Ti se intampla uneori sa castigi o disputa in defavoarea cuiva cunoscut sau drag si sa ramai cu un „gust amar”? Sa nu poti sa te bucuri de izbanda deoarece nu vrei sa il ranesti pe cel care a pierdut?

Atunci cand ai un conflict cu cineva necunoscut sau cu care sunt slabe sanse sa mai relationezi in viitor, probabil ca iti vine mai usor sa te folosesti de toate „armele” de care dispui pentru a iesi invingator, indiferent de ce va simti celalalt. Insa, atunci cand conflictul apare in relatiile cu prietenii, rudele, partenerul de cuplu sau in relatiile profesionale, ideal este sa gasiti o solutie in asa fel incat ambele parti sa aiba de castigat. Cea mai buna metoda de a obtine acest lucru este sa negociezi eficient un conflict sau o discutie in contradictoriu. Aceasta te ajuta sa rezolvi situatiile in care interesele tale intra in conflict cu ale altei persoane. Prin „negociere” se pun in discutie nevoile ambelor parti si se gaseste o solutie de comun acord. Pentru ca discutia sa fie eficienta, este nevoie de o buna cooperare intre cei implicati.

Ce trebuie sa stii

In cazul unui conflict saqu discutie in contradictoiu, inainte de a lua o hotarare, clarifica-ti urmatoarele aspecte: Analizeaza atent atat punctele tale de vedere, cat si ale celuilalt. Identifica ceea ce iti doresti. In acelasi timp, intreaba ce-si doreste celalalt. Este important sa faci acest lucru deoarece uneori se poate sa vreti doua lucruri diferite, ceea ce ar putea rezolva conflictul mai usor. Ganditi-va la ce ar putea renunta fiecare, simtindu-va totusi confortabil? Iti ofer un exemplu binecunoscut psihologilor, in care doua persoane se lupta pentru o lamaie.

Ambele persoane doresc aceeasi lamaie si fiecare se gandeste cum sa faca sa o obtina pentru el. Insa, la o privire mai atenta, unul o vrea pentru suc, celalalt o vrea pentru coaja… Deci, discutand, ar putea ajunge la concluzia ca ambii pot fi castigatori si pot avea ceea ce doresc de la acelasi lucru. Defineste foarte clar problema. Cum este vazuta ea de catre cele doua parti? Cum a aparut, cat esti de implicat si care este responsabilitatea/contributia ta la acest conflict. Vezi care ar putea fi cauzele conflictului. Defineste-ti clar scopul, ceea ce vrei cu adevarat sa obtii si cat de motivat esti in acest sens. Incearca sa gasesti cat mai multe solutii posibile inainte de a trece la actiune. Gandeste-te la alternativele pe care le aveti in cazul in care nu reusiti sa gasiti o solutie avantajoasa pentru ambii.

Cat de mult conteaza pentru tine acest conflict? Analizati impreuna, cum ar fi afectate ambele parti, in cazul fiecarei solutii in parte si stabiliti ce trebuie sa faca fiecare pentru a rezolva situatia intr-un mod cat mai acceptabil. Cine ar avea de pierdut si ce anume ar avea de pierdut? Opriti-va asupra unei solutii avantajoase pentru ambii. Este posibil ca solutia aleasa sa nu-ti satisfaca nevoile in masura in care te asteptai, insa este nevoie de un compromis pentru a rezolva problema intr-o modalitate avantajoasa si care sa satisfaca ambele parti. Daca acest lucru nu este posibil, discutia poate continua pana se gaseste cea mai buna solutie. Aceasta trebuie sa fie concreta, eficienta si sa imbunatateasca relatia dintre persoanele implicate.

Daca, totusi, ambii va doriti acelasi lucru si nici unul nu este dispus sa faca compromisuri, negociati o forma de compensare pentru cel care va iesi in dezavantaj. In acest fel, la sfarsit, fiecare ar trebui sa se simta confortabil cu ceea ce a obtinut.