De cele mai multe ori, ne confruntam cu intepaturile de insecte in perioada calda a anului. Acestea pot fi uneori fara repercursiuni, dar in alte situatii se poate ajunge la boli foarte grave, soc anafilactic sau decesul persoanei, daca nu se intervine rapid.

Pentru a evita contactul cu cele mai des intalnite tipuri de insecte printre care tantari, albine, viespi, paienjeni, capuse, purici, trebuie sa ne luam cateva masuri de prevenire, si anume :

– Sa evitam plimbarile prin locurile pline cu verdeata, intunecoase, umede, in sezonul cald.

– Daca totusi ne dorim o plimbare prin parc sau prin padure trebuie sa purtam haine care sa ne protejeze (bluze cu maneci lungi, pantaloni lungi) si incaltaminte adecvata, astfel incat sa ne putem feri de intepaturile insectelor.

– Sa evitam folosirea produselor cu mirosuri tari si puternic persistente, care pot produce nervozitate, riscand astfel agresivitatea si intepaturile insectelor.

– Sa avem mereu la noi produse de protectie impotriva insectelor, de genul spray, creme, pe care le putem procura de la farmacie fara prescriptie medicala.

– Daca ne aflam in apropierea insectelor, sa evitam o agitare inutila, care poate duce la provocarea acestora, si in cele din urma la intepaturi neplacute.

Cand se intampla sa fim intepati de insecte, de cele mai multe ori la locul intepaturii apare mancarime, roseata, durere, umflatura a pielii, fenomene ce pot durata de la cateva ore pana la cateva zile. Daca acul ramane in piele (de exemplu: cel al albinei) ar fi de recomandat sa evitam extragerea lui folosind degetele, unghiile, penseta, pentru ca astfel il presam in piele, introducand si mai mult venin in corp. Putem folosi pentru extragerea acului o bucata de lecoplast, pe care o aplicam pe zona intepata, dupa care o indepartam, astfel incat va fi indepartat si acul de insecta din piele. Umflatura care apare la locul inteparii poate fi redusa cu o compresa cu apa rece, gheata asezata pe un material umed, nu direct pe piele, sau prin ridicarea membrului intepat. Pentru ameliorarea durerii se poate folosi un spray anestezic local procurat de la farmacie (din categoria celor fara prescriptie medicala), la recomandarea farmacistului, in functie de varsta si afectiunile existente. La fel se poate proceda si pentru restul simptomelor aparute, dar trebuie sa citim de fiecare data prospectul si sa respectam instructiunile de folosire. Daca apare o reactie adversa sau alergie la medicamentul respectiv trebuie sa ne prezentam la medic pentru diagnostic si tratament de specialitate. Daca la locul intepaturii apare o basicuta (pustula) este bine sa o ingrijim mentinand-o curata si sa nu o spargem, pentru ca putem declansa o infectie locala.

Daca se intampla sa ne intepe o albina sau o viespe, la locul respectiv apare roseata, durere, senzatia de arsura si mancarime a pielii, fenomene ce dispar intr-o zi. Mai multe intepaturi provoaca pe langa aceste semne si simptome, si o umflatura mai mare, acelerarea pulsului, varsuturi, tremuraturi, tulburari respiratorii. Daca sunt persoane alergice si nu se intervine de urgenta, se poate ajunge la decesul persoanei respective.

Intepatura de tantar provoaca roseata, mancarimi, si uneori datorita lor pot aparea infectii locale.

Intepatura de paianjen este mai dureroasa si cu umflatura locala. Exista si unele specii de paienjeni care pot provoca decesul persoanei.

Intepaturile de capuse se produc cand ne plimbam prin padure, iar la locul intepaturii apare o zona rosie cu un centru mai rosu, insotit de mancarime. Capusele sunt foarte periculoase datorita bolilor pe care le transmit, de exemplu: encefalita, boala Lyme (borelioza).

Intepatura de purice nu este periculoasa, deoarece toxina introdusa este inofensiva si local se produce doar o mica mancarime.

Persoanele, indiferent de varsta, care se stiu a fi alergice la intepaturile unor astfel de insecte trebuie sa fie precaute, pentru ca pot face soc anafilactic, si in cele din urma, fara o interventie medicala de specialitate, pot chiar deceda. Daca reactia alergica este severa trebuie chemata ambulanta sau mers de urgenta la spital. Daca persoana intepata este singura, aceasta nu trebuie sa se deplaseze sau sa conduca autovehiculul, si asta datorita manifestarilor si accelararii deplasarii toxinei in circulatia sangelui.

Socul anafilactic (anafilaxie) este cel mai grav raspuns la alergie, manifestandu-se prin constrictia cailor respiratorii, scaderea tensiunii, puls rapid, slabiciune, greata, varsaturi, diaree, ameteli, umflarea limbii si a buzelor, anxietate extrema, confuzie mentala si inconstienta.