In lumea Scrum, totul incepe cu o lista de imbunatatiri ale produselor, dar pentru ca dezvoltarea agila a produselor sa aiba succes, trebuie sa transformati acea lista intr-un plan clar de sprint. O reprezentare vizuala a planului faciliteaza organizarea si actualizarea, motiv pentru care majoritatea echipelor Scrum folosesc o tabla Scrum. 

Tipul de Scrum Board care este folosit trebuie sa insemne totul pentru productivitatea ta. Trebuie sa fie curat, rapid de creat si usor de utilizat.

Mai jos veti vedea 10 dintre placile noastre preferate, cu piese gratuite si platite la preturi accesibile pentru a le folosi in dezvoltarea proiectelor dumneavoastra. Dar mai intai, sa trecem peste tot ce trebuie sa stiti pentru a incepe. Continuati sa cititi mai multe despre ce este Scrum Board!

Ce este un Scrum Board?

Un Scrum Board este un instantaneu vizual al muncii care trebuie facuta ca o echipa. A nu se confunda cu panourile Kanban, care sunt concepute pentru urmarirea fluxului de lucru.

Scrum Boards sau Scrum Boards sunt destinate echipelor care isi planifica munca in sprinturi – perioade de timp pentru a crea un increment de lucru care poate fi livrat.

Elemente Scrum Board

Cel putin, Scrum Boards sunt organizate in patru coloane:

Povestiri

Povestile utilizatorilor din stocul curent de sprint (o lista de lucrari de facut si experimente de incercat gestionate de proprietarul de produs al echipei).

Aceste elemente de backlog sunt scrise ca experiente ale utilizatorului cu produsul: „Eu, ca utilizator, vreau un lucru pentru acest beneficiu”, de exemplu.

Toate

Acestea sunt subsarcini de poveste a caror activitate nu a inceput inca. Acestea sunt afisate ca carduri sau note lipicioase si includ detalii importante, cum ar fi proprietarii si datele de livrare.

Progres

Acestea sunt sarcini secundare la care echipa lucreaza in prezent.

Doneaza

Sunt subsarcinile finalizate, eliminate de pe tabla la sfarsitul sprintului.

Echipele Scrum mai experimentate pot include cateva detalii suplimentare pe tabla, de exemplu:

  • Scopul sprintului: Uneori este util sa incepeti sa mentineti planificarea bine concentrata.
  • Diagrame Burndown: numarul total de ore de sprint asteptate fata de orele efective lucrate. Ajuta la identificarea eficientei sprintului si la realizarea proiectiilor.
  • Verificare: o coloana suplimentara pentru sarcini care implica testare. Cardurile de testare indica modul in care sarcina va fi testata si sunt lasate sa fie revizuite de catre proprietarul produsului.

Ce se intampla daca o masa nu este folosita deloc? O lista simpla de activitati nu indica progresul. Prin urmare, Scrum Board are nevoie de mai mult context: grupati sarcinile dupa prioritate, pastrati o evidenta actualizata a starii lor si clarificati responsabilitatile si termenele limita.

Si placile scrum fac exact asta. Ele servesc ca o singura sursa de adevar care ajuta la construirea transparentei si a raspunderii intre echipe si toate partile interesate, asigurandu-se ca nicio idee sau actiune nu este trecuta cu vederea.

Nu trebuie sa fii un dezvoltator de software pentru a utiliza unul. Echipele de toate felurile le considera utile pentru planificarea proiectelor complexe.

Cum functioneaza un Scrum Board?

  • Inainte de a incepe, echipa prioritizeaza elementele din backlog-ul de produse (intreaga lista de idei a proprietarului produsului) si le muta in backlog-ul de sprint (lista cu articolele selectate pe care echipa estimeaza ca le poate completa in sprint). Reincadrarea articolelor ca povesti ajuta la decuplarea prioritatilor de top de restul de produse.
  • Echipa imparte povestile in sarcini individuale. Orice sarcina prea mare ar trebui impartita in pasi. Toate sarcinile incep in coloana sarcinilor din stanga.
  • Pe masura ce sprintul progreseaza, sarcinile se deplaseaza de la stanga la dreapta. Echipa actualizeaza tabloul, adaugand noi sarcini dupa cum este necesar, in timpul intalnirilor zilnice de scrum. Proprietarul produsului examineaza progresul dupa cum este necesar.
  • Cand cineva duce o sarcina la linia de sosire, se intoarce in coloana din stanga pentru a alege urmatoarea sarcina la care sa lucreze. La sfarsitul sprintului, toate sarcinile din toate povestile ar trebui sa fie in coloana Efectuat. (Daca nu, sprintul este considerat esuat.)
  • In cele din urma, echipa tine o intalnire retrospectiva pentru a discuta eficacitatea sarcinilor si succesul general al sprintului. Placa este apoi resetata pentru a da un sentiment bun de inchidere.

Este ceva de retinut atunci cand alegeti tipul de tablou de bord: o solutie software sau a dvs. Dar exista mai multe lucruri de luat in considerare, incepand cu faptul ca tabloul de bord este gazduit digital sau fizic. Iata o comparatie rapida pentru a va ajuta sa va decideti inainte de a verifica primele 10 optiuni.

