Colesterolul din sange este format din colesterol LDL si colesterol HDLValorile crescute de LDL sunt considerate drept „rele”, pentru ca LDL-ul se depune pe peretii arterelor. HDL-ul este colesterolul „bun” pentru ca el extrage particulele de colesterol din peretii arterelor si le transporta la ficat pentru a fi apoi eliminate prin bila. Pentru buna functionare a organismului se produce colesterol la nivelul ficatului.

Nu este necesar un aport alimentar de colesterol.

Hipercolesterolemia, cresterea nivelului de colesterol in sange, apare datorita predispozitiei genetice si alimentatiei nesanatoase.

Cresterea nivelului de colesterol din sange este un factor de risc major pentru aparitia aterosclerozei, a unor boli cardio-vasculare si cerebrale.

Colesterolul nu are doar efecte devastatoare in organism. Astfel, el intra in componenta peretilor celulari, este necesar pentru producerea bilei si a hormonilor sexuali masculini si feminini.

Tratamentul hipercolesterolemiei este individualizat pentru fiecare pacient si trebuie sa se tina cont de o eventuala patologie asociata.

In tratamentul hipercolesterolemiei sunt esentiale: activitatea fizica (zilnic 30 minute), alimentatia, renuntarea la consumul de alcool, tratarea eventualelor afectiuni asociate cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala.

Cateva remedii naturale utile in tratamentul hipercolesterolemiei sunt:

Fulgii de ovaz: Studii recente au aratat faptul ca acestia reduc absorbtia grasimilor ingerate. Consumul in fiecare dimineata a unui bol cu fulgi de ovaz, condimentat cu ghimbir si amestecat cu iaurt degresat, produce un efect hipocolesterolemiant semnificativ.

Anghinarea: Determina scaderea colesterolului, acidului uric si ureei din sange. Anghinarea stimuleaza activitatea stomacului si intestinului subtire, fiind utila in afectiuni hepatice (ajuta la refacerea celulelor hepatice), biliare si in unele boli metabolice. Fiind bogata in saruri de potasiu si magneziu, anghinarea are rol adjuvant in unele afectiuni cardiace.

Papadia: Contine vitamine si saruri minerale, fiind un excelent drenor biliar (are actiune coleretic-colagoga), exercitand o actiune detoxifianta la nivelul ficatului. Papadia are efect benefic in tratarea hipercolesterolemiei, aterosclerozei si hiperglicemiei. Datorita efectului diuretic, papadia ajuta organismul sa elimine produsii toxici rezultati din metabolism, prin urina si este folosit pentru eliminarea calculilor renali si in tratarea unor afectiuni cutanate.

Usturoiul: A fost folosit inca din vremea faraonilor si a imperiului roman pentru virtutile sale terapeutice. Usturoiul scade nivelul colesterolului si a trigliceridelor, reduce depunerile de aterom si tensiunea arteriala. De asemenea el contine antioxidanti, avand actiune antibiotica si anticancerigena. Usturoiul reprezinta o bogata sursa de seleniu organic, vital in prevenirea afectiunilor cardiace.

Uleiul de seminte de in presat la rece: Are calitati deosebite, fiind o sursa importanta de acizi grasi omega 3. Uleiul de seminte de in presat la rece actioneaza eficient in reglarea tranzitului intestinal si reduce a grasimile din sange. Studiile existente au confirmat efectul antidepresiv si reglator asupra ritmului cardiac al acestui remediu. Este important ca uleiul de in sa fie pastrat la rece si ferit de lumina.