Saw Palmetto are potential ca adjuvant impotriva hiperplaziei benigne de prostata (HBP) si caderii parului. Va spunem mai multe detalii despre acest palmier originar din America de Nord.

Saw palmetto , sabal sau palmier pitic american este un copac originar din nordul Mexicului si din sud-estul Statelor Unite. Masoara pana la trei metri inaltime, cu frunze de un metru si jumatate lungime. In plus, este cunoscut pentru fructele sale care, atunci cand sunt coapte, sunt folosite in scopuri medicinale.

In general, se crede ca suplimentele derivate ajuta la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata (HBP) si a cheliei masculine. In mod similar, se pare ca previne complicatiile in timpul operatiei de prostata.

In prezent, este disponibil sub forma de nuci, capsule, extracte lichide, printre alte prezentari. Pentru ce este recomandat? Care sunt posibilele efecte secundare? In spatiul urmator raspundem la aceste intrebari.

Utilizari si beneficii ale saw palmetto

Timp de secole, nativii americani au folosit saw palmetto pentru hranire si simptome linistitoare, cum ar fi tusea, durerile de gat si congestia de la raceala comuna. Dar ce alte intrebuintari are?

Pierderea parului

Desi dovezile stiintifice sunt rare, sunt promitatoare. Se sugereaza ca extractul derivat din boabele de saw palmetto poate inhiba enzima 5-alfa-reductaza, cunoscuta pentru a converti testosteronul in DHT, o molecula care promoveaza caderea parului si marirea prostatei.

Un studiu publicat in Jurnalul Turc de Dermatologie a constatat ca 50% dintre barbatii care au aplicat topic acest extract, amestecat cu 10% Trichogen™ VEG, si-au crescut numarul de par cu aproape 12% dupa doar cateva luni de tratament.

Suplimentele Saw Palmetto sunt cunoscute pentru efectele lor asupra sanatatii barbatilor.

Hiperplazia benigna de prostata (HBP)

Potrivit cercetarilor publicate in Research and Reports in Urology , saw palmetto are potentialul ca tratament adjuvant pentru hiperplazia benigna de prostata (HBP), numita si „prostata marita”.

In mod similar, un studiu pe 82 de pacienti a aratat ca cei care au luat o capsula de 320 mg de extract din acest arbore au redus semnificativ simptomele bolii. Prin urmare, se crede ca in viitor ar putea fi punctul de plecare pentru noi tratamente.

Sistemul urologic

Exista dovezi stiintifice ca acest remediu poate imbunatati simptomele urologice si fluxul de urina afectat de hiperplazia benigna de prostata (HBP). 28% dintre barbati au redus simptomele, 24% au crescut fluxul maxim de urina si 43% au crescut fluxul general.

Cancer de prostata

O revizuire a studiilor a constatat ca suplimentele de saw palmetto se numara printre primele cinci tratamente complementare utilizate de pacientii cu cancer de prostata.

Dupa cum am mentionat, aceste suplimente sunt capabile sa blocheze enzima 5-alfa-reductaza, care este legata de marirea prostatei si, prin urmare, de cancerul de prostata.

Desi nu este inca clar cum functioneaza, s-a observat ca barbatii care iau inhibitori ai acestei enzime tind sa aiba mai putine sanse de a dezvolta aceasta boala.

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul International de Oncologie , saw palmetto este capabil sa opreasca cresterea celulelor canceroase de prostata LNCaP, DU145 si PC3. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca poate provoca impotenta si scaderea libidoului.

Siguranta si recomandarile Saw Palmetto

Desi este considerat sigur pentru majoritatea adultilor sanatosi, aportul sau nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si sugarilor. Saw Palmetto poate provoca reactii adverse, cum ar fi dureri usoare de cap si dureri de stomac. Cu toate acestea, acestea din urma pot fi evitate atata timp cat extractul este luat cu alimente.

Este o idee buna sa discutati cu medicul dumneavoastra daca luati aceste suplimente si sunteti pe cale sa suferiti o interventie chirurgicala sau un tratament. Trebuie avut in vedere ca compusii sai pot provoca sangerari excesive sau interactiuni cu medicamente precum anticoagulantele.

In cele din urma, deoarece are efecte similare cu finasteridei, un medicament care trateaza caderea parului si HBP, nu trebuie luat simultan, decat daca este indicat de medic. De asemenea, poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale.

Suplimentele de Saw Palmetto pot interactiona cu unele medicamente. Prin urmare, este important sa intrebati medicul inainte de a incepe consumul acestuia.

Ce sa retineti despre Saw Palmetto?

Saw palmetto sau sabal este un mic palmier din care se obtin extracte si alte derivate medicinale. Desi este popular pentru calmarea tusei si a altor simptome de raceala, nu exista dovezi care sa sustina astfel de scopuri. Chiar si asa, exista studii care sugereaza beneficiile sale impotriva unor afectiuni precum hiperplazia benigna de prostata (HBP) si previn caderea parului.

In orice caz, trebuie luate masuri de precautie atunci cand utilizati acest tip de supliment. Nu este recomandat femeilor insarcinate, care alapteaza sau copiilor. Nici macar daca iei medicamente. Cel mai bine este sa va consultati medicul inainte de a lua acest produs pe baza de plante in mod regulat.