Christina Aguilera (CA): In luna februarie a anului trecut am fost la Miami si m-am cufundat in experienta de a fi inconjurata de cei mai uimitori muzicieni, compozitori si cantareti. M-am indragostit din nou de muzica. Nu exista nimic ca sentimentul de apartenenta si muzica live.

Dupa atat de mult timp in industrie, uiti partea distractiva si motivele pentru care ai inceput. Am gasit din nou acel sentiment, am fost cu totii foarte fericiti sa cream impreuna. Mi-a adus aminte de primul meu album in spaniola, Reflectia mea.

IR: Ati mentionat Reflectia mea, de ce ati decis sa va reconectati cu radacinile latine la douazeci de ani dupa lansarea acelui album?

CA: Intotdeauna mi-am dorit sa o fac, dar pana acum am gasit ocazia. Fac lucruri cand se simt bine. La inceput mi-a fost rusine pentru ca nu vorbesc foarte bine spaniola. Am ascultat intotdeauna muzica in spaniola, iar persoana care este acum seful Sony Music Latin America (pe care o cunosteam deja) mi-a sustinut foarte mult. M-a ascultat, i-am spus ca admir foarte mult munca lui Chavela Vargas si ca ar fi minunat sa fac ceva ca in etapa ei din „Paloma negra”, una dintre melodiile mele preferate din toate timpurile. Pasiunea cu care canta este ca de dincolo, se simte foarte real, foarte puternic. Momentele in care a lasat drumul m-au inspirat sa am astfel de momente pe acest disc. Avem melodii mult mai vesele, dar pentru mine a fost foarte important sa includem acele lucruri care m-au inspirat de la alti cantareti. Sunt fericit.

IR: Cine te-a introdus in muzica lui Chavela Vargas?

AC: Viata. In copilarie mergeam la magazine de discuri si ma uitam la sectiunea de muzica mondiala, din Orientul Mijlociu, pana in India si locuri in care foloseau vocea si instrumentele in mod diferit; sunt cantece atat de puternice incat nu trebuie sa intelegi ce spun. Este o emotie, un sentiment; De aceea iubesc atat de mult muzica. Acesta este motivul pentru care o fac. Nu sunt listele de popularitate, asta este cel mai mic dintre ele. A face ceea ce ma face fericit este lucrul important. Si Chavela, povestea ei, documentarul ei, felul in care da putere femeilor; nu si-a schimbat felul de a fi pentru nimeni, pur si simplu s-a consolidat ca ceea ce si-a dorit sa fie. In vocea lui, in melodiile uimitoare pe care le-a facut, simteai ca ii doare inima, indiferent ce spunea. Am mult respect pentru el. Nu este vorba despre cate note loveste un cantaret, ci despre emotie,

IR: Cum a fost primul tau contact cu feminismul?

CA: Prin muzica si exemplul altor femei puternice. Feminismul este trait in multe feluri. De fetita am vazut prin ce a trecut mama, a renuntat la cariera pentru a deveni gospodina, pentru a-si face casatoria sa functioneze si nu i-a facut bine. Nu la nivel personal, nu ca femeie. Asta mi-a insuflat etica profesionala si m-a incurajat sa nu ma pun niciodata in situatia de a depinde de un barbat. De la o varsta foarte frageda am decis sa fiu puternica. Nu m-am grabit niciodata sa ma casatoresc, mi-am dorit mereu sa lucrez si sa cant. Am inceput cand am vazut prima data filmul The Sound of Music, cand ea a cantat se simtea libera. In copilarie m-am simtit prins si scapat prin arta si filme, gandindu-ma sau privind pe fereastra. Am invatat lectii grozave de la mama mea. Am invatat de la el bunatatea si inima lui buna, m-a invatat sa fiu o persoana autentica. I-a fost greu sa-si puna capat casniciei, multe femei nu o parasesc niciodata si ma simt foarte mandra de ea. De aici vine „Oh Mother”, este un omagiu adus ei. Este important sa vorbesti despre bataliile tale pentru ca nu stii niciodata cine va asculta sau cine trece prin acelasi lucru. Traiesc pentru a inspira, de aceea ma dedic acestui lucru. Fiind in industrie inca de cand eram copil, mi-a permis sa vad ca barbatii isi ies mereu drumul, traim intr-o lume in care barbatii conduc. Am trecut prin multe chestii si nu am putut vorbi despre asta. Asa ca am invatat despre valorile femeilor, am invatat sa fac lucruri pentru mine si sa ma asigur ca muncesc pentru a avea suficienta putere, pentru a dicta regulile. Acum avem platforme cu o acoperire mai mare, ne putem ridica vocile si ne putem uni. Acum sarbatorim diferitele trupuri, oamenii sarbatoresc alegerile noastre de viata, traim pe deplin si nu trebuie sa ne cerem scuze. Este foarte important. Munca mea arata ca am luat deciziile corecte.