Caraibe a inaugurat lumea moderna. Cel mai infam, a fost locul unei sclavii rasiale in plina expansiune – o institutie oribila bazata pe mercantificarea oamenilor ca obiecte de exploatare – care a fost comisa la scara masiva. Populatia din Caraibe a amestecat nu doar europeni, africani si americani indigeni, ci si a adapostit o mare diversitate din interiorul Europei. Toate grupurile care au traversat Atlanticul din Europa au venit in Indiile de Vest, infiintand avanposturi coloniale rivale, dar traind impreuna in colonii specifice si atingand niveluri de diversitate vazute doar in cele mai poliglote din orasele europene.

Caraibe a devenit un punct focal al rivalitatilor in randul europenilor, o locatie in care s-au purtat concursuri imperiale. Valoarea acordata regiunii a favorizat aceste lupte pentru putere. Valoarea ridicata a Caraibelor a aparut din doua fapte care i-au semnalat si centralitatea fata de modernitate. A fost o poarta pentru argintul extras din America, care a finantat imperiul mondial al Habsburgilor si a alimentat o economie globala emergenta spre modernitate. Si (impreuna cu Brazilia) a fost locul pentru crearea economiilor plantatiilor bazate pe sclavia rasiala. Aceste economii ale plantatiilor au fost esentiale pentru crearea modelului fabrica de exploatare economica care a facut din coloniile de plantatii cele mai valoroase exploatatii ale colonizatorilor europeni din secolul al XVIII-lea, inclusiv Saint-Domingue francez si Jamaica britanica.

Toate aceste elemente – sclavia rasiala, diversitatea, violenta imperiala pentru a obtine superioritatea, exploatarea economica opresiva la scara larga si profiturile uimitoare rezultate – au anuntat aparitia realitatii globale moderne, interconectate, a inegalitatii, a consumului de masa si a neglijarii mediului. Numai prin intelegerea locului esential al Caraibelor in aceasta experienta putem ajunge la un acord cu mostenirile cu care ne confruntam si astazi.

Caraibe a fost locul de nastere al anti-colonialismului modern. Locuita de oameni din 5.000 i.Hr., insula Ayiti, redenumita La Espana de catre spanioli in secolul al XV-lea, a fost locul initial al conflictului dintre colonizatorii spanioli si ocupantii existenti ai regiunii. Baronul de Vastey, scriitorul si politicianul haitian din secolul al XIX-lea, a gasit planul pentru independenta haitiana ulterioara in rezistenta ,,primilor haitieni”.

Dupa aparitia lui Columb in Haiti in 1492, printre cele mai grave atrocitati comise de oamenii sai in numele dobandirii aurului care locuia pe insula a fost executarea Anacaonei, regina Xaragua (unul dintre cele cinci principate principale ale Ayiti). In 1504, impreuna cu 300 de xaraguani, Anacaona a fost fortata sa participe la o sarbatoare sustinuta de guvernatorul spaniol, Nicolas de Ovando. A fost arestata, acuzata de tradare si apoi spanzurata. Executia ei a fost urmata de un razboi, in timpul caruia spaniolii au masacrat aproape intreaga populatie de xaraguani. Sotul Anacaonei, Caonabo, murise cu opt ani mai devreme pe nava pe care era deportat in Spania.

Orfan de razboi, Anacaona si stranepotul lui Caonabo, Enrique, au fost fortati sa serveasca la o manastire unde a invatat sa-l admire pe medicul spaniol, Bartolome de las Casas. Dar in 1519, maltratat in absenta binefacatorului sau, Enrique s-a razvratit. Dupa achizitionarea armelor, a convins sute de alti ayitieni, precum si africani inrobiti, sa i se alature intr-o revolta de 14 ani impotriva spaniolilor din muntii din Bahoruco (acum Republica Dominicana). In 1533, un nou guvernator spaniol a fost obligat sa recunoasca autonomia lui Enrique in ceea ce a devenit primul tratat maron.

Revolutionarii haitieni au preluat mantia anti-colonialismului atunci cand in declaratia lor de independenta din 1804 au aruncat numele de Saint-Domingue, dat in vestul insulei de catre francezi in 1697 si au declarat ca Haiti, numit in onoarea istoria impartasita de ayitieni si africani, ar fi permanent sclava. Actiunile lor au inspirat multi anticolonisti din secolul al XX-lea, cum ar fi Aime Cesaire, care a declarat: ,,Haiti este locul in care negritudinea s-a ridicat pentru prima data si a proclamat ca crede in propria umanitate”.

