Stie cineva cum se cultiva castanii? Am o suprafata de 5 hectare de teren la tara si ma gandeam sa plantez numai castani pentru ca din ce am inteles in alte tari precum Franta sau Italia castanele sunt folosite pentru a prepara piureul de castane care este considerat o delicatesa de locuitorii acelor zone. Banuiesc ca sunt mai multe specii de castani si m-ar interesa specia de castani care se planteaza cel mai des in zona noastra pentru ca nu as vrea sa gresesc si sa cultiv o suprafata atat de mare de teren cu niste castani ce nu ar fi de cea mai buna calitate. Ma intereseaza in principal cum se cultiva, adica in ce anotimp si daca trebuie ca pamantul sa fie testat initial pentru stabilirea elementelor nutritive existente in sol. La ce se mai utilizeaza castanele ca sa stiu daca este rentabila cresterea castanilor pentru ca eu stiam ca si lemnul de castan se vinde foarte bine deoarece se foloseste la fabricarea mobilei si este foarte rezistent in timp.

Depinde ce varianta alegi pentru plantarea castanilor pentru ca daca vei cumpara puieti vei obtine prima productie de castane la cativa ani de la plantare insa daca alegi sa obtii castani din seminte tin sa te anunt ca un castan ajunge sa produca prima productie de castani abia dupa 14 ani de la plantare deci vei avea foarte mult de asteptat. In zona Europei exista doar un sigur soi de castani cunoscut sub denumirea de castanea sativa sau castane dulci.
Castanii trebuie plantati intr-o zona cu umezeala si trebuie sa nu aibe foarte multa umbra, avand nevoie de lumina soarelui pentru a se dezvolta. Daca vei cultiva castani pe o suprafata atat de mare de teren vei putea beneficia pe o perioada foarte lunga de timp de o recolta bogata de castane deoarece acest tip de arbori ajung si pana la 200 de ani iar in unele cazuri s-au inregistrat castani ce au 500 de ani vechime. Castanii sunt arbori ce ajung si pana la inaltimi de 30-35 de metri deci ai nevoie de un teren foarte mare si trebuie sa plantezi pomii la distante destul de mari pentru ca la maturitate castanii sa nu fie prea apropiati.
Castanii pot fi plantati pe orice tip de sol si sunt arbori ce rezista foarte bine atat la temperaturi de -20 de grade celsius dar si la temperaturile ridicate din timpul verii. In primii ani de la plantare este bine ca pe timpul iernii castanii sa fie protejati de inghet pentru ca sunt mai sensibili. Castanii sunt arbori ce pot rezista mult timp fara a fi udati insa se recomanda ca in primii ani de la plantare puietii sa aibe tot timpul apa mai ales pe timpul verii cand temperaturile sunt ridicate.
Avantajul in cazul in care alegi sa plantezi castani este ca nu trebuie sa folosesti fertilizatoare si se recomanda ca in fiecare an sa aplici ingrasamant natural pentru imbogatirea solului cu substante nutritive. Castanii infloresc in luna iunie si castanele sunt comestibile in luna octombrie cand coaja castanelor este maronie. Castanii sunt arbori rezistenti ce nu sunt afectati de boli sau daunatori deci nu o sa trebuiasca sa investesti in substante chimice pentru tratarea pomilor.
Asa cum zici si tu castanele sunt mult mai apreciate in alte tari cum ar fi Italia si Franta unde castanele sunt preparate sub diferite forme cum ar fi piureul de castane, de asemenea se face mamaliga din castane dar se foloseste si la prepararea dulciurilor. Lemnul de castan este mult mai rezistent in timp decat stejarul si este preferat pentru constructia de mobilier, garduri si chiar pentru constructia acoperisului. Pe termen lung poti obtine un profit considerabil din recolta anuala de castane mai ales daca alegi sa plantezi castane pe o suprafata de 5 hectare de teren. Iti urez succes si sper sa ne ti la curent in ce stadiu esti cu plantatia de castani.