In fiecare an, European Consumer Choice, o organizatie non-profit din Bruxelles, alcatuieste topul celor mai bune destinatii din Europa, in baza unui sistem de vot online. Castigator in acest an este orasul Porto, Portugalia, scrie Money Magazine.

1) Porto, Portugalia

Timp de trei saptamani, 212.000 de votanti, majoritatea din Europa, au optat pentru unul din cele 20 de orase selectate de catre juriul European Consumer Choice. Varsta medie a votantilor a fost intre 20 si 35 de ani, iar majoritatea (52%) au fost femei. Primul an in care European Consumer Choice a alcatuit acest top a fost 2010 – cand castigatorul a fost Lisabona – anul trecut cel mai apreciat oras de pe batranul continent fiind Copenhaga.Porto, perla Portugaliei, este unul din cele mai demodate – la propriu si la figurat – orase din Europa. Sau, ca sa folosim un cuvant modern, vintage. Cand te plimbi prin cartierele vechi, ca de exemplu in Ribeira, zona protejata de UNESCO, ai senzatia ca ai pasit in tunelul timpului: sunt pline de mestesugari pe care nu ii mai gasesti in orasele cosmopolite din Europa. Porto nu e un oras al palatelor sau constructiilor marete – exceptie facand Palacio da Bolsa si catedrala ridicata in secolul al XIII-lea – si nici nu are ceva spectaculos de admirat. Dar exista o aroma, o savoare si o liniste care iti dau senzatia ca timpul s-a oprit, ca oamenii n-au auzit de criza, de problemele din Grecia ori de alegerile din Franta. O senzatie irepetabila. E data de cele 20.000 de azulejos (faianta albastra si alba) din gara Sao Bento, care alcatuiesc imagini din istoria Portugaliei. E data de celebra librarie Lello, unde un tren miniatural care circula pe podea transporta cartile. si mai ales de vinul rubiniu care a facut celebru orasul, precum si de portul care apare emblematic in toate referintele la oraselul care infrunta cu gratie zona euro.

2) Viena, Austria

Pentru cei mai multi dintre noi, Viena inseamna Mozart. Dar mai inseamna un strudel urias, cu mere sau cu zmeura, sos de vanilie sau poate inghetata, obligatoriu servit la o terasa de pe una din stradutele din jurul Domului Sf. Stefan, daca e vara, sau la una din cafenelele traditionale vieneze, cum ar fi Cafe Central, daca e iarna. De fapt, e greu sa te decizi daca Viena cea de iarna, indelung mediatizata, e mai frumoasa decat Viena de vara. E ca si cum ai avea doua rochii la fel: una cu globulete si braduti, alta cu flori si fluturasi. Fiecare are farmecul ei. Anul Klimt (150 de ani de la nasterea pictorului) e mai bine de sarbatorit vara. O plimbare cu roata veche de 100 de ani, din parcul de distractii Prater, e mai frumoasa tot vara. O cina romantica in restaurantul care se invarte, aflat intr-un turn (Donauturm) din apropierea Dunarii, e mai savuroasa vara. Dar concertul de Anul Nou al Filarmonicii de Stat nu are loc decat iarna. Desi e bine sa cumparati bilete inca din timpul verii. Daca vreti sa dansati la un bal ca in filme, ei bine, asta nu se poate face decat in timpul iernii. Un pranz glamour in cafeneaua Muzeului de Arte Frumoase – construit in 1891 langa Palatul Imperial, pentru a adaposti colectiile imperial – dupa ce ati admirat tablouri semnate de Klimt, Rafael, Rubens sau Velazquez, este de asemenea obligatoriu pentru pretentiosi. si pentru cei care nu se satura de arta, mai exista Belvedere, Albertina, Hofburg, Schonbrunn si desigur, Casa Hundertwasser.

3) Dubrovnik, Croatia

Cu acoperisurile sale rosii, cu zidurile sale medievale si cu Marea Adriatica in spate, Dubrovnik a devenit orasul-poster pentru turismul din Croatia. Dupa cum spunea la un moment dat George Bernard Shaw, „cei care cauta paradisul pe pamant ar trebui sa incerce in Dubrovnik“. Privelistile sale uluitoare au ajuns pe copertile revistelor din intreaga lume, atragand turisti din toate colturile planetei, indiferent de bugetul lor. si au ce vedea: orasul vechi este monument de patrimoniu UNESCO, iar Stradun, cea mai mare, mai lunga si mai larga strada dateaza din secolul XIII. Fantana lui Onofrio, Manastirea Franciscana – care are una din cele mai frumoase verande romanesti din Dalmatia –, sau zidurile orasului, care au doi kilometri lungime, 25 metri inaltime (in cel mai inalt punct) si 12 metri latime (in cel mai lat punct), sunt tot atatea motive ca sa vizitezi Dubrovnik. Asta daca nu cumva vrei pur si simplu sa lenevesti la plaja sau intr-unul din hotelurile din oras. Oricum nu trebuie sa ratezi o plimbare cu barca sau vaporul. in timpul sezonului (iunie–septembrie), mii de barci pleaca din portul vechi din Dubrovnik si se indreapta catre insulele Kolocep, Lopud, Sipan sau Lokrum.

