Dragostea pare sa devina mai aluziva ca oricand, relatia medie durand acum doar putin peste doi ani.De ce sunt atat de dure relatiile astazi? De ce oamenii au devenit brusc atat de inepti in a face relatiile sa dureze? Am uitat cum sa iubim? Sau si mai rau, am uitat ce este iubirea?

Expertii si-au exprimat diverse opinii cu privire la motivul pentru care acesta este un fenomen in crestere, majoritatea invocand faptul ca social media este de vina. Pe masura ce petrecem din ce in ce mai mult timp lipiti de smartphone-urile, laptopurile si tabletele noastre, se pune problema: tehnologia ne aduce mai aproape sau ne separa?

Am reunit cateva statistici interesante care reflecta atat avantajele, cat si dezavantajele cautarii iubirii in era digitala.

In mod surprinzator, intr-un studiu recent care a constatat ca durata relatiei medii este de 2 ani si 9 luni, 79% dintre participanti si fostii lor parteneri foloseau in mod activ site-uri de socializare precum Facebook, Twitter si Instagram inainte de a se desparti. 36 la suta recunosc ca si-au cunoscut fostul online fie prin intermediul retelelor sociale, fie prin intermediul unui site de intalniri (Vezi aici).

Peste jumatate (54 la suta) au considerat ca retelele sociale au jucat un rol in despartirea relatiei lor, 34 la suta spunand ca fostul lor partener a intalnit pe cineva nou pe retelele sociale sau cocheteaza cu alte persoane prin intermediul retelelor sociale.

Retelele sociale au determinat, de asemenea, 12% dintre respondenti sa perceapa cat de fericite erau alte cupluri si le-au facut sa creada ca relatia lor nu a fost la fel de pozitiva, uitand ca ceea ce vedem online este „rolul principal” – nu intotdeauna viata reala.

Relatiile care incep online sunt cu 28% mai predispuse sa se destrame in primul an, spre deosebire de relatiile in care cuplul s-a intalnit pentru prima data fata in fata, potrivit cercetarilor efectuate la Universitatea de Stat din Michigan. Si se inrautateste. Cuplurile care s-au intalnit online au de 3 ori mai multe sanse sa divorteze decat cuplurile care s-au intalnit fata in fata.

Cei singuri doresc sa se prezinte in cea mai buna lumina in masura in care 53% dintre barbati mint cu privire la varsta lor, inaltimea lor, veniturile si locurile de munca intr-un efort de a parea mai realizati. Femeile online mint cu privire la greutatea lor, constructia fizica si varsta lor, 20% dintre femeile chestionate recunosc ca au folosit o fotografie de profil mai veche de cand erau mai tinere si mai slabe …

Ceea ce ne conduce la faptul … Un sondaj pe mai mult de 47.000 de persoane arata ca 30% dintre utilizatorii Tinder sunt casatoriti. 12% in plus sunt intr-o relatie, in timp ce 54% sunt de fapt singuri.

Cu toate acestea, nu este totul negativ la intalnirile online. Aproximativ 5% dintre americanii care au in prezent o relatie angajata sau o casatorie sugereaza ca si-au intalnit sufletul pereche online.

In plus, se pare ca, daca doriti sa cunoasteti pe cineva cu care sa incepeti o relatie, nu mergeti la un bar. Sondajele arata ca doar 2% dintre barbati si 9% dintre femei au legat vreodata o relatie cu cineva pe care l-au cunoscut la un bar. % sanse sa o faca vreodata).

Apropo, stiati ca … includerea cuvantului „flori” in profilul dvs. de intalniri creste mesajele primite cu 52%? Includerea „de moda veche” mareste mesajele primite cu 16%, iar „romantic fara speranta” extinde mesajele primite cu 38%.

14. 48% din relatiile care au inceput online se vor incheia prin e-mail. Daca intalnesti pe cineva online, fii pregatit deoarece sansele sunt ca te vei desparti online. In timp ce unii ar putea vedea acest lucru ca fiind nepoliticos, cei care sunt sociali incomodati sau se tem de confruntare vor gasi acest lucru convenabil, evitand orice scene potential dezordonate, dramatice si publice.

Deci, suntem mai conectati ca niciodata – dar suntem mai singuri?

Cercetarile efectuate pe un esantion de 2.252 de persoane anul trecut indica faptul ca 25% au simtit ca partenerul lor a fost distras de telefonul lor cand erau impreuna si 8% au argumentat ca urmare. Cifrele au fost mai grave pentru tinerii tineri: 42% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani au declarat ca partenerii lor au fost distrasi de telefoanele lor si 18% s-au certat cu privire la timpul petrecut de celalalt online.

S-ar parea ca tehnologia ne-a permis sa devenim mai conectati unul cu altul decat oricand, dar ce inseamna exact pentru relatiile romantice? Oferim partenerilor nostri timpul si atentia de care au nevoie?

Constatarile par sa sugereze ca relatiile moderne au o durata de viata mai scurta, ca urmare a vietii noastre agitate si dominate de tehnologie.

Expertii sugereaza ca eliminarea timpului de pe retelele sociale poate imbunatati semnificativ o relatie.