Leucoreea fiziologica este o situatie foarte frecventa la femei. Practic consta intr-o crestere a secretiei vaginale. Cu toate acestea, desi poate fi foarte incomod, de obicei nu este cauzat de nicio problema de sanatate.

Este convenabil sa se faca distinctia intre leucoreea fiziologica si cea patologica, deoarece in unele ocazii se poate datora unei infectii sau unui obiect din interiorul vaginului. In mod normal, leucoreea fiziologica apare chiar inainte de menstruatie.

Cantitatea de curgere poate deveni foarte abundenta. In unele cazuri, vulva poate deveni iritata sau femeia se poate simti jenata sau suparata. Din acest motiv, in acest articol va explicam in ce consta leucoreea fiziologica si ce trebuie facut in acest sens.

Ce este scurgerile vaginale?

In conditii normale, scurgerile vaginale au o culoare albicioasa sau transparenta; cu toate acestea, atunci cand exista infectii, culoarea si mirosul lor variaza.

Secretia vaginala este un lichid care este secretat in sistemul reproducator feminin, in special in peretii vaginului. Functiile sale sunt foarte diverse, cum ar fi actionarea ca un lubrifiant pentru a face posibile actul sexual si sarcina.

Fluxul variaza continuu in timpul ciclului menstrual in functie de activitatea hormonala. In conditii normale este transparenta sau albicioasa. Cu toate acestea, exista momente in care aceste secretii pot varia foarte mult.

Cand secretiile vaginale isi schimba culoarea (devin galbui sau usor verzi), mirosul sau consistenta, poate fi din cauza unei probleme, cum ar fi o infectie. Acelasi lucru se intampla atunci cand ii cresteti sau micsorati prea mult cantitatea.

Prin urmare, este necesar sa se acorde atentie fluxului si caracteristicilor acestuia. Orice schimbare poate fi un semn al unei infectii si poate fi chiar o boala cu transmitere sexuala. Daca aveti indoieli, ar trebui sa consultati un ginecolog.

Ce este leucoreea fiziologica?

Termenul de leucoree se refera la o cantitate crescuta de scurgeri vaginale secretate. Dupa cum am mentionat anterior, acest lucru se poate datora unei infectii sau unei probleme de sanatate. Cu toate acestea, poate fi doar o stare normala.

Leucoreea fiziologica este, prin urmare, o crestere a secretiei vaginale care nu se datoreaza vreunei patologii sau probleme de sanatate. In acest caz, fluxul este de obicei transparent sau usor alb. De asemenea, mirosul este de obicei normal.

Problema este ca leucoreea fiziologica poate ingrijora femeia. Poate fi chiar foarte incomod din cauza abundentei sale sau pentru ca, in unele cazuri, irita vulva.

Cauza acestei situatii nu este foarte cunoscuta. Se crede ca modificarile hormonale din timpul ciclului menstrual sunt principalul motiv pentru care fluxul creste atat de mult.

Pe de alta parte, a fost legat de stres sau de igiena excesiva din zona. De asemenea, cu excitatie sexuala si sarcina. Dar adevarul este ca poate aparea chiar si la bebelusi sau fete.

Ce se poate face impotriva leucoreei fiziologice?

Mentinerea unei igiene intime adecvate va ajuta la reducerea disconfortului cauzat de leucoreea fiziologica.

Principalul lucru este sa mergi la medicul de familie sau la ginecologul. Cand te confrunti cu leucoree, este necesar sa excluzi ca cauza este o infectie sau prezenta unui corp strain in vagin.

Pentru a face acest lucru, medicul va preleva o mostra din secretia dumneavoastra vaginala. Este un test simplu si nedureros; Nu trebuie sa va fie rusine sau frica cand mergeti la ginecolog. Odata prelevata proba, aceasta este trimisa la un laborator.

Acolo, ei vor efectua o cultura pentru a exclude bacteriile patologice din vagin. Acest test poate da fals negative, dar este usor de repetat si, in plus, de obicei sunt luate in considerare si alte simptome. Daca nu exista miros urat sau alt disconfort, este de obicei o leucoree fiziologica.

Odata ce este clar ca este o leucoree fiziologica si ca nu exista nicio boala, exista o serie de masuri simple pe care le poti urma pentru a-ti reduce disconfortul:

  • Incercati sa mentineti o igiena adecvata. Asta nu inseamna ca ar trebui sa fie excesiv, dimpotriva. Este de preferat sa va spalati zona intima doar cu apa.
  • In plus, trebuie sa uscati bine zona. Atentie, trebuie sa o faci cu blandete pentru a nu creste iritatia.
  • Purtati lenjerie de corp din bumbac care nu este prea stramta.
  • Daca ai menstruatie, alege bine protectia pe care o folosesti. Utilizarea tamponului poate duce la infectie, iar prosoapele de chiloti pot irita zona.

Leucoreea fiziologica se refera la cresterea secretiei vaginale fara o cauza patologica. Daca observi modificari in fluxul tau, idealul este sa mergi cat mai repede la medic pentru a exclude orice eventuala boala si pentru a stabili masurile necesare.