Lasand la o parte volatilitatea recenta, evaluarile si popularitatea criptomonedelor precum Bitcoin si Ethereum au atins cote record, iar varietatea de cai care accepta aceste criptomonede private ca instrumente de plata este, de asemenea, in crestere.

Peisajul de reglementare din jurul criptomonedelor a trecut de la comunicatele de presa emise de Reserve Bank of India („RBI”) care avertizeaza utilizatorii impotriva riscurilor asociate criptomonedelor private, la RBI care emite o interdictie generala din partea entitatilor reglementate de RBI (cum ar fi bancile si brokerii). ) furnizarea de servicii persoanelor fizice/decontarea tranzactiilor care implica criptomonede, Curtii Supreme a Indiei anuland interdictia RBI ca fiind disproportionata, Guvernului care formuleaza un proiect de lege (Cryptocurrency and Official Digital Currency Regulation Bill 2021, care nu a fost inca introdus in Parlament) pentru a interzice criptomonedele private. In ciuda zgomotului din cercurile guvernamentale de a interzice toate criptomonedele private, criptomonedele opereaza in prezent in India intr-un vid de reglementare, iar volumele tranzactiilor continua sa fie martorii unei cresteri masive.

In India, desi oficial soarta criptomonedelor private este incerta, Crypto Bill 2021 faciliteaza formularea unei monede digitale oficiale/sustinute central, care va fi emisa de RBI si va fi recunoscuta ca „licitatie”. Mai multe natiuni din intreaga lume au implementat (sau proiecteaza/testeaza) monedele lor digitale sustinute central (cum ar fi banii electronici din Ecuador, eKrona suedeza si eYuanul Chinei) si au avansat in acest spatiu, cu alte natiuni intrigate in apropiere. 

Provocari si moneda digitala sustinuta de suverani

Etosul fundamental al criptomonedelor private este ca sunt private (conduse de utilizator), descentralizate (nu este implicat niciun organism de reglementare) si permit tranzactii directe peer-to-peer sub mantia anonimatului. Valoarea criptomonedelor private este determinata de piata si nu este reglementata de nicio autoritate sau se bazeaza pe valoarea oricarei monede/marfuri subiacente sau a altor active. Acest lucru le face volatile in natura si exista o perceptie generala ca sunt mai putin sigure. Prin urmare, autoritatile de reglementare din intreaga lume si-au exprimat ingrijorari cu privire la criptomonedele private, in primul rand din perspectiva securitatii financiare, a evaziunii fiscale si a spalarii banilor.

Pe de alta parte, orice moneda digitala sustinuta la nivel central este o forma digitala de moneda fiat (adica numerar emis de guvern) care va fi autorizata de guvern, transparenta (lasand o inregistrare/urma electronica) si relativ mai putin volatila. Monedele digitale sustinute la nivel central vor continua, de asemenea, eforturile guvernamentale pentru incluziunea financiara si platile digitale/fara numerar si vor fi interoperabile intre diferite sisteme bancare, facandu-le mai sigure si mai fiabile/rezistente.

Criptomonedele private se bazeaza pe blockchain si pe tehnologia registrului distribuit pentru a valida tranzactiile. Tehnologia contabila distribuita este ca o baza de date comunitara accesibila tuturor utilizatorilor care permite validarea transparenta a tranzactiilor si urmarirea operatiunilor istorice.

Validarea tranzactiilor blockchain necesita multa putere electrica; Aceasta inseamna ca platile blockchain nu sunt usor scalabile la volume mari de tranzactii. In plus, existenta unui validator central al tuturor tranzactiilor (in cazul monedelor digitale sustinute central) ar provoca insusi conceptul de sistem blockchain descentralizat.

Exploatarea criptomonedelor private necesita o putere de calcul semnificativa, care creste costurile de tranzactie si ii eclipseaza sustenabilitatea pe termen lung. In timp ce moneda digitala sustinuta la nivel central este prezentata ca o masura de economisire a costurilor (din perspectiva decontarii interbancare si avand in vedere ca facturile valutare sunt scumpe de batut si depozitat), proiectarea si implementarea unei monede digitale sustinute la nivel central, crearea si intretinerea infrastructurii pentru a facilita platile centrale suportate in moneda digitala vor implica costuri semnificative intr-un mediu sigur si de incredere.

Inainte ca monedele digitale sustinute central sa intre in vigoare, este important sa se ia in considerare si sa se evalueze impactul lor monetar, sistemic, de reglementare si tehnologic asupra sistemului financiar. Usurinta de acces la monedele digitale sustinute central si stocarea lor sigura si securizata intr-un sistem securizat si rezistent, protejat impotriva atacurilor cibernetice, a defectiunilor sau intreruperilor sistemului, vor juca, de asemenea, un rol cheie in utilizarea/acceptarea acestora. Atunci cand se reglementeaza monedele digitale sustinute la nivel central, trebuie evaluata si utilizarea lor in tranzactii transfrontaliere (cum ar fi criptomonede private care sunt in mod inerent fara granite), mai ales ca rupia indiana nu este o moneda convertibila.

Monedele digitale care nu poarta dobanda, sustinute central, ar putea functiona in principal ca numerar si ar putea servi ca mijloc de schimb intre tranzactiile peer-to-peer si business-to-business. Cu toate acestea, monedele digitale sustinute de centru, care poarta dobanda la o rata stabilita de RBI, ar putea forta bancile comerciale sa ofere rate mai stimulate pentru a atrage companiile si institutiile financiare sa se inscrie. In plus, aceasta concurenta sporita va reduce probabil profitabilitatea bancilor comerciale, care sunt deja supuse unei presiuni imense din cauza cresterii activelor neperformante si a datoriilor neperformante si, intr-un scenariu de stres macrofinanciar.

Trebuie luata o abordare coordonata pentru a se consulta cu diferitele parti interesate (cum ar fi banci, institutii financiare, companii fintech, agregatoare de plati, platforme de comert electronic etc.) nu numai pentru a asigura integrarea fara probleme a monedelor digitale sustinute de centru in sistem financiar, dar si pentru a se asigura ca au fost abordate toate perspectivele practice si relevante. Un sandbox de reglementare va fi, de asemenea, fara indoiala, util in formularea unei abordari mai holistice, deoarece capcanele de reglementare relevante, factorii macroeconomici si aspectele procedurale pot fi luate in considerare la proiectarea si implementarea monedelor digitale sustinute la nivel central. Mai multe guverne recunosc potentialul enorm si puterea omniprezenta a monedelor digitale sustinute la nivel central. Prin urmare, moneda digitala sustinuta la nivel central propusa de Guvernul Indiei pentru a fi emisa de RBI este o miscare binevenita care va aborda riscurile asociate cu criptomonedele private si va insufla increderea publicului pentru a efectua plati folosind astfel de monede virtuale emise in mod privat.