Sursa foto: unsplash.com

Una dintre meseriile cu cautare pe piata muncii este cea de pilot de avion. Daca vrei sa urmezi o cariera in domeniul aviatic, trebuie sa te inscrii la cursuri avizate. Sunt de durata si se realizeaza pe module. Orele de teorie se impletesc cu cele pe simulator, inainte de a ajunge sa obtii licenta de pilot. 

Chiar daca numarul de curse de linie s-a redus semnificativ, pe fondul pandemiei, pilotii sunt in continuare cautati si apreciati. Daca ti-ai dorit mereu sa devii pilot de avion, iti spunem ca nu trebuie sa te descurajezi. Numarul curselor aeriene private sau a celor de transport marfuri este in crestere, iar cererea pentru piloti specializati este in continua mare. 

1. Cariera de perspectiva

Chiar daca nu ai pregatire de specialitate si nici nu ai avut tangente pana acum cu zborul, dar visezi la o meserie de pilot de avion, poti sa urmezi un curs autorizat de pilot de avion. Inceputul este dificil, dar treptat te vei acomoda si vei invata ce anume implica aceasta profesie. 

Pana la urma este vorba de un job de viitor, transportul aerian fiind o varianta luata in calcul de tot mai multe firme si afaceristi, pentru ca se poate realiza rapid. 

2. Profesie respectata

A fi pilot de avion implica responsabilitati, acceptarea unor reguli si aplicarea unor norme de conduita in viata profesionala, dar si personala. 

Disciplina nu este pentru toata lumea, dar daca iti place si esti perseverent, vei avea o meserie frumoasa, respectata si apreciata. Tu vei face ceea ce iti doresti si iti vei indeplini visul din copilarie sau adolescenta, zburand la inaltime, deasupra norilor. 

3. Ajungi intr-un club exclusivist

Asa cum spuneam, nu oricine poate sa ajunga sa detina licenta de pilot de avion. După multa munca, mult timp investit, ca sa nu mai vorbim de banii pe care trebuie sa ii scoti din buzunar pentru fiecare etapa de pregatire teoretica si practica, vei intra intr-un club selectiv al pilotilor de avion. 

4. Cele mai spectaculoase imagini

De sus lumea se vede altfel si la propriu si la figurat. Abia cand ajungi sa fii singur la mansa avionului, pentru prima data, realizezi ce se intampla de fapt si ca munca ti-a fost rasplatita cu imagini care iti taie rasuflarea, pe care foarte putini le pot vedea, si mai putini le pot aprecia la adevarata lor valoare.  

Reperele de viata se schimba odata ce ajungi sus si ai primul zbor realizat, in calitate de pilot. Nu vei uita acel moment special niciodata.  

5. Meserie platita bine

Meseria de pilot de avion poate fi una foarte bine remunerata. Depinde de linia aeriana la care lucrezi sau de angajatorul care poate fi persoana privata. Din postura de pilot de avion ai mai multe oportunitati si tot mai multe sanse de a identifica posturi care sa te multumeasca sufleteste si financiar. 

Este un drum lung si anevoios de multe ori, insa poate fi parcurs in timp si cu multa rabdare. Sunt cautati si apreciati pilotii de avion care au experienta si aceasta se realizeaza, in timp, zburand tot mai des si mai mult. 

6. Adrenalina la fiecare cursa

Nicio zi nu seamana cu alta si nicio cursa nu este la fel cu cea anterioara. Cand esti pilot de avion te vei confrunta mereu cu tot felul de situatii neprevazute, atat in zbor, cat si la bordul aeronavei. 

Cu siguranta aceasta meserie este una cu adrenalina pura, interzisa celor care nu fac fata stresului si nu pot gestiona probleme urgente. 

De altfel, in cadrul cursurilor organizate pentru piloti de avion vei invata si partea aceasta, de gestionare a dificultatilor ce pot sa apara. Conteaza foarte mult si modul in care tu te raportezi la oameni si in care percepi lumea inconjuratoare. Prezenta de spirit, firea neconflictuala si rezistenta la stres sunt esentiale in aceasta profesie. 

Meseria de pilot de avion este una cautata si de perspectiva, dar poate fi si destul de complicat de ajuns la mansa. Investitia este costisitoare pentru unii, dar merita efortul financiar, de timp si sacrificiile pe care le vei face pe parcurs, daca la final vei ajunge acolo unde ti-ai dorit mereu sa lucrezi.