Oferta de guvernare a PSD va fi supusa completarilor si contributiilor unor organizatii nonguvernamentale, patronate, sindicate etc, intr-o dezbatere publica ce va avea loc luni, 21 iulie. In cadrul evenimentului vor fi oferite informatii suplimentare despre oferta PSD, intrucat partidul isi doreste ca aceasta sa fie validata si in exteriorul formatiunii.

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean apreciaza ca exista “o incercare de decredibilizare a ofertei politice a social-democratilor”, intrucat aceasta are obiective care “pentru unii neputinciosi pot parea ambitioase”. De asemenea, Mircea Geoana, presedintele PSD, si Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al partidului, vor fi prezenti la aceasta dezbatere si vor incerca sa ofere participantilor posibilitatea de a alimenta cu idei “baza de date a programului de guvernare” al PSD.

In contextul ultimelor decizii ale Executivului, vicepresedintele PSD, Marian Sarbu, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca actuala politica guvernamentala este doar o “pacaleala si o balbaiala”. Propunerea Guvernului, de a majora salariul minim pe economie la 540 lei de la 1 octombrie si la 600 lei de la 1 ianuarie, va fii acceptata de catre social-democrati in acest stadiu, intrucat acestia evita sa intre “intr-o competitie a cifrelor aruncate pe piata fara acoperire”. In schimb, Sarbu a mentionat ca PSD intentioneaza sa modifice substantial politica guvernamentala in ceea ce priveste salariul minim pe economie, oferta putand ajunge chiar la suma de 1.000 lei.

Vicepresedintele social-democratilor a criticat insa, in cadrul conferintei, politica in privinta majorarii pensiilor, explicand ca scaderea de cumparare a pensionarilor de datoreaza cresterii salariului mediu pe economie de la 1.500 lei, cat era prognozat la inceputul anului, la 1.700 lei. Astfel, Sarbu a aratat ca puterea de cumparare s-ar fi putut majora cu 10%, in cazul in care pensiile ar fi fost marite, incepand cu 1 iulie 2008.

De asemenea, un alt punct important al discursului social-democratului arata ca, in perioada 2004-2008, munca la negru in Romania s-a dublat, in comparatie cu anii 2000-2004. El a precizat ca vinovatul principal pentru aceasta “munca nefacturata” este Guvernul, care nu a reusit sa evite blatul dintre angajator si angajat. In prezent, pe piata muncii, jumatate dintre romani lucreaza fara carte de munca.