Cand esti fan al unui subiect, este foarte imbogatitor sa descoperi date si informatii noi. In lumea modei exista nenumarate aspecte, reflectate in documentare, filme si seriale, multe dintre ele le gasiti pe Netflix.

Multe dintre aceste povesti sunt spuse din mari imperii, dar cu un fundal care te face sa reflectezi asupra acestei industrii, dand un context a ceea ce vedem astazi.

Daca nu mai ai idee ce sa urmaresti pe Netflix si esti interesat de subiecte legate de moda, aici iti oferim 15 optiuni bune pentru un maraton de moda cu prietenii tai.

Franca: Haos si creatie (2016), Francesco Carrozzini

Franca Sozzani, unul dintre cei mai importanti editori ai revistei Vogue din Italia, a fost prima care a amestecat moda, arta conceptuala si fotografia. Fiul ei Francesco Carrozzini —regizorul acestui film— exprima adevarul despre munca mamei sale, unde este naturala si perturbatoare ca intotdeauna, dezvaluind esenta copertilor sale magnifice si controversate, care au dat o rasturnare totala revistei si au revolutionat lumea Moda. Puteti urmari trailerul aici.

Jeremy Scott: The People’s Designer (2015), Vlad Yudin

Din Missouri la Beverly Hills, Jeremy Scott, director de creatie al unuia dintre marile branduri italiene Moschino, ne povesteste cum si-a inceput ascensiunea in industria modei si toate obstacolele pe care a trebuit sa le depaseasca pentru ca astazi vedete precum; Katy Perry, Miley Cyrus, Asap Rocky, Jared Leto si Lady Gaga, printre multe altele, isi poarta colectiile admirandu-si estetica pop.

Irises (2014), Albert Maysles

Intelegerea lumii modei poate fi epuizanta, dar din perspectiva lui Iris Apfel, intreaga lume devine a ta, daca vrei. In acest documentar iti vei da seama ca regulile impuse de moda nu trebuie neaparat respectate si ca din cand in cand poti sa le incalci pentru a-ti crea identitatea, asa cum a facut iconita modei Iris Apfel in Statele Unite.

Manolo: Baiatul care facea pantofi pentru soparle (2017), Michael Roberts

Inceputul uneia dintre cele mai influente figuri din lumea modei, Manolo Blahnik, designerul prin excelenta al pantofilor de lux. Arta a fost mereu prezenta in viata lui , incepand cu parintii sai, aici isi dezvaluie procesul de creatie, asa cum marturisesc oameni importanti care l-au inconjurat despre munca sa dedicata.

Maddman: The Steve Madden Story (2017), Ben Patterson

Documentarul perfect pentru a realiza ca un imperiu se poate prabusi intr-o secunda. Pantofii sunt pasiunea lui Steve Madden, un antreprenor de cand tatal sau l-a pus sa lucreze intr-un magazin de pantofi, dar care acum detine unul dintre cele mai recunoscute marci din lume. Controversa care se invarte in jurul acestui personaj este prea mare, dar pantofii si perseverenta lui vorbesc pentru el.

Dries (2017), Reiner Holzemer

Intregul proces implicat in realizarea unei colectii si prezentarea ei la marile prezentari de moda este ceea ce este tratat in acest documentar, datorita designerului Drives Van Note, care ne impartaseste procesul sau creativ: de la modul in care sunt alese tesaturile pana la realizarea broderilor sale. fiecare tinuta demna de haute couture, in care exista din ce in ce mai multa concurenta, dar pe care o stapaneste de 25 de ani.

Casa lui Z (2017), Sandy Chronopoulos

Un documentar cu interviuri exclusive cu iconite de moda care povestesc reputatia lui Zac Posen, un designer care a avut mereu totul si, desi cele mai bune relatii au fost de mare ajutor pentru a-l face sa aiba succes, nu au fost suficiente pentru a-l pastra. Diferenta dintre arta si comert este prezenta, creand o dilema pentru moda si pentru una dintre favoritele celebrei Anna Wintour.

Casablancas: The Man Who Loved Women (2016), Hubert Woroniecki

In lumea modei exista cateva personaje esentiale pentru cresterea acesteia, vorbim despre modelele care poarta fiecare tinuta realizata de designeri, aratand radiant pe toate podiumurile. John Casablancas a fost fondatorul uneia dintre cele mai bune agentii de modeling:  Elite , una dintre cele mai mari descoperiri ale sale a fost fantastica Naomi Campbell, povestea lui de ascensiune este prezenta in acest documentar.

Making the American Man (2016), Greg Caruso

Acest documentar poarta cu el o mare reflectie asupra modei si barbatilor, deoarece atinge subiectul noilor masculinitati pe care ei le vad reflectate de a fi parte din aceasta lume. Desi este adevarat ca a fost inconjurata de prejudecati si de putine oportunitati pentru barbati, dar acum asta se schimba.

Cut from a Different Cloth (2017), Richard Terry

O cronica care relateaza asocierea marcii Superdry si Idris Elba, pentru a crea un brand de imbracaminte premium. Puteti urmari trailerul aici.

Tesatura sociala (2017)

Kyle Ng, designer de moda, exploreaza tendintele care au aparut in intreaga lume, explicand ratiunea uneia dintre cele mai cunoscute tesaturi: denimul, protagonistul imbracamintei urbane. Asa spune el povesti din spatele vietii de zi cu zi a hainelor, in afara oricarui catwalk.

Crazy About Shoppers  (2009), PJ Hogan

Achizitia de articole de imbracaminte de la acesti designeri este importanta pentru cineva care face marcile parte din viata sa, scufundandu-se intr-o mare de datorii. Umorul si realitatea dura se imbina cu jurnalista Rebecca Bloomwood.

The True Cost (2015), Andrew Morgan

Dintr-o perspectiva bruta si adevarata, se arata tot ce se afla in spatele unui brand milionar, exploatarea, saracia, conditiile proaste, sunt doar cateva lucruri pe care le vei gasi in marturiile oamenilor care lucreaza pentru acele industrii mari . Aici puteti vedea trailerul.

Girl Boss (2017)

Un serial care spune povestea unei fete care trebuie sa plateasca chiria pentru apartamentul ei, pentru a nu se intoarce la casa parinteasca. In acest fel, isi descopera talentul reinnoind haine second-hand si transformandu-le in haine vintage demne . Moda iti rezolva viata.

Clueless (1995), Amy Heckerling

Un film care arata moda anilor 90 si care a devenit un clasic in randul adolescentilor. A fi la moda la scoala va poate determina nivelul de popularitate, marcile si designerii sunt tema principala in acest film.