Pilula de a doua zi este o metoda de contraceptie de urgenta si se foloseste doar in cazul in care femeia a avut un contact sexual neprotejat fara voia ei sau metoda de contraceptie a dat gres (prezervativul care se rupe sau uitarea unei pilule anticonceptionale). Insa oricare ar fi motivele pentru care ai ales sa folosesti aceasta metoda de contraceptie de urgenta, trebuie sa stii cateva lucruri despre aceasta. Iata care sunt cele mai cunoscute mituri despre pilula de a doua zi!

Pilula de a doua zi duce la avort. Aceasta este o prima presupunere foarte gresita. De fapt, aceasta pilula nu are niciun efect asupra unui ovul fecundat, ci doar asupra procesului de fecundare. Adica pilula de a doua zi nu te scapa de o sarcina deja existenta, ci impiedica fertilizarea ovulului in cazul in care acesta se intalneste cu un spermatozoid.

Nu sunt recomandate adolescentelor. Din nou o ipoteza gresita, nesustinuta de niciun studiu in domeniu. Pilulele de a doua zi au fost supuse mai multor teste, cercetari si studii care au inclus femei cu varsta minima de 15 ani. Nu s-a descoperit ca pilula de a doua zi ar avea efecte secundare mai puternice sau diferite in functie de varsta.

Daca iei pastila de a doua zi nu vei mai putea ramane insarcinata niciodata. Pilula de a doua zi, ca si alte metode de contraceptie, are o eficienta limitata in timp si nu afecteaza sub nicio forma capacitatea de reproducere a femeii. Fertilitatea se instaleaza imediat dupa ce efectul pastilei s-a dus (cateva zile).

Administrarea acestor pilule este periculoasa. De fapt, pilula de a doua zi are in componenta aceleasi substante ca si anticonceptionalele, numai ca acestea functioneaza putin diferit. Evident nu este indicat sa abuzezi de pilula de a doua zi, caci pana la urma este vorba de o contraceptie de urgenta. Asta inseamna ca are o concentratie mult mai mare de hormoni decat pilulele anticonceptionale.

Specialistii recomanda sa nu iei mai mult de 2 astfel de pastile intr-un an, si doar la 6 luni diferenta. In caz contrar, este posibil sa apara dereglari hormonale grave. Exista anumite riscuri sau efecte secundare (daca nu exagerezi in folosirea lor), insa acestea nu sunt periculoase pentru sanatatea ta. Insa bazeaza-te pe o alta metoda de contraceptie atunci cand intretii relatii sexuale.

Se ia doar cu acordul parintilor. Acesta este un mit care circula printre adolescentele cu varsta de sub 18 ani. De fapt, pilula de a doua zi se ia fara prescriptie medicala si se poate cumpara de la orice farmacie. Insa este indicat sa ceri sfatul farmacistei atunci cand vrei sa utilizezi pilula de a doua zi.