Daca ar fi sa cereti istoricilor o data pe care sa argumenteze ca modernitatea a inceput, atunci 12 octombrie 1492 ar fi un candidat bun. Caci in acea zi, cand Arawak-ul ,,a descoperit” Columb pe plaja lor, asa a inceput povestea ,,Vestului”, a frontierei si a Atlanticului. Calatoria lui Columb a fost mai semnificativa decat sosirea sa. Caci nu numai ca a risipit ideea ca lumea este plata, el si echipajul sau au dovedit si posibilitatea de a naviga peste un ocean dincolo de vederea pamantului. Epoca explorarii a inceput inainte ca Columb sa navigheze, dar odata cu aceasta calatorie, el a deschis epoca europeana a navigatiei si epoca imperiului maritim transoceanic.

Columb a inceput si el altceva. In cea de-a doua calatorie, a navigat cu sclavi africani si cu plante de trestie de zahar la bord. Calatoria a fost astfel prototipul a sute de mii care au urmat, care a devenit sursa unei acumulari de capital care va domina lumea transatlantica in urmatorii 350 de ani. Caraibe conteaza din cauza sclaviei si a mostenirilor sale. Sistemul de plantatie, momentul mercantilist, colonialismul, revolutia industriala, consumismul si tot ceea ce asociem lumii moderne, inclusiv notiunile de cetatenie, libertate individuala, anti-colonialism si construirea natiunii, sunt toate urmarite inapoi in Caraibe. Asa cum a aratat controversa recenta asupra statuilor sclavilor, a contempla Caraibe in istorie inseamna a aborda intrebari despre cine suntem, ce credem si cum am ajuns aici.

Ia Haiti. In 1804, haitienii au efectuat prima revolta de sclavi de succes din istorie si au devenit prima si, pana in prezent, singura tara care s-a autoidentificat drept ,,neagra”; cu prima constitutie din lume care a recunoscut drepturile tuturor cetatenilor sai indiferent de culoarea pielii lor. Asa cum au subliniat cei de la CLR James si Lillian Guerra, Haiti a schimbat istoria prin rasturnarea a ceea ce aproape toata lumea din lumea atlantica a considerat de la sine. In cele mai ciudate dintre ciudatenii, cu 60 de ani inainte de Declaratia de emancipare din Statele Unite, a fost pe aceeasi insula din Caraibe unde Columb a inceput tot ceea ce lupta pentru libertatea de colonialism si rasism a avut prima victorie.

,,La inceputul secolului al XX-lea, Caraibe a intrat sub influenta Statelor Unite”

Caraibe, un arhipelag al primelor, are o istorie consecventa. A fost primul loc al colonialismului european, cu cavalcada sa de cuceriri violente, boli, deposedare, extractie si genocid. Mai tarziu, a servit ca locul de nastere al sclaviei rasiale moderne. Din cele peste zece milioane de captivi africani dusi in Lumea Noua, aproape jumatate au debarcat in Caraibe, mai ales pentru a lucra in zahar. Sistemul a creat bogatie vasta pentru cei care le revendicau drept proprietate si pentru natiunile care conduceau insulele.

La inceputul secolului al XX-lea, Caraibe a intrat sub conducerea unei noi puteri imperiale, Statele Unite. Interventiile militare au devenit de rutina; ocupatiile au durat uneori zeci de ani. Au protejat investitiile masive, in agricultura, minerit si multe altele. La mijlocul secolului, interventiile si alte forme mai subtile de presiune au protejat, de asemenea, statutul de superputere americana. Cea mai dramatica confruntare a rachetelor nucleare sovietice din Cuba a avut loc in Caraibe. Desi a fost un episod al Razboiului Rece, acesta a aparut si s-a desfasurat in maniera pe care a avut-o din cauza conflictelor mai vechi legate de stapanirea imperiala si de autodeterminare care s-au intors in zilele sclaviei. 

Caraibe a gazduit si primele provocari ale sclaviei si colonialismului. Revolutia haitiana a fost a doua revolutie anti-coloniala din lume. Dar a fost primul fondat pe anti-sclavie si anti-rasism, deoarece liderii sai negri au anuntat lumii ca si drepturile omului sunt drepturile lor. De asemenea, a produs prima emancipare moderna a sclavilor din lume, fortata initial autoritatilor coloniale de actiunile sclavilor. Revolutiile ulterioare din Cuba – cea din secolul al XIX-lea impotriva Spaniei si cea din 1959 – au impartasit unele, daca nu toate, principiile sale.

Caraibe este esentiala deoarece contine antecedente ale structurilor de exploatare care continua sa modeleze lumea noastra, asa cum arata clar proiectele recente care urmaresc profiturile sclaviei in prezent. Este esential, de asemenea, deoarece a lansat unele dintre cele mai importante incercari de a anula aceste structuri si mostenirile lor. In cele din urma, demonstreaza ca aceste incercari pot produce ele insele noi forme de dominatie. Istoriile impletite ale colonialismului si sclaviei si ale luptelor impotriva lor au vesnici nesfarsite, mereu in evolutie.