Studii moderne de medicina arata ca unele condimente pot avea efect benefic sau nefast asupra organismului, in functie de anotimp.

Condimentele au avut, au si vor avea o importanta aparte in viata noastra, fiind legate direct de una dintre necesitatile primare ale omului – hrana. Acesta este unul dintre motivele pentru care in Europa epocii romane principalul condiment alimentar, sarea, avea valoare de valuta. Numele de „soldat” si „salariu” provin de la plata in sare. Revenind la epoca noastra, sarea, ca si celelalte condimente au devenit ieftine, insa la fel de importante pentru noi, chiar daca stim ca folosirea lor in exces este periculoasa pentru sanatate. Aceasta lama cu doua taisuri a condimentelor este legata de actiunea diferita asupra unor procese ale organismului, ce se adapteaza anumitor conditii meteorologice.

Sarea in bucatele de iarna

Cercetatorii de la Universitatea din St. Petersburg (Rusia) au dovedit anul trecut ca populatiile europene care au parte de ierni lungi, cum ar fi cele din Rusia, Scandinavia, Danemarca, dar si din nordul Romaniei, au nevoie de o cantitate mai mare de sare in anotimpul rece. Medicii de la prestigioasa universitate rusa, in colaborare cu biochimistii danezi, au aratat ca expunerea prelungita la frig a organismului necesita un surplus de sodiu indispensabil proceselor intense de reglare a temperaturii corporale.

Din acest motiv, sarea sau clorura de sodiu este ceruta intens de celulele musculare, care sunt principalele producatoare de caldura, datorita volumului mare al tesutului muscular. In lipsa unui flux corespunzator de sare, muschii nu pot realiza o stare permanenta de contractie care, de altfel, este motivul eliberarii de caldura. Ca urmare, daca nu avem destul sodiu in sange, muschii capata un tonus de contractie mai scazut, iar temperatura corpului scade mai usor la contactul cu frigul. Din nefericire, faptul ca ne acomodam mai greu la frig nu este singura problema. Un organism care nu poate realiza usor acomodarea la frig va obliga creierul si sitemul hormonal sa caute noi solutii pentru incalzire, chiar daca avem contact redus cu frigul.

Consecinta acestei solicitari neuro-hormonale este o redirectionare a energiei creierului pentru gasirea solutiilor de termoreglare. Aceasta face ca energia creierului o detine sa fie preponderent folosita pentru cautarea solutiei de reactie la frig, neglijand alte nevoi de reglare a organismului. Un sistem nervos care neglijeaza problemele de reglare ale altor organe si sisteme devine un organism fragil, permanent supus imbolnavirii. Astfel, studiile medicale efectuate de cercetatorii danezi si rusi demonstreaza ca un consum scazut de sare iarna poate cauza indirect probleme de sanatate ce pot conduce la stop cardiac, cardiopatii diverse, forme atipice de hepatita, grabirea maturarii unor ciroze incipiente. Foarte frecvent se constata o slabire a controlului neuro-endocrin asupra imunitatii organismului, ceea ce inseamna un risc mai crescut la infectii de orice natura, dar si la extinderea unui focar canceros care in mod normal ar fi fost distrus de sistemul imunitar. In concluzie, pentru a elimina riscurile posibile ce pot fi provocate indirect de un consum foarte redus de sare iarna, va trebui sa tinem cont de aceasta nevoie de sodiu.

Astfel, daca nu avem probleme cardiace, cu tensiunea sau rinichii, este recomandat sa consumam mancaruri sarate cel putin la o masa, o data la doua zile. Daca iesim zilnic in frig si facem efort la temperaturi mai scazute de 5°C trebuie sa consumam alimente ponderat sarate la fiecare masa. Pentru situatia in care nu ne plac mancarurile sarate, o solutie ideala o reprezinta apele minerale bogate in sodiu, consumate mai ales dupa mesele principale. Alimentele sarate pe care le consumam iarna trebuie sa fie insotite de un consum bogat in apa si fructe zemoase.

Nevoia de sare in raport cu tipul de constitutie

Antropologii danezi au demonstrat ca exista o corelatie intre modelul de constructie corporala si nevoia de sodiu din sare in anotimpul rece. Aceasta necesitate speciala de sare este datorata faptului ca exista aceleasi gene care determina raportul intre lungimea memebrelor si trunchi si nevoia de sodiu a muschilor iarna.

Tipul cerebral (slab, inalt, picioare mai lungi decat trunchiul)

Acest tip de constitie cere mai mult consum de sare iarna deoarece masa de muschi este foarte mica si trebuie sa fie mai eficient pentru a produce caldura. Totodata, excesul de sare poate conduce la o crestere mai rapida a excitabilitatii generale a sistemului nervos, iritabilitate si insomnii. Din acest motiv, se recomanda un consum zilnic de alimente sarate numai dimineata si in cazul in care petreci mai mult de o ora in atmosfera rece. Se intelege ca daca ai probleme medicale ce-ti interzic consumul de sare trebuie sa renunti la aceasta recomandare.

Tipul muscular (inalt, musculatura dezvoltata, corp proportional, picioare relativ lungi)

Daca iesi mai des in amosfera rece, consuma ape minerale bogate in sodiu si magneziu si mananca ponderat sarat la micul dejun si dejun.

Tipul respirator (inaltime medie, torace foarte dezvoltat, picioare mai scurte raportate la trunchi)

Mananca sarat, dar fara a face exces, mai ales la masa de pranz. La masa de dimineata si cea de seara bea apa minerala sau consuma muraturi sarate in cantitati mai mici. Evita excesul de sare in zilele de iarna in care atmosfera se incalzeste brusc.

