Daca cineva intreaba cine este cel mai bun rapper din istorie, Eminem este de obicei primul mentionat. Abilitatea sa lirica, impreuna cu abilitatea de a crea rime din orice cuvant (chiar avand mai multe cuvinte inregistrate decat Bob Dylan), ca sa nu mai vorbim de succesul sau de neatins, il fac cel mai popular, dar chiar si lui i-ar fi greu sa admita ca este mai bun decat unii. 

Nativul din Detroit a surprins recent raspunzand la intrebarea unui YouTuber pe Twitter. Tanarul i-a intrebat pe rapperi pe cine considera ei cei mai mari rapperi ai tuturor timpurilor, la care Eminem (auto-numit Rap God) a raspuns cu o lista destul de speciala care, fara indoiala, merita o revizuire pentru a trece in revista contextele si relevanta acesteia, intrucat -desi nu sunt mai mult mai mare decat el – poate ca au o importanta mai mare in istoria genului. 

„In nicio ordine anume”, a declarat rapperul inainte de a continua: „Wayne, Pac, Royce, Jay, Redman, Treach, G. Rap, Biggie si King Crook”. El a continuat intr-un alt Tweet: „De asemenea, Redman, LL, Nas, Joyner, Kendrick, Cole, Andre, Rakim, Kane”. 

Lista este lunga (si nu-l include pe Kanye West), dar unele dintre cele mentionate merita verificate, deoarece unele sunt destul de subestimate sau s-au diminuat in timp, dar au lasat o urma importanta. 

Primul pe care il mentioneaza este Lil’ Wayne, considerat unul dintre cei mai influenti ai generatiei sale, definind cateva dintre fundamentele genului care continua si in prezent. Si-a inceput cariera la 13 ani, a avut o crestere considerabila pana la trilogia Tha Carter, cand a inceput sa se aprofundeze in subiecte mai personale, alternand intre genuri, dar dincolo de asta, abilitatea sa verbala care varia de la jocuri de cuvinte pana la filosofie. A fost ceea ce a facut-o atat de grozav.

Desigur, 2Pac este un alt nume (pe langa Biggie, rivalul sau), urmat de Royce da 5’9”, un apropiat al lui Eminem, care a fost initial un dusman al muzicianului. Munca lui ca producator este ceea ce il face atat de valoros, plus ca a avut o influenta directa asupra lui Eminem. El este rareori mentionat ca unul dintre cei mai buni sau alaturi de Jay Z, urmatorul nume de pe lista si altul care nu are nevoie de explicatie pentru a fi acolo. Jay a fost unul dintre marii arhitecti care au dus rap si hip-hop la urmatorul nivel la sfarsitul anilor ’90 si inceputul anilor ’00, The Blueprint fiind doar o baza pentru un nou val. 

Redman de la Def Jam este amintit pentru colaborarile sale geniale cu Method Man dar si pentru munca sa solo, fiind unul dintre cei mai mari din scena underground fiind o influenta cheie pentru creatorii anilor 90, a urmat si un fel de comedie care a devenit o parte esentiala a genului, gasind un succes diferit si mai ingaduitor. 

Treach este unul dintre cele mai subestimate nume pe care Eminem le mentioneaza, fiind liderul Naughty by Nature, el a fost responsabil si de definirea unui anumit spirit de petrecere cu beat-uri line care sa devina o senzatie radiofonica anilor 90, avand o afinitate puternica cu funk-ul. Kool G Rap a fost unul dintre cei care au inceput sa popularizeze imaginea de gangster si sa creeze o imagine brutala a strazilor prin rimele sale incredibile, fiind evidentiat drept unul dintre cei mai priceputi la microfon, fiind aclamat de Biggie si Jay-Z in timp. Crooked Am facut si eu parte din primul val cu Royce si supergrupul Slaughterhouse. 

Din partea a doua a listei ies in evidenta J. Cole si Rakim din epoca de aur, dar cand il mentioneaza pe Andre nu stim daca vorbeste despre Dr. Dre (Andre Young) sau despre Andre 3000 de la Outkast, care ar fi fi de asemenea o alegere geniala.pentru simtul sau psihedelic si abordarea rockului. In cele din urma Kendrick Lamar este unul dintre ultimii evidentiati de unii drept cel mai mare fiu al genului, reprezentand practic toata schimbarea si evolutia pe care a avut-o, fiind si unul dintre cei mai mari versuri ai zilelor noastre, avand ca capodopera DAMN. E amuzant ca Em a lasat deoparte 50 Cent, desi il admira.

Pe scurt, lista lui Eminem serveste ca un tur istoric stralucit al unora dintre cele mai mari nume care au marcat istoria rap-ului. Unii ar fi in dezacord si chiar ar sterge sau adauga alte nume, dar aceasta este lista celor care este considerat cel mai mare asa ca ceva trebuie sa aiba valoare. Poate ca este timpul sa le analizam pe toate si sa vedem ce vrea sa spuna.