4) Praga, Cehia

Intr-o permanenta evolutie si dornica de progres, Praga s-a transformat intr-o capitala europeana cosmopolita, insa a reusit sa-si pastreze nestirbita frumusetea istorica. Cu o mostenire ce combina o arhitectura uluitoare si un trecut politic turbulent, Praga a insemnat intotdeauna mai mult decat o bere si un pod, iar in cei 20 de ani de la Revolutia Rosie, capitala ceha si-a adjudecat titlul de una din bijuteriile Europei. Podurile si berea sunt atractiile principale vara. Dar nici iarna orasul nu duce lipsa de vizitatori, care vin pentru piata de Craciun sau pentru statuile pudrate cu zapada de-a lungul podului Charles, cel mai fotografiat obiectiv din oras. Probabil cea mai putin fotografiata si asociata cu Praga este Casa care danseaza. Proiectata in 1992 de arhitectul ceh de origine croata Vlado cladirea a fost initial denumita „Fred si Ginger“, reprezentand un barbat si o femeie (Ginger Rogers si Fred Astair) care dansau impreuna.

5) Bruxelles, Belgia

Cu atatea probleme legate de zona Euro, Bruxelles-ul risca sa ramana mult timp o destinatie de vacanta ocolita de europeni, tocmai pentru ca este prea legata de Uniunea Europeana. Ar trebui sa ne amintim ca orasul Belgian e faimos nu doar pentru ciocolata, bere si vafe, ci si pentru arhitectura art nouveau – este caminul arhitectilor Victor Horta si Paul Hankar, care au proiectat primele doua cladiri art nouveau din lume: Hotelul Horta din Tassel si casa in care a locuit Hankar insusi. De fapt, peste 1.000 de cladiri – locuinte particulare, scoli, cafenele, magazine – au fost construite in stilul art nouveau in Bruxelles la inceputul secolului XIX, din materiale ca fier, caramida expusa, si sticla, iar circa 500 dintre ele au ramas intacte. sI pentru amatorii de arta moderna, ca sa zicem asa, exista Atomium, o molecula gigantica din aluminiu, compusa din noua atomi, construita pentru World Fair 1958 de catre Andre Waterkeyn. Cert e ca orice tur incepe in Bruxelles cu Grand Place, magnifica piata centrala, aflata pe lista UNESCO de monumente protejate. si desigur, cu o fotografie cu Manneken Pis, baietelul de bronz care se usureaza intr-o fantana, unul dintre simbolurile Bruxelles-ului vechi.

6) Berlin, Germania

Berlinul este o destinatie low cost si acesta este un lucru acceptat de toata lumea. Poate asa se explica faptul ca din 2005 incoace numarul vizitatorilor creste constant, iar orasul german are o rata de crestere a vizitatorilor mai mare decat Londra, Paris sau New York. Mai interesant este faptul ca din 22,4 milioane de innoptari in Berlin anul trecut, 13,1 milioane innoptari au fost nationale. Asadar, Berlinul a devenit o destinatie la moda pentru tinerii din intreaga Germanie, care vin pentru un spectacol de cabaret, un club original, o bere ieftina, o plimbare cu vaporasul pe rau sau o fotografie cu ceea ce a ramas din vechiul zid ori cu Poarta Brandenburg. Dintr-un oras cu o puternica amprenta comunista s-a transformat intr-o destinatie cool. Nu exclusivista, nu senzationala, dar tocmai buna daca vrei sa petreci un weekend cu prietenii. Ce poate fi mai cool decat sa bei o bere in fostul sediu al companiei aeriene CSA, actualmente un bar trendy, situat pe strada Karl Max, pe care felinarele sunt singurele ramasite ale operelor lui Albert Speer, arhitectul favorit al lui Hitler?

