Un militant din autoproclamata Republica Populara Lugansk patruleaza cladirea avariata a unei scoli locale situata in apropierea liniei de separare a fortelor armate ucrainene din asezarea Molodizhne (Molodezhnoye) din regiunea Lugansk, Ucraina, pe 17 februarie 2022.

Guvernul ucrainean si mass-media rusa controlata de stat au tranzactionat vineri noi acuzatii de incalcare a incetarii focului in apropierea granitei de est a tarii.

Intr-o declaratie pe Facebook, Operatiunea Fortelor Comunale Ucrainene a declarat ca 45 de incalcari ale incetarii focului au fost inregistrate in estul Ucrainei, vineri, la ora locala 14.00. JFO a sustinut ca 34 dintre aceste incalcari includ folosirea de arme interzise de acordurile de la Minsk, pe care Rusia, Ucraina si separatistii pro-Moscova le-au semnat in 2014 si 2015 pentru a preveni un razboi in estul Ucrainei.

Intre timp, agentia de presa controlata de stat rusa RIA a sustinut vineri ca fortele guvernamentale ucrainene au lansat trei raiduri cu bomba impotriva separatistilor sustinuti de Rusia.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a declarat joi ca misiunea sa din Ucraina a raportat aproape 600 de incalcari ale incetarii focului in regiunile Donetk si Lugansk, o cifra substantial mai mare decat cele 153 de incalcari raportate in perioada precedenta.

Intre timp, Michael Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE, a declarat vineri ca Statele Unite estimau ca Rusia a adunat intre 169.000 si 190.000 de militari in apropierea Ucrainei, fata de 100.000 la 30 ianuarie.

Denis Pushilin, seful autoproclamatei Republici Populare Donetk din estul Ucrainei, a anuntat vineri ca RPD va incepe o evacuare imediata a rezidentilor sai in Rusia, pe fondul intensificarii bombardamentelor. Presa de stat rusa RIA a relatat si ea despre planurile de evacuare. CNBC nu a putut verifica in mod independent aceste afirmatii.

Estul Ucrainei, in apropiere de granita cu Rusia, a fost mult timp scena unor lupte la nivel scazut. OSCE a raportat in mod regulat incalcari ale incetarii focului in estul Ucrainei in timpul conflictului de opt ani, in care aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise.

Noile acuzatii au venit dupa ce oficialii rusi au vehiculat joi la sedinta Consiliului de Securitate al ONU un document despre care Reuters a raportat ca ar fi facut acuzatii ca crime de razboi au fost comise in Ucraina si au acuzat guvernul ucrainean ca „extermina populatia civila” din estul tarii.

Rusia „creeaza un pretext pentru a justifica invazia”

Statele Unite au avertizat ca Rusia ar putea folosi afirmatii false, inclusiv afirmatii despre conflictul din estul Ucrainei, ca pretext pentru o invazie.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi Consiliului de Securitate al ONU ca aceste afirmatii ar putea include un atentat terorist fabricat in interiorul Rusiei, descoperirea inventata a unei gropi comune, un atac cu drona asupra civililor sau un atac fals sau real cu arme chimice. , dintre care oricare ar putea fi atribuit Ucrainei.

Moscova a negat in repetate randuri ca intentioneaza sa invadeze Ucraina si a declarat in aceasta saptamana ca soldatii sai au inceput sa se retraga din posturile temporare de-a lungul granitei cu Ucraina. Cu toate acestea, mai multi oficiali occidentali au contestat aceste afirmatii.

Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE, a adaugat vineri ca, in ultimele saptamani, SUA au obtinut informatii care sugereaza ca Moscova intentioneaza sa organizeze un atac fabricat al fortelor militare sau de securitate ucrainene impotriva teritoriului suveran rus sau impotriva tarilor vorbitoare de limba rusa. . oameni din teritoriul controlat de separatisti, pentru a justifica actiunile militare impotriva Ucrainei.

Atat presedintele american Joe Biden, cat si prim-ministrul britanic Boris Johnson au declarat, de asemenea, ca cred ca Rusia este implicata intr-o operatiune de tip „steagul fals”.

„Moment de pericol”

Blinken a avertizat joi la Consiliul de Securitate al ONU ca „acesta este un moment de pericol pentru vietile si siguranta a milioane de oameni”, adaugand ca informatiile americane indica in mod clar ca fortele ruse se pregatesc sa lanseze un atac impotriva Ucrainei in zilele urmatoare.

Blinken a adaugat ca, daca Rusia lanseaza o invazie, tancurile si soldatii sai vor avansa probabil catre tinte cheie, inclusiv capitala Ucrainei Kiev, care are o populatie de 2,8 milioane de locuitori.

Totusi, ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov, a declarat vineri parlamentului tarii: „Nu subminam in niciun fel amenintarea, dar posibilitatea de escaladare este considerata a fi relativ scazuta in raport cu o invazie la scara larga.” din Ucraina”.

Rusia va organiza sambata exercitii militare ample care implica fortele sale nucleare, a informat vineri presa de stat rusa.

Biden se va intalni vineri cu liderii Canadei, Frantei, Germaniei, Italiei, Poloniei, Romaniei, Regatului Unit, UE si NATO pentru a discuta despre criza din Ucraina.

Rusia a cerut ca Ucraina sa nu devina niciodata membra a NATO, cea mai puternica alianta militara din lume, si doreste ca organizatia sa isi reduca prezenta in Europa de Est. Atat Statele Unite, cat si NATO au respins aceste cereri.