Nu puține s-au scris despre anii ’90. Epoca Spice Girls, Backstreet Boys, a muzicii grunge, a unui stil vestimentar controversat și in antiteza cu cel al anilor ’80. Totodata, a reprezentat perioada de glorie a sitcomurilor (situation comedy), o briza de aer proaspat dupa perioada antecedenta a serialelor de tip soap-opera caracteristice anilor ’80: Dallas, Dynasty, The bold and the beautiful etc.

Ultima decada a mileniului intai a adus televiziunii producții hit care au fost dublate și urmarite in intreaga lume: Ally McBeal, Law & Order, Seinfeld, The Sopranos, The simpsons.

Urmatoarele sunt doar patru dintre creațiile de succes ale anilor ’90:

Friends

Probabil unul dintre cele mai cunoscute sitcomuri ale tuturor timpurilor, “Friends” reprezinta un mare succes al televiziunii americane. Distribuția producției s-a dovedit una de excepție, așa incat personajele serialului: Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoeboe și Joey reprezinta și azi simboluri ale umorului in intreaga lume.

Expunerea realistaƒ dar in același timp imbraƒcata in umor a vieților celor cinci new-yorkezi a avut o priza atat de mare la public, incat cel ce vizioneazaƒ serialul nu se poate abține saƒ nu se identifice cu unul dintre personaje.

Reprezentand arhetipuri sociale, actorii infatiseaza viața de zi cu zi și grijile cotidiene intr-o modalitate ce frizeaza banalul, reușind sa imprumute din personalitațile proprii personajelor și creeand adevarate isterii in randul fanilor, care ajung sa isi doreasca sa le imprumute atat ticurile verbale cat și trasaturile fizice. (Jennifer Aniston a declanșat o veritabilaƒ revoluție in randul publicului feminin prin coafura sa, denumitaƒ sugestiv “The Rachel”-numele personajului saƒu).

That 70′s show

Un serial realizat in anii 90′ care evoca controversata perioada a anilor 70′ din Statele Unite ale Americii a fost rampa catre succes pentru la vremea aceea foarte tinerii actori Mila Kunis(14ani la inceputul serialului), Ashton Kutcher(19) sau Tohper Grace(20).

Producția ilustreaza un concept simplu și des utilizat in seriale: poveștile a șase adolescenți ce conviețuiesc in cadrul unei gospodarii obișnuite din Wisconsin. Tonul utilizat este satiric, hilar, episoadele fiind condimentate cu referințe politice, avand in vedere situația Statelor Unite pe parcursul anilor 70′.Personajele sunt arhetipuri, insa rolul actoricesc și scenariul plin de umor dau o nota individuala acestei producții care a incantat audiența pe parcursul celor opt sezoane difuzate.

Married with children

O viziune satirica asupra vieții domestice s-a transpus in producția unui dintre cele mai populare seriale tv din toate timpurile. Al Bundy, vanzatorul de pantofi ce iși dispretuiese viața saracacioasa și familia care nu face decat sa ii creeze probleme, reușește sa constituie o reprezentare amuzanta a americanului tipic care nu iși dorește decat sa leneveasca fara griji.

In ciuda popularitații sale in randul audienței, producția care a propulsat-o pe Christina Applegate in lumea Hollywoodului (cu rolul “Kelly Bundy” ) a fost serialul cu cea mai lunga difuzare care sa nu fi caștigat niciodata un premiu Emmy, pana in 2001 cand Baywatch a fost anulat.

Daria

Daria este o producție animata difuzata pe Mtv incepand cu anul 1997. serialul o are in prim plan pe Daria, adolescenta cu o inteligența foarte cultivata și un simț al realitații extrem de dezvoltat, in incercarea de a petrece cei patru ani de liceu intr-un mod cat mai agreabil avand in vedere diferența evidenta de intelect și/sau cultura dintre ea și colegii sai. Scenariul este excelent scris, replicile personajelor evidențiind cu subtilitate o lume cliseica, conformista și plina de prejudecați. Incredibilul simț de analiza al unor personaje contrasteaza cu naivitatea și limitarea altora, provocand rasul.

Fiecare episod de treizeci de minute al serialului a necesitat intre zece luni și un an, de la concept la post producție.