7) Budapesta, Ungaria

Cel mai bun motiv pentru o vizita la Budapesta este ca se afla atat de aproape, incat e chiar pacat sa nu mergi intr-un city-break. Cei mai multi turisti aleg Budapesta pentru baile termale, iar cele din hotelul Gellert sunt considerate cele mai bune. Cladirea in stil Art Nouveau a fost construita secolul trecut, dar baile termale dateaza de la 1500, cand erau folosite de turci pentru calitatile lor medicinale. Cea mai buna priveliste asupra Dunarii si a cartierului Pesta o ofera Bastionul Pescarilor, construit la sfarsitul secolului XIX: un sistem de scari care urca de la malul raului pana in varful colinei, infrumusetat cu turnulete, arcade si statui. Dupa o baie si o plimbare, urmeaza traditionala fotografie pe Podul cu lanturi, cel mai frumos din cele noua la numar care leaga Buda de Pesta. Podul a fost inaugurat in 1849, permitand unirea celor doua parti ale orasului. A suferit apoi daune majore in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar a fost refacut. Cladirea care gazduieste Parlamentul maghiar, inspirata din arhitectura Parlamentului britanic, a fost finalizata in 1902 si se intinde pe 250 de metri de-a lungul Dunarii. Cel mai bun moment pentru a o admira este seara, deoarece este luminata feeric, si de preferinta de pe unul din vaporasele care fac croaziere pe Dunare.

8) Lisabona, Portugalia

Asezata pe dealurile aflate de-a lungul raului Rio Tejo, Lisabona ofera toate atractiile pe care le ofera orice alta capitala europeana. Doar ca nu e atat de pretentioasa. Catedrale gotice, manastiri magnifice si muzee de toate felurile formeaza un peisaj urban colorat. Dar comorile Lisabonei sunt bine ascunse pe stradutele inguste din cartierele periferice. Acelea pe care circula tramvaiele galbene si pe care portughezele se plimba, asa cum fac de secole. in Alfama, zona veche, vestile se dau si acum la baia publica sau la unul din restaurantele micute unde poti manca paine de casa, in timp ce in fundal se aude incet catecul traditional, fado. Ca si in Porto, timpul a stat in loc in Lisabona. in cafenelele care arata ca in anii ’30, turistii au senzatia ca vad uneori umbra poetului Fernando Pessoa, la fel cum pe tarm se simte prezenta lui Vasco da Gama. Atmosfera seamana acum cu cea de care Lisabona s-a bucurat in secolele XV si XVI, in epoca marilor descoperiri, cand era centrul comertului cu Orientul si punctul de plecare pentru explorari indraznete pe glob. si daca tot vorbim de plaja si mare, la cativa pasi de oras se afla alte tinte turistice: plajele nisipoase ale catorva statiuni de pe coasta, precum Costa da Caparica, Estoril si Cascais, zonele impadurite din Sintra si atractii precum extraordinara manastire Mafra.

9) Florenta, Italia

Categoric, Florenta nu e o destinatie de vara. Centrul de gravitatie al comorilor artistice renascentiste, Florenta e un oras care merita vazut toamna sau iarna – daca intr-adevar te intereseaza arta. Asta pentru ca, pe cativa kilometri patrati din orasul italian se concentreaza circa o cincime din arta renascentista de pe glob – asa ca nu-i de mirare ca vara, o cincime din turistii din lume se aduna aici. si iarna ai ocazia sa-i vezi si pe locuitorii Florentei: sunt foarte mandri de orasul lor, de mancarea lor si dispusi sa se indatoreze pentru a fi bine imbracati. Florenta a fost capitala italiana a modei pana in anii ’60, cand Milano i-a furat acest titlu. Dar sa revenim la arta, principalul motiv pentru care turistii vin aici. Cu cladirile, frescele, picturile si statuetele semnate de Donatello, Ghiberti, Michelangelo si Botticelli, Florenta poarta amprenta puternica a perioadei renascentiste. inconjurat de cladiri vechi de 400–500 de ani, de gradini splendide – precum Boboli Gardens, construite pentru familia Medici – si de chipuri din alte vremuri, e usor sa te simti ca un conte sau ca o contesa.

10) Edinburgh, Scotia

Bogatia de cladiri medievale, care se inalta pe fundalul unui peisaj mirific, fac din capitala Scotiei un oras unic. Robert Louis Stevenson descria Edinburgh ca pe „un vis in masonerie si stanci vii“. De la stancile care strajuiesc marea, la cladirile medievale intunecate din orasul vechi, si pana la cele clasice din zona noua, Edinburgh ofera o perspectiva mereu in schimbare. I se spunea Atena Nordului, un nume inspirat de marii ganditori si oameni de stiinta ai Iluminismului Scotian, printre care se numara Francis Hutcheson, Alexander Campbell, David Hume, Adam Smith sau Robert Burns. Dar si din cauza templelor grecesti de la Calton Hill, unde se afla acum Parlamentul. Dar cel mai probabil, turistii care viziteaza orasul scotian se gandesc mai degraba la barurile aglomerate, restaurantele decadente si la petreceri care tin pana dimineata.