casatorita, am mi-am uitat viata la New York. Eram indragostit”. Acea abilitate de a seduce fara efort i-a permis sa castige admiratia fanilor care in fiecare saptamana ii trimiteau peste 5.000 de scrisori cu cereri in casatorie.

Dar Marilyn a acceptat doar trei oferte in viata ei: prima data cand a mers pe culoar cu James Dougherty, angajat al unei companii de aviatie; al doilea, cu jucatorul de baseball Joe DiMaggio, iar al treilea, cu dramaturgul Arthur Miller. Toti au ajuns la divort din diferite motive, dar se spune ca esecurile lor amoroase au avut de-a face cu identitatea lor sexuala. „A avut relatii cu multi barbati eminenti – pe langa DiMaggio, Miller si Kennedy, au trecut si Elia Kazan, Marlon Brando si Frank Sinatra prin patul ei. Totusi, isi dorea femei, avea aventuri cu mai multi dintre ei si o iubea. Mi-am facut griji ca ar putea fi lesbiana”, scrie istoricul Lois Banner in noua sa biografie a actritei.

Aceasta teama a facut-o, de asemenea, sa puna la indoiala talentul ei de a innebuni barbatii. Dupa cum dezvaluie scrisorile ei, colectate intr-o carte din 2010, ea s-a simtit prinsa in rolul unui simbol sexual si a crezut ca este capabila sa faca altceva decat sa se dezbrace. „Este singurul lucru pentru care sunt buna?” i-a spus ea odata unui prieten fotograf. „As dori sa arat ca pot avea succes fara sa-mi arat fundul”. La urma urmei si dincolo de conjecturile care sunt tesute despre viata lui, faima a fost caderea lui. Ea insasi a rezumat-o in Povestea mea, autobiografia ei postuma: „Stiam ca apartin publicului si lumii. Nu pentru ca as fi fost atragatoare sau minunata, ci pentru ca nu am apartinut niciodata nimanui altcuiva”.