Tipul digestiv (tendinta de ingrasare, inaltime medie sau scunda, talie redusa, coapse groase, picioare mici in raport cu trunchiul)

Ai nevoie de ceva mai multa sare iarna, numai daca depui efort psihic, intelectual intens in primele 7-8 ore dupa rasarit. Daca esti supraponderal, la masa de seara consuma 50-70 ml tarie (in niciun caz mai mult), pentru a reduce efectul nefast al sarii.

Condimentele iuti

Orice condiment pe baza de piper, ardei, usturoi sau ceapa are un efect intens direct si indirect asupra functiilor digestive, dar si nervoase.

Efecte nefaste

In anotimpul rece, efectul iritant al condimentelor creste foarte mult excitabilitatea digestiva, deci reactivitatea celulelor din stomac si intestine fata de alimente. Ca urmare a acestui efect, creste eficienta digestiei si a absorbtiei in sange a substantelor hranitoare din alimente. Efectele cele mai cunoscute sunt cresterea mai rapida in greutate si uneori tulburarea functiilor ficatului. Aceste aspecte sunt intalnite numai in cazul in care condimentele iuti sunt folosite in exces iarna sau atunci cand consumam mancare condimentata imediat dupa ce am venit din frig.

Din acest motiv, daca nu facem efort fizic mai mult de 4 ore pe zi, pentru a nu ne ingrasa trebuie sa evitam sa mancam condimentat imediat dupa ce am avut contact cu atmosfera rece. Pentru a ne proteja ficatul este nevoie sa evitam mancarurile foarte condimentate atunci cand resimtim intens foamea. In timp ce ne este foame, secretia acida face ca unele substante iritante din condimente sa fie rapid absorbite si sa ajunga la ficat. Ficatul va face astfel un efort deosebit pentru a neutraliza substantele cu efect iritant, insa iarna acest organ este mai lent.

Ca urmare, efectul excitant al substantelor iritante se va rasfrange si asupra celulelor ficatului care pot fi distruse sau scoase din functie. Pe scurt, se poate spune ca a ne potoli foamea iarna cu alimente puternic condimentate este echivalent cu o antena care ne ucide o parte din ficat sau obliga o parte a ficatului sa intre intr-o pauza de cateva ore. Ficatul este laboratorul central al organismului, in care se fabrica substantele de care avem nevoie si in acelasi timp se distrug substantele toxice din alimente. Se intelege ca a consuma condimente foarte iuti iarna, atunci cand ne este foarte foame, inseamna ca vom priva partial organismul de substantele de care are nevoie.

Efecte pozitive

Pe de alta parte, condimentele iuti si mai ales cele bazate pe usturoi si ceapa pot avea un efect benefic asupra sanatatii noastre in anotimpul rece. Astfel, daca folosim ponderat condimente iuti in zilele foarte reci in care avem o activitate psihica intensa, acestea ne pot ajuta sa avem o circulatie buna a sangelui in creier.

Cercetatorii britanici au dovedit ca in zilele reci de iarna mancarea condimentata poate fi considerata un excelent medicament antistres. Pe de alta parte, cele mai multe condimente iuti, daca sunt consumate in cantitati ponderate, scad descarcarile intamplatoare de adrenaline, reducand astfel aparitia tensiunii psihice si a nervozitatii iarna. Psihologii austrieci au descoperit recent ca efectul vasodilatant al principiilor regasite in ardeiul iute, deci si in boia, creste capacitatea de metabolizare a substantelor care induc starea de stres. Astfel, o persoana care consuma iarna ardei sau boia de ardei in cantitati moderate are mai multe sanse sa-si revina psihic dupa oboseala sau accese de furie sau nervozitate, indiferent de cauza acestora. Hordeina din ardeiul iute, ca si alte substante continute in condimentele iuti grabesc procesele de transformare a substantelor eliberate in timpul furiei sau a stresului.

Ca urmare, daca vom consuma in mod ponderat condimentele iuti, rezolvam atat problemele de sanatate legate de reactia la stres, cat si pe cele sociale precum eliminarea certurilor sau agresivitatii, in familie sau la serviciu.

Condimentele cu actiune odoranta

Cimbrul, oregano, tarhonul, foile de dafin ca si orice condiment care are un efect dominant prin mirosul lor influenteaza foarte mult zonele afectiv emotionale ale creierului. Iarna avem nevoie mai mult de simtul mirosului si de orice stimulare a simtului olfactiv, mai ales pentru faptul ca ducem o viata mai sedentara, deci mai saraca in stimuli. Din acest motiv, condimentele aromate sunt in general benefice mai ales pentru latura afectiv-emotionala a creierului. Psihologii britanici de la Glasgow University au dovedit astfel ca folosirea mirodeniilor indiene cu arome diferite ii fac pe 70% din scotieni mai romantici si mai dornici de a-si exprima sentimentele iarna. Cercetarile recente ale antropologilor au verificat descoperirile scotienilor, demonstrand ca folosirea condimentelor aromate in dietele de iarna sporeste inteligenta intuitiva, creativitatea, dar intareste si latura afectiva a relatiilor de cuplu.

Astfel, barbatii care consuma condimente intens aromate iarna devin mai afectuosi, tandri si atasati de partenera de viata, iar femeile capata un comportament mai sensibil, protectiv si chiar mai sincer fata de iubitii sau sotii lor. Efectul se explica prin puternica legatura fiziologica intre zonele invecinate ale perceptiei mirosurilor si ale afectivitatii, care devin mai reactive la mirosurile intense simtite iarna.