Intepaturile in burtica sunt un disconfort abdominal care are cauze si simptome variate. Aflati la ce se datoreaza si cum le puteti evita sau trata pentru a va imbunatati calitatea vietii.

Puncturile in burtica sau afectiunile din zona abdominala pot fi datorate unor disfunctii organice, digestive, intestinale, inflamatorii sau infectioase. Ele pot aparea si la femei ca urmare a sindromului premenstrual.

Cand aceste disconforturi sunt recurente, este important sa vizitati un specialist care va poate examina pentru a pune un diagnostic precis si a va oferi tratamentul adecvat. Astfel iti poti imbunatati calitatea vietii si starea de spirit.

Iata cateva indrumari pentru a cunoaste posibilele cauze ale punctiilor in zona abdominala si cateva sfaturi care te-ar putea ajuta.

Tipuri de dureri abdominale

Ceea ce simtim de obicei ca niste intepaturi in burta sunt o serie de disconfort care apar in zona abdominala. Aceste dureri pot fi clasificate ca:

  • Raspandit.  Durerea este resimtita in mai mult de jumatate din abdomen. Poate fi din cauza unui virus stomacal, gaz sau indigestie.
  • Situat. Puncturile se simt doar intr-o parte a abdomenului. Poate fi durere la un organ, cum ar fi vezica biliara, apendicele sau stomacul.
  • Soc electric.  Aceasta durere nu este de obicei severa si se datoreaza de obicei gazelor si balonarii. Poate fi insotita de diaree. Daca durerea este mai frecventa, dureaza mai mult de 24 de ore si este insotita de febra, poate fi mai complexa.
  • Colica. Este o durere intensa, brusca si intermitenta, care vine si pleaca. La rinichi si calculii biliari sunt cauze frecvente ale acestui tip de durere abdominala.

Cauze posibile ale punctiilor in burta

Intoxicatie alimentara

Toxiinfectia alimentara apare atunci cand alimentele sau apa pe care le consumam contin germeni sau o toxina produsa de acestia, care ataca direct organismul.

Simptomele toxiinfectiilor alimentare variaza in functie de cauza contaminarii alimentelor. In general, apar simptome precum greata, varsaturi, diaree, durere si intepaturi in burta, gaze si febra.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil afecteaza intestinul gros si poate provoca crampe abdominale, balonare, gaze si modificari ale obiceiurilor intestinale. Unii oameni au constipatie, altii au diaree, iar altii pot avea ambele.

Potrivit Institutului National de Diabet si Boli Digestive si de Rinichi din Statele Unite, medicii pot trata sindromul colonului iritabil, recomandand modificari ale dietei si ale stilului de viata. In plus, pot indica medicamente, probiotice si terapii psihologice. In general, fiecare pacient impreuna cu medicul sau poate gasi cel mai potrivit plan de tratament.

Apendicita

Apendicita este o inflamatie a apendicelui, un organ mic care se proiecteaza din colon in partea dreapta jos a abdomenului. La majoritatea oamenilor, durerea incepe in jurul buricului si apoi continua.

Durerea este difuza la inceput, dar poate evolua de la usoara la severa,  cu cresterea temperaturii, varsaturi, greata si umflare abdominala.

Deoarece apendicele nu pare sa serveasca in prezent unui scop specific in corpul uman, daca durerile se intensifica si inflamatia este diagnosticata, tratamentul implica o interventie chirurgicala pentru indepartarea apendicelui inflamat.

Sarcina extrauterina

Aceasta afectiune apare atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei in trompele uterine. Sarcina ectopica progreseaza, dar poate provoca urmatoarele simptome:

  • Sangrado vaginal anormal
  • Colici usoare pe o parte a pelvisului
  • Absenta perioadelor menstruale
  • Dolor en la parte inferior del abdomen

Unele persoane au sangerare vaginala, iar altele nu, dar durerea  incepe brusc.  Aceste intepaturi in burta sunt de fapt ochiuri ascutite si persistente.

Daca zona din jurul sarcinii se rupe si sangereaza, simptomele se pot agrava. Este important sa mergi la medic pentru ca daca sarcina extrauterina nu este tratata la timp poate avea consecinte fatale pentru mama.

Pancreatita

Pancreasul este o glanda care se afla in spatele stomacului, in partea superioara a abdomenului. Cand pancreasul este inflamat, provoaca o senzatie de arsura si durere in partea superioara sau mijlocie a stomacului. Pancreatita se manifesta cu durere apasatoare, iar simptomul cardinal este mai multe episoade de varsaturi . Fiind un proces acut, nu vor exista dovezi de pierdere in greutate.

Disconfortul poate aparea pe neasteptate si poate disparea in cateva zile. Dar poate deveni si cronica si poate dura ani de zile. Consultati-va medicul daca, in afara de intepaturile din burta , apar mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • Durere la atingerea abdomenului
  • Dureri abdominale care se agraveaza dupa masa
  • Tahicardie
  • Varsaturi
  • Greata
  • Febra
  • Durere abdominala care se extinde spre spate

Diverticulita

Micile umflaturi care se formeaza in captuseala interioara a sistemului digestiv, cel mai adesea in partea inferioara a intestinului gros (colon), se numesc diverticuli. In general, nu provoaca probleme. Cu toate acestea, uneori pot deveni inflamate sau infectate.

In acest caz, apare  diverticulita, care este mai frecventa la persoanele de obicei mai mari de 50 de ani. Diverticulita poate provoca dureri abdominale severe, febra, greata si modificari ale obiceiurilor intestinale. In timp ce diverticulita usoara poate fi tratata cu odihna, modificari ale dietei si antibiotice, cazurile mai severe pot necesita interventii chirurgicale.

Endometrioza

Endometrioza este o boala in care endometrul, tesutul care captuseste interiorul uterului, creste in afara acestuia. Este una dintre cele mai frecvente boli ginecologice si simptomele sale includ dureri pelvine si, in unele cazuri, infertilitate.

Desi nu exista un tratament pentru endometrioza, exista tratamente pentru ameliorarea durerii si tratamente pentru infertilitatea legata de endometrioza.

Atat pentru a evita intepaturile in burta, cat si pentru a le trata, cel mai bine este sa optati pentru:

  • Mesteca-ti incet alimentele pentru a oferi tractului digestiv sansa de a-si face treaba.
  • Evitati sa dormiti cand simtiti dureri de stomac, cel mai bine este sa va odihniti asezat si sa va intindeti picioarele.
  • Evitati alimentele grase sau foarte condimentate.
  • Faceti sport de cel putin 3 ori pe saptamana.
  • Reduceti consumul de alcool si tigari.
  • Consumati 5 portii de alimente pe zi.
  • Cresteti aportul de apa.

Puncturile in burtica sau orice tip de afectiune in regiunea abdominala este un simptom care nu trebuie trecut cu vederea. Desi uneori apare din cauza unei probleme de indigestie, poate alerta si conditii de ingrijire mai mare, cum ar fi sindromul de colon iritabil si endometrioza.

Este esential sa mergeti la medic inainte de acest tip de disconfort, deoarece profesionistul este responsabil pentru determinarea cauzei si a posibilelor tratamente. In plus, pot fi luate in considerare unele modificari ale stilului de viata si ale dietei.