Pamantul pe care il numim acum Afganistan a fost un loc de migratie constanta prin trecatorile sale muntoase. Diversitatea sa lingvistica, culturala si religioasa este rezultatul mileniilor de comert de-a lungul Drumului Matasii. Peste o duzina de grupuri etnice sunt mentionate in constitutia tarii.

Caderea Afganistanului in mainile talibanilor inseamna ca unele minoritati sunt din nou expuse unui risc mai mare de persecutie.

In calitate de savant in religie si politica concentrat pe Khoja – comunitatile musulmane siite originare din India, dar acum raspandite in intreaga lume – am studiat precaritatea de a fi o minoritate religioasa si etnica in regiune.

Printre afganii care au cel mai mult de pierdut astazi, as spune, exista grupuri cu o interpretare diferita a islamului, in special comunitatea Shia Hazara, al treilea grup etnic ca marime al natiunii, care se confrunta cu discriminarea de mai bine de un secol.

In iulie 2021, noua barbati hazari au fost ucisi de luptatori talibani in sud-estul Afganistanului, potrivit unui raport al Amnesty International, facand ecou perioadelor anterioare sub dominatia talibana, cand hazari au fost vizati.

Radacinile Hazara din Asia de Sud dateaza de secole in urma. Se spune ca stramosii lor includ trupe mongole, iar analizele genetice recente au confirmat ascendenta mongola partiala.

Astazi, Hazara cuprind intre 10% si 20% din populatia nationala a Afganistanului, unde patria lor traditionala se afla intr-o regiune centrala. numit Hazarajat. Acest lucru ii face o minoritate semnificativa intr-o tara de 38 de milioane.

Exista, de asemenea, comunitati Hazara semnificative in Pakistan, precum si o diaspora occidentala in tari precum Statele Unite si Regatul Unit. Multi hazari din afara Afganistanului au fugit in timpul violentelor din ultimele cinci decenii, dupa o lovitura de stat din 1973 si o invazie sovietica. . la ascensiunea talibanilor si a razboiului condus de SUA.

In timp ce majoritatea hazarilor sunt musulmani, cei mai multi apartin traditiei minoritare siite. Majoritatea musulmanilor din intreaga lume urmeaza traditia sunnita, care il recunoaste pe insotitorul lui Mahomed, Abu Bakr, drept succesorul sau de drept. Musulmanii siiti, cum ar fi hazari, cred totusi ca varul si ginerele profetului Ali ar fi trebuit sa-l succeda lui Mahomed dupa moartea sa in 632 d.Hr. c.

In Afganistan, ca si in alte parti, tensiunile dintre populatia majoritara musulmana sunnita si musulmanii siiti au fost o sursa constanta de conflict. Hazara continua sa fie vizati si ucisi cu brutalitate de talibanii din Afganistan si de asociatii acestora din Pakistan. Grupurile afiliate Statului Islamic au vizat, de asemenea, comunitatile siite din Asia de Sud, inclusiv hazari.

Comunitatea este de multa vreme una dintre cele mai sarace din Afganistan si se confrunta zilnic cu hartuirea, inclusiv in cautarea unui loc de munca.

Talibanii idealizeaza o viziune speciala a „puritatii” islamice si incearca sa o impuna prin regulile lor stricte.

Cu toate acestea, a-i intelege pe talibani doar ca extremisti musulmani inseamna a rata realitatea politica si economica a motivului si a modului in care acestia opereaza in Afganistan. Afganistanul produce marea majoritate a opiumului din lume, care este folosit pentru a produce heroina, iar talibanii controleaza o mare parte din acest profit. Violenta in numele religiei ajuta, de asemenea, grupul sa-si extinda teritoriul si sa impuna controlul.

Din aceasta perspectiva, minoritati precum Hazara reprezinta o dubla amenintare pentru talibani.

In primul rand, diferitele lor traditii contesta autoritatea talibanilor de a revendica adevarul religios. Prezenta lor este o marturie a unei traditii indigene si pluraliste a islamului care s-a adaptat la mai multe religii de-a lungul secolelor, in ciuda perioadelor de persecutie brutala. De exemplu, celebrele statui lui Buddha Bamiyan din inima teritoriului Hazara au fost respectate timp de secole de comunitatea din jur, pana cand au fost distruse de talibani in 2001.

In al doilea rand, Afganistanul este un stat slab in care multe triburi si comunitati coopereaza sau concureaza pentru putere. Conflictul etnonationalist de lunga durata face ca este in interesul talibanilor sa mentina disidenta la minimum.

Securitatea Hazara reprezinta ceva mai mare: posibilitatea unei natiuni pluraliste si multietnice. Cu toate acestea, de la retragerea SUA, mii de hazari care au indurat ani de privare si violenta au cautat refugiu in Pakistan. Deocamdata, ei si alte minoritati se tem de o perioada de opresiune si dislocare ulterioara sub talibani.