Hipertensiunea sau hipertensiunea arteriala este atunci cand sangele tau trece prin vasele de sange cu mai multa forta decat este considerat sanatos. Cand tensiunea arteriala este ridicata, poate deteriora arterele si peretii vaselor de sange in timp. Acest lucru duce la complicatii periculoase si chiar la moarte daca este lasat netratat.

Tensiunea arteriala este masurata prin presiunea sistolica peste presiunea diastolica. Sistolic se refera la presiunea cand inima bate, iar diastolic se refera la presiunea cand inima se odihneste intre batai. Pentru un adult, o valoare a tensiunii arteriale este considerata normala daca este sub 120/80 mmHg.

Hipertensiunea arteriala nu are simptome, pana cand incepi sa ai complicatii. De aceea este important sa-l verifici in mod regulat si sa-ti cunosti numerele.

Sistem circulator

Daunele cauzate de hipertensiunea arteriala incep mici si se acumuleaza in timp. Cu cat ramane mai mult timp nediagnosticat sau necontrolate, cu atat riscurile sunt mai grave.

Vasele de sange si arterele majore transporta sange in tot corpul si il furnizeaza organelor si tesutului vital. Cand presiunea la care circula sangele creste, acesta incepe sa deterioreze peretii arterelor.

Daunele incep ca mici lacrimi. Pe masura ce aceste lacrimi ale peretelui arterei incep sa se formeze, colesterolul rau care curge prin sange incepe sa se ataseze. Din ce in ce mai mult colesterol se acumuleaza in pereti, facand artera ingusta. Mai putin sange poate trece.

Cand cantitatea adecvata de sange nu se poate misca printr-o artera blocata, provoaca leziuni tesutului sau organului la care ar trebui sa ajunga. In inima, aceasta poate insemna durere in piept, batai neregulate ale inimii sau un atac de cord. De asemenea, inima trebuie sa lucreze mai mult, dar este mai putin eficienta in cazul hipertensiunii arteriale si a arterelor blocate. In cele din urma, munca suplimentara poate duce la un ventricul stang marit, care este partea inimii care pompeaza sangele in corp. Acest lucru va pune, de asemenea, la un risc mai mare de a avea un atac de cord.

Insuficienta cardiaca este atunci cand inima tale devine atat de slaba si deteriorata din cauza tensiunii arteriale crescute, a munci intens sau a unui atac de cord anterior, incat nu mai poate pompa sangele prin corp in mod eficient. Semnele insuficientei cardiace includ:

  • dificultati de respiratie
  • probleme de respiratie
  • umflarea picioarelor, gleznelor, picioarelor sau abdomenului
  • senzatie de oboseala

Hipertensiunea arteriala poate provoca, de asemenea, formarea unei umflaturi intr-o artera deteriorata. Acesta este cunoscut sub numele de anevrism. Bulbul devine din ce in ce mai mare si de multe ori nu se gaseste pana cand nu provoaca durere prin apasarea pe alta zona a corpului sau izbucneste.

Un anevrism rupt poate fi mortal daca se afla intr-una dintre arterele tale majore. Acest lucru se poate intampla oriunde in corp.

Sistem nervos

Hipertensiunea arteriala poate juca un rol in dementa si declinul cognitiv in timp. Reducerea fluxului de sange catre creier cauzeaza probleme de memorie si gandire. S-ar putea sa intampinati dificultati in a-ti aminti sau a intelege lucrurile sau ai pierde concentrarea in timpul conversatiilor.

Aceleasi daune pe care hipertensiunea arteriala le provoaca vaselor de sange si arterelor din inima se pot intampla si arterelor din creier. Cand are loc o blocare mai mare a sangelui in creier, se numeste accident vascular cerebral. Daca parti ale creierului nu pot obtine oxigenul pe care il primesc din sange, celulele incep sa moara.

Rata de supravietuire si probabilitatea de leziuni permanente ale creierului depind de cat de sever este accidentul vascular cerebral si de cat de repede primiti tratament.

Vasele de sange din ochi pot fi, de asemenea, deteriorate. Daca izbucnesc sau sangereaza, poate provoca dificultati de vedere, cum ar fi neclaritatea sau orbirea. Acumularea de lichid sub retina se numeste coroidopatie.

Sistemul osos

Hipertensiunea arteriala poate provoca pierderea osoasa, cunoscuta sub numele de osteoporoza, prin cresterea cantitatii de calciu de care organismul scapa atunci cand urinati. Femeile care au trecut deja prin menopauza sunt in special expuse riscului. Osteoporoza va slabeste oasele si faciliteaza producerea fracturilor si a fracturilor.

Sistemul respirator

La fel ca si creierul si inima, arterele din plamani pot fi deteriorate si blocate. Cand artera care transporta sangele catre plamanii tai este blocata, se numeste embolie pulmonara. Acest lucru este foarte grav si necesita asistenta medicala imediata. Un anevrism se poate intampla si in plaman.

Apneea in somn este o tulburare de somn care provoaca sforait puternic si intreruperi ale respiratiei in timpul somnului de noapte. Persoanele cu apnee in somn adesea nu se simt odihnite cand se trezesc dimineata. Cercetarile au legat aceasta afectiune de hipertensiunea arteriala, deoarece multi oameni care sunt diagnosticati cu apnee in somn au si tensiune arteriala crescuta.

Sistem reproductiv

Organele tale sexuale folosesc un flux sanguin suplimentar in timpul excitarii. Atunci cand hipertensiunea arteriala provoaca blocari ale vaselor de sange care duc la penis sau vagin, pot aparea disfunctii sexuale.

Barbatii pot avea dificultati pentru a obtine si mentine o erectie, iar femeile pot avea:

  • excitare scazuta
  • uscaciunea vaginala
  • probleme cu un orgasm

Sistem urinar

Rinichii tai ajuta la eliminarea deseurilor din sange, regleaza volumul si presiunea sangelui si filtreaza deseurile prin urina. Pentru a face acest lucru bine, au nevoie de vase de sange sanatoase.

Hipertensiunea arteriala poate deteriora vasele de sange mai mari care duc la rinichi si vasele mai mici din interiorul rinichilor. In timp, aceasta afectare impiedica rinichii sa-si faca treaba corect. Aceasta se numeste boala de rinichi si poate duce la insuficienta renala.

Hipertensiunea arteriala este una dintre cauzele majore ale insuficientei renale. Persoanele cu insuficienta renala nu mai au capacitatea de a elimina deseurile din organism si vor avea nevoie fie de dializa, fie de transplant.

Concluzie

Hipertensiunea arteriala provoaca leziuni lent pe o perioada lunga de timp, fara simptome vizibile. De aceea, este important sa practici obiceiuri sanatoase, cum ar fi exercitiile regulate si o dieta saraca in zahar, sare si grasimi nesanatoase. De asemenea, ar trebui sa-ti verifici tensiunea arteriala si sa-ti cunosti numerele. Tensiunea arteriala poate fi gestionata si constientizarea tensiunii arteriale crescute te poate ajuta pe tine si pe medicul tau sa o controlezi mai bine.