Odata cu cresterea interesului pentru sursele de energie verde, interesul pentru sistemele solare a crescut si el la rate uimitoare, in toate colturile lumii. Capacitatea soarelui de a alimenta o intreaga casa este un avantaj urias, mai ales daca iti doresti sa nu mai platesti atat de multi bani la energia electrica si sa protejezi totodata mediul inconjurator.

Sistemele de panouri solare

Dar, cand vine vorba de sisteme solare, Energie Solara – Sunup.ro, stiti de fapt din ce sunt alcatuite si cum functioneaza? Sistemele solare consta din panouri solare, un invertor solar si un suport pentru a mentine totul la loc. De asemenea, pot contine o baterie, in functie de sistem, si un contor electric.

Cantitatea si tipul de panouri pentru fiecare sistem vor depinde de puterea de energie necesara. Avand in vedere cat de importante si benefice sunt sistemele solare, investitia in acest gen de energie verde este, cu siguranta, una foarte inteligenta, pentru noi toti.

Ce este un invertor solar?

Un invertor solar este una dintre cele mai cruciale parti ale unui sistem de energie solara. Un invertor solar transforma productia de energie din panouri solare intr-o forma de energie electrica utilizabila, pentru a fi utilizata la domiciliu sau la locul de munca.

Cum functioneaza un invertor solar?

Un invertor solar functioneaza prin preluarea curentului direct din panourile solare si transformarea acestuia in curent alternativ de 120V/240V. Pentru a fi putin mai tehnic, soarele straluceste iar panourile solare capteaza ultravioletele provenite de la acesta.

Cand soarele straluceste, straturile de semiconductor absoarbe lumina si trimit energia catre celula fotovoltaica. Odata produsa aceasta energie, aceasta este stocata intr-o baterie pentru o utilizare ulterioara, fie trimisa direct la un invertor (aceasta depinde de tipul de sistem pe care il aveti de pe https://sunup.ro/invertoare-panouri-fotovoltaice/ .

Productia de energie a sistemului de panouri solare

Cand energia este trimisa invertorului, aceasta este in format DC, dar casa dvs. necesita AC. Invertorul capteaza energia si o trece printr-un transformator, care apoi o transforma in curent alternativ.

Tipuri de invertoare solare

Acum ca stiti ce este un invertor solar si cum functioneaza, este timpul sa priviti diferitele tipuri de invertoare. Exista 5 tipuri diferite de invertoare solare, toate cu beneficii diferite:

Invertoare de baterii

Un invertor de baterie este cea mai buna optiune daca doriti sa mentineti bateria separata de panourile solare si sa rulati printr-un alt invertor. Un invertor de baterie transforma puterea bateriei in 230V AC si o alimenteaza in tabloul de comanda, acolo unde este posibil.

Invertoare centrale

Un invertor central este urias si este ceea ce este folosit pentru sistemele care necesita sute de kilowati de volum. Nu este destinat utilizarii rezidentiale si seamana cu un dulap metalic mare. Fiecare invertor central este capabil sa se ocupe de aproximativ 500kW de putere. Aceste invertoare sunt utilizate la scara comerciala.

Invertoare hibride

Invertoarele hibride, permit sa conectati bateriile la sistemul solar. Se cupleaza cu bateriile conectate prin „cuplaj continuu”. Acestea nu sunt atat de des utilizate precum invertoarele centrale, insa reprezinta totusi o alegere destul de buna, pe termen lung.

Microinvertoarele

Dupa cum sugereaza si numele lor, microinvertoarele sunt super mici. Beneficiul este, printre altele, ca optimizeaza fiecare panou solar individual, care ofera mai multa energie (in special in conditii umbroase).

Invertoare de sir

Nu in ultimul rand, exista invertoare de siruri. Invertoarele de siruri sunt cea mai frecventa optiune pentru uz rezidential si, de obicei, exista 1 invertor de sir pe o instalatie solara. Si acestea reprezinta o alegere foarte buna si in nici un caz nu ar trebui ignorate de proprietarii kiturilor fotovoltaice. In plus, invertoarele de sir sunt si foarte accesibile din punct de vedere financiar.