Coacazul il poti planta atat la inceputul primaverii insa il poti planta si toamna in lunile octombrie – noiembrie. Pentru inceput trebuie sa iti alegi soiul de coacaze ce doresti sa il plantezi. Din ceea ce zici preferi soiul de coacaz negru astfel ca ai de ales din soiuri precum Perla neagra, Titania, Record, Tenah, Tiben, Tsema, Negre Mari sau Tisel. Depinde foarte mult si ce tip de sol ai in gradina pentru ca ai nevoie de un sol argilos pentru a obtine o productie insemnata de coacaze.

Cel mai bine este sa plantezi la primavara coacazul pentru ca nu stiu daca fiind proaspat plantat coacazul o sa poate rezista la temperaturile scazute din timpul iernii. Desi coacazul este rezistent si la temperaturi de -30 de grade pe timpul iernii nu cred ca este bine sa ii testezi rezistenta in aceasta iarna. Coacazul este un arbust ce poate fi afectat pe timpul verii cand temperaturile sunt de peste 40 de grade celsius de aceea trebuie sa ii asiguri tot timpul umeazeala pentru altfel exista riscul sa se usuce.

In cazul in care alegi sa plantezi coacazi in toata gradina poti planta la distante de 1 metru pe rand si la 2.5 metri distanta intre randuri. Un soi bun de coacaz negru care este plantat des de cei ce activeaza in acest domeniu este coacazul Tsema. Fructele soiul de coacaz Tsema sunt mari de culoare neagra si se coc vara, la inceputul lunii august. Productia anuala la un hectar de teren cultivat este de 12 tone deci la o jumatate de hectar cat zici ca ai in gradina vei obtine maxim 5-6 tone anual. Atunci cand plantezi arbustul trebuie sa il plantezi cu pana la 10 cm mai adanc decat a stat in pamant pana atunci.

Durata unei plantatii de coacaze dureaza pana la 14 ani, timp in care poti obtine productii insemnate de coacaze. Prima productie de coacaze o vei obtine incepand din anul 2 de la plantare insa arbustii vor ajunge la maturitate in 4-5 ani si incepand de atunci vei obtine cea mai mare recolta de coacaze. In functie de soiul de coacaz ales trebuie sa efectuezi anual si taieri de formare. Coacazul poate fi afectat si de anumite boli deci este posibil sa fie nevoie sa efectuezi si cateva tratamente chimice pentru a scapa arbustii de eventualele boli ce pot aparea.

Principalele boli ce pot sa isi faca aparitia la plantatiile de coacaz sunt antracnoza, fainarea si rugina coacazului. Antracnoza este o boala ce apare indeosebi din cauza precipitatiilor excesive insa nu afecteaza foarte tare productia anuala de coacaze, boala ataca frunzele si fructele insa pierderile sunt minime. Fainarea este o boala a coacazului ce apare din cauza unei ciuperci ce ataca atat frunzele, lastarii dar si fructele si se poate efectua un tratament cu fungicide. Rugina coacazului apare de obicei vara in apropiere de timpul de recoltare a coazelor si in cazul in care isi face simtita prezenta aceasta boala trebuie efectuat un tratament chimic pentru a limita pierderile. Intr-adevar coacazele sunt foarte bune pentru o multime de afectiuni cum ar fi anemie, guta, reumatism cronic, litiaza renala, artrita, miopie, hipertensiune si multe alte boli. Pentru inceput poti planta doar un singur coacaz sa vezi cum se comporta arbustul la solul din gradina.