Indiferent in ce anotimp te decizi sa o vizitezi, localitatea Izvorul Muresului este o oaza de liniste si recreere. La acest lucru contribuie din plin faptul ca este inconjurata de o coroana de munti si paduri bogate, la poalele masivului Hasmasul Mare Izvorul Muresului este o statiune climaterica aflata la aproximativ 900 m altitudine, pe versantul sudic al Muntelui Negru din Masivul Hasmasul Mare. Mai exact, aceasta desparte bazinele hidrografice ale Muresului si Oltului, la obarsia lor.

Din punctul de vedere al meteorologilor, se pare ca Izvorul Muresului este localitatea cea mai insorita din Romania – aici soarele straluceste 250 de zile pe an. Avand in vedere ca putin mai la deal se afla localitatea Joseni, considerata „polul friguluii, pare de necrezut ca Izvorul sa beneficieze de atatea zile insorite intr-un an. Daca iti mai spun ca are ca vecini orasul Miercurea Ciuc si Gheorghieni, alte doua zone racoroase de la noi, atunci este de-a dreptul…. incredibil.

Raul nemuritor

Zona are foarte multe obiective turistice. Unul dintre acestea este, dupa cum arata numele localitatii, locul de unde porneste la drum raul Mures, unul dintre cele mai mari din Romania. Izvorul se gaseste pe versantul sudic al Muntelui Negru. Localnicii te vor duce la un mic izvor, situat nu departe de centrul satului. Specialistii cred insa ca adevaratele izvoare sunt mai sus, la o altitudine de 1.350 de metri, foarte aproape de Varful Fagului. De acolo, Muresul strabate 803 kilometri, din care 80 km in judetul Harghita. Originea denumirii Mures provine din cuvintele celtice „muori (mlastina) si „achai (rau). Denumirea saseasca Miersch, Muresc, este cea mai aproape de aceasta forma arhaica. Dincolo insa de studiile lingivistilor, multora le place sa creada in legenda locurilor potrivit carora Mures si Olt erau doi printi care au plecat in cautarea tatalui lor, cazut intr-o batalie, departe de casa. Numai ca tot timpul cei doi se certau – Olt era cel nazdravan si iute la manie, pe cand Mures era cel linistit. Inainte de a pleca, mama lor le-a poruncit sa se desparta, ceea ce au si facut, Muresul luand drumul spre miazanoapte, iar Oltul – spre miazazi. Cand a aflat, mama celor doi printi l-a rugat pe Dumnezeu sa faca intr-un fel astfel incat copiii ei sa nu piara niciodata. Ruga i-a fost ascultata si cei doi printi au fost transformati in rauri – Muresul curge lin catre nord, iar Oltul, involburat si iute, se indreapta catre sud. Oamenii au nascocit si un cantec: Mures, Mures, apa lina/Trece-ma in tara straina/Si-mi fa parte de hodina/Oltule, rau blestemat/Te-ai facut adanc si lat/Ca vii mare spumegat /Si cu sange amestecat….

Aproape de Dumnezeu

Nu departe de izvoarele Muresului si Oltului se afla o manastire de o frumusete aparte – este alba si inconjurata de paduri si poieni pline cu flori, care mai de care mai frumoase. Vei avea senzatia, vizitand imprejurimile manastirii, ca te afli in rai. In contrast cu linistea locurilor sunt zidurile care o inconjoara, de parca lacasul sfant ar trebui aparat de o primejdie grozava. De asemenea, la Izvorul Muresului sunt si multe mijloace de recreere – iarna ai la dispozitie o partie de schi si de sanii, iar vara gasesti terenuri de fotbal si tenis de camp. Poti face excursii spre varful Arama Neagra, Pestera Sugau, Piatra Unica din Hasmas, monument al naturii, Cabana Singuratica si multe altele.

Cat ne costa

Pensiunile sunt foarte bine puse la punct, majoritatea fiind clasificata la categoria trei margarete. Pentru o zi de cazare cu mic dejun inclus o persoana plateste, in medie, 75 de lei. Fidelitatea se rasplateste – la multe dintre pensiuni exista urmatoarea regula: cine vine a doua oara beneficiaza de 10% reducere. Cine vine a treia oara, de 20%, iar cine vine a patra oara nu plateste nimic o noapte. Pentru pachete de minimum trei zile, la casute, tarifele sunt cuprinse intre 16 si 23 de euro, in functie de cerintele clientului in ceea ce priveste masa. La hotel clasificat la doua stele vei plati intre 20 si 27 de euro.