Tom Cruise este unul dintre ultimii mari eroi de actiune din film si unul dintre putinii actori care a stiut sa evolueze pentru a continua sa fie eroul povestii la o varsta la care nu multi au voie sa faca acest lucru, dar, in 2006, parea ca totul se va sfarsi.

In acel an, o reclama a presedintelui Viacom, Sumner Redstone, l-a atacat public pe actorul care era, la acea vreme, unul dintre cei mai profitabili pentru studioul Viacom, Paramount Pictures. „Nu credem ca cineva care se sinucide creativ si care costa veniturile companiei ar trebui sa fie la lot”, a declarat Redstone pentru Wall Street Journal. „Conduita ta recenta nu a fost acceptata de Paramount”.

Cruise trecuse de la spectaculos al ecranului, la erou de actiune, la actor dramatic la star, dar ceva ce a facut nu i-a placut studioului si parea ca el insusi isi saboteaza cariera si studioul cu care lucrase timp de 14 ani disparuse. nu voia nimic de-a face cu el.

Ce s-a intamplat, cum l-a afectat Scientologia pe Tom Cruise?

„Prabusirea” lui Tom Cruise, care are unele dintre cele mai iconice personaje din cinema, care a fost salvat doar de filmele Mission Impossible, a inceput atunci cand actorul a inceput sa sara ca un nebun pe canapeaua lui Oprah in 2005, in timp ce isi promova filmul Razboi. of the Worlds, pentru a-si arata dragostea pentru noul sau partener, Katie Holmes, care a ajuns sa devina un fenomen cultural.

Nu a fost prea rau, dar apoi Tom Cruise a fost invitat la Today Show, iar Matt Lauer a inceput sa vorbeasca despre Scientology, in special despre refuzul lui Cruise pe psihiatrie (a sustinut ca isi cunostea istoria si stia ca totul era o farsa) si despre lucruri pe care le tocmai s-a intunecat de acolo. La un moment dat, actorul a devenit mai ostil, criticand-o pe Brooke Shields pentru ca foloseste antidepresive pentru a trata depresia postpartum.

In cateva zile, Tom Cruise a trecut de la a fi vedeta preferata a tuturor la a parea un fan nebun al teoriilor conspiratiei si al stirilor false (inainte sa fie mainstream), iar toata atentia pe care o primea deveni negativa. The Wars of the Worlds a fost pe primul loc la box office, dar aceasta a fost ultima data cand un film al unui actor a incasat peste 500 de milioane de dolari la box office-ul global in urmatorii 6 ani.

Cruise a fost din nou in ochiul uraganului dupa un episod controversat din South Park, Trapped in the Closet, care a dezvaluit convingerile scientologilor despre originea vietii si l-a aratat pe actor ca pe o persoana nesigura, confundata cu sexualitatea sa. chiar face gluma „Tata, Tom Cruise nu vrea sa iasa din dulap).

Pentru cei care doresc sa stie putin mai multe, Wikipedia spune ca „credinta centrala a Bisericii Scientologiei sustine ca un om este o fiinta spirituala nemuritoare (thetan) care locuieste intr-un corp fizic. Thetanul a avut nenumarate vieti anterioare, dintre care unele, inainte de sosirea lui pe Pamant, au fost traite in culturi extraterestre. Pe baza studiilor de caz la niveluri avansate, se prevede ca orice scientologist supus unui audit va intalni in cele din urma si va relata o serie comuna de evenimente. Potrivit Bisericii, descoperirea thetanului fondatorului L. Ron Hubbard plaseaza scientologia in centrul cautarii umane a sensului si demonstreaza ca „originile sale sunt la fel de vechi ca si gandirea religioasa”. Practic, ei cred ca suntem extraterestri nemuritori si ca ne vom intoarce la forma noastra originala/nemuritoare doar dupa ce trecem peste toate traumele vietii noastre trecute. Si, de asemenea, cred ca oamenii au putere si abilitati innascute care sunt suprimate si pot fi recuperate doar daca sunt eliminate modelele de comportament proaste.

Dupa episodul din South Park, Tom Cruise a spus ca nu va promova Mission Impossible 3 daca nu a fost scos din aer (desi reprezentantul sau neaga acest lucru), iar fanii serialului au inceput sa spuna ca vor boicota filmul. Incidentul a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Closetgate.

Totul mergea din rau in mai rau, au inceput sa circule zvonuri ca relatia dintre Cruise si Holmes ar fi fost aranjata de Scientology (care ar fi cauzat despartirea actorului de Nicole Kidman si a manipulat copiii lor pentru a o respinge) iar fanii au inceput sa oboseasca. Mission Impossible 3 a inceput bine, dar presa proasta a inceput sa-si ia roadele si, potrivit Insider, vanzarile de bilete au scazut cu peste 50%, facandu-l cel mai putin de succes film din franciza si atunci presedintele Viacom. si-a trimis declaratia.

Dupa aceea, Cruise a angajat un nou publicist, a semnat un contract cu MGM si si-a propus sa-si repare imaginea si cariera, a incetat sa mai vorbeasca despre Scientology in mod public si a inceput sa faca filme drame, ajungand in cele din urma la un rol in Tropic Thunder, care a fost cea mai buna comedie din lume . anul si filmul cu care a inceput sa recastige dragostea fanilor.

Din acel moment, Cruise a inceput sa lucreze pentru a-si imbunatati relatia cu Paramount si pentru a face mai multe filme Mission Impossible, pe care le-a realizat in cele din urma cu ajutorul lui JJ Abrahams. In 2010, Cruise s-a dezvaluit ca este in Mission Impossible: Ghost Protocol, reluand rolul lui Ethan Hunt alaturi de Jeremy Renner. Iar Cruise a revenit in joc escaland cea mai inalta cladire din lume pentru film si fara a folosi o cascadorie, una dintre cele mai periculoase cascadorii ale sale.

Ghost Protocol a fost al doilea cel mai de succes film de la studio in acel an, iar restul este istorie, Cruise a primit tot mai multe filme si, in cele din urma, a ajuns la Mission Impossible: Fallout, care a devenit cel mai de succes al seriei.