Nicio varianta nu este cea mai buna: totul depinde de echipament. De exemplu, un tablou de bord fizic simplu ar putea fi, de asemenea, mai intuitiv pentru incepatori, in timp ce un instrument digital bogat in functii ar putea avea mai mult sens pentru echipele rapide sau tehnice.

Primul pas in Scrum ar trebui sa fie sa izolati nevoile, punctele forte si punctele slabe ale echipei pentru a decide cea mai buna modalitate de organizare a muncii.

Instrumente si sabloane pentru Scrum Boards

Iata o combinatie buna de instrumente software, sabloane si formate preferate pentru placile Scrum.

Jira-software

Jira Software este solutia de facto pentru dezvoltarea agila de software, deoarece poate fi integrata cu instrumente de dezvoltare precum Confluence si Bitbucket.

Include file pentru bord (sprintul individual), starea lansarii (pentru urmarirea diferitelor lansari) si rapoarte pentru toti KPI-urile cheie Scrum, cum ar fi arderea si viteza.

De asemenea, are capabilitati de planificare a sprintului, cum ar fi estimarea povestii si ajustarea domeniului.

Trello

Trello a fost conceput pentru a fi o placa Kanban, dar poate fi ajustata cu usurinta pentru Scrum, deoarece construiti placa de la zero.

Daca nu folositi unul dintre sabloanele lor la indemana. Lucrul minunat despre utilizarea Trello pentru Scrum este ca incurajeaza impartirea sarcinilor in etape granulare cu functii precum liste de verificare si etichete. Daca vrei sa mergi mai departe, poti folosi Agile Power-Up-uri precum planning poker, o tehnica de planificare agila. O pornire inclusa in planul gratuit.

Asana

Asana, un instrument complet de management de proiect, include sabloane pentru echipele Scrum. Instrumentul faciliteaza, in special, prioritizarea sarcinilor (cu vot), colaborarea (cu conversatii si atasamente) si ramane la curent (cu actualizari si notificari zilnice).

O optiune excelenta pentru a centraliza sarcinile si comunicatiile intr-un singur loc. De asemenea, puteti sa salvati propriile sabloane si sa adaugati campuri personalizate, cum ar fi prioritatea si costul, pentru a mentine proiectele pe drumul cel bun si la buget.

Airtable

La fel ca Asana, Airtable include sabloane dedicate planificarii Scrum si fluxurilor de lucru agile. Aceasta, de exemplu, include toate elementele esentiale, plus vizualizari multiple si un rezumat al costurilor. Nimic inovator, dar daca sunteti deja utilizator Airtable si doriti sa pastrati totul intr-un singur loc, aceasta optiune are sens.

Monday.com

Monday.com este un instrument de productivitate. Este, de asemenea, similar cu Asana, dar in timp ce Asana prezinta proiectele pe o linie de timp, Monday.com organizeaza munca intr-un format asemanator unei foi de calcul si include si planificarea sprintului, sablonul sau implicit. De asemenea, puteti importa date din alte instrumente precum Trello, Excel sau Basecamp.

Bitrix24

Bitrix24 este solutia dvs. daca va concentrati pe munca clientilor. Pentru o solutie gratuita, integrati un CRM intuitiv, plus abilitatea de a invita clientii sa verifice progresul si chiar serverul de fisiere insusi pentru a organiza proiecte grele de documente.

La fel ca Monday.com, include urmarirea timpului, ceva ce nu a fost vazut in niciun alt instrument gratuit.

Functioneaza doar pentru echipe mici. Cu mai mult de 12 va trebui sa contractati planul de Utilizatori Nelimitati la un pret relativ mare de 99 de dolari pe luna.

Zoho Sprints

Zoho Sprints este un instrument agil de management de proiect care face parte din suita de software de productivitate Zoho. La fel ca Jira, include file pentru backlog, tablou de bord si analize legate de Scrum.

Ceea ce il diferentiaza este functia sa de pontaj, care ofera urmarirea timpului si orele facturabile. De asemenea, puteti programa intalniri retrospective din aplicatie.

Apa

Personalizarile pot ajuta sau dauna in functie de echipa. Daca al tau prefera sa mentina lucrurile simple, Apa este instrumentul perfect.

Scopul sau este de a simplifica lucrurile pentru echipele Scrum: trebuie doar sa creati coloane, sa trageti si sa plasati widget-uri. In afara de gama larga de diagrame pe care o puteti folosi pentru acestea din urma (diagrame de ardere, diagrame de flux cumulate, diagrame de timp de trecere/ciclu etc.), practic are functionalitatea minima viabila necesara pentru a gestiona totul eficient.

O tabla virtuala

In afara de instrumentele digitale, acestea sunt in general mai bune pentru echipele de la distanta sau de experti, asa cum am mai spus. Dar ce se intampla daca esti o echipa de la distanta care doreste sa simplifice lucrurile? Iata tabla virtuala.

Scrumblr este o optiune buna. Fara biffuri, folosire gratuita. Si nu trebuie sa va inregistrati. Puteti adauga si edita un numar nelimitat de coloane, puteti posta autocolante in trei culori si puteti adauga etichete colorate suplimentare pentru un feedback vizual mai mare.