Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, masurile preconizate la nivel European pentru imbunatatirea accesului la servicii bancare, cresterea transparentei si comparabilitatea comisioanelor.

Astfel, prin aceasta directiva, bancile vor fi obligate sa asigure transparenta comisioanelor, sa prezinte istoricul comisioanelor, sa asigure transferarea contului de plati in mod gratuit, in doua saptamani, iar la cerere, sa prezinte un glosar de termini utilizati in ceea ce priveste conturile de plati. In final, propunerea prevede ca ar trebui sa existe cel putin un site internet care sa functionize drept comparator independent in fiecare stat membru, prin colectarea de informatii privind comisioanele percepute de catre prestatorii de servicii de plata. Aceasta le va permite consumatorilor sa compare cu usurinta preturile si conditiile pentru conturile de plati oferite pe piata. In plus, directive propusa, va permite consumatorilor din Europa sa isI deschida un cont de platI la orice prestator de servicii de plata ofera, pe teritoriul lor, un cont de platI cu functionalitati de baza, indiferent daca sunt sau nu rezidenti ai tarii in care isi are sediul prestatatorul.

CNIPMMR sustine aplicarea acestor masuri si pentru IMM-uri, intrucat se vor observa urmatoarele imbunatatiri: se vor reduce costurile, se va reduce timpul de operare sI va creste viteza de operare a capitalului circular al firmelor. In acelasI timp, sectorul serviciilor financiare va beneficia de o mobilitate sporita a clientilor, prin reducerea barierelor la intrarea pe piata, inclusive la nivel transfrontalier si de o crestere a solicitantilor de servicii din partea societatilor comerciale si a colaboratorilor.

Consiliul a mai punctat faptul ca Ministerele nu organizeaza sedinte de discutii sociale, iar implicarea autoritatilor administratiei publice a partenerilor sociali in elaborarea, implementarea reformelor si a actelor normative este insuficienta.In ceea ce priveste programul: „Romania, tara tinerilor intreprinzatori”, acesta are drept scop, sustinerea tinerilor care doresc sa activeze in agricultura prin punerea la dispozitia lor a unui teren agricol de maxim 50 de hectare aflat in proprietatea statului, pe o perioada de 10 ani. Obiectivele programului sunt urmatoarele: cresterea numarului de tineri care doresc sa isi inceapa ori sa continue activitatea in domeniul agriculturii, regenerand astfel ocupata in agricultura prin reintinerirea fermierilor, cresterea suprafetelor de teren agricol lucrate, aflate in proprietatea statului, reducerea somajului in spatiul rural si a migrarii tinerilor din spatiul rural spre cel urban. 

In plus, pentru sprijinul IMM-urilor, CNIPMMR va organiza in premiera “Targul Furnizorilor Mici sI Mijlocii pentru Industria Petroliera”, sponsorizat de OMV Petrom, pe data de 27 iunie 2013, la Palatul Parlamentului intre orele 09:00-16.00, targ cu intrarea libera. De asemenea, consiliul a lansat editia in limba engleza a lucrarii “Starea de sanatate a managementului din Romania in 2011”.