Acrocianoza este un tablou clinic caracterizat printr-o decolorare albastra a zonelor acrale. Acestea sunt in principal mainile si picioarele. Cuvantul provine din greaca, unde akro inseamna „extrem” si kyan , „albastru inchis”. Este o coloratie albastruie persistenta si nedureroasa.

Apare de obicei la femei, in special pe degetele mainii. In plus, s-a observat ca aceasta afectiune este de obicei declansata de expunerea la frig sau in situatii stresante. Vrei sa afli mai multe despre asta? In acest articol va explicam in ce consta si tratamentul acestuia. 

De ce apare acrocianoza?

Dupa cum am comentat, acrocianoza consta din colorarea albastruie si raceala partilor distale ale extremitatilor. Transpiratia este, de asemenea, comuna. Se datoreaza spasmului arterial, care este de obicei cauzat de frig sau stres emotional.

Tabloul clinic se datoreaza faptului ca, atunci cand arterele se contracta, sangele ajunge cu dificultate in cele mai extreme parti ale corpului. La fel, nici oxigenul nu ajunge. Astfel, degetele de la maini si de la picioare tind sa devina albastre si reci.

Factorii etiologici ai acrocianozei sunt necunoscuti. S-a observat insa ca la pacientii care il prezinta, acestia sufera de obicei de modificari imunologice. De exemplu, la cei cu anticorpi antinucleari (ANA) crescuti. Acestia sunt anticorpi care sunt crescuti in bolile autoimune. Se mai gasesc complexe imune circulante.

Pe de alta parte, s-a observat ca acrocianoza tinde sa apara mai frecvent la femei, in general in jurul varstei de 20 de ani. Cu toate acestea, uneori apare in copilarie, in anumite circumstante.

De asemenea, a fost observata relativ frecvent la pacientii cu schizofrenie. Cu toate acestea, acest lucru nu poate fi considerat un factor etiologic ca atare. In acest sens, aceasta relatie ramane de investigat in continuare pentru a se stabili daca, de fapt, s-ar putea face o asemenea consideratie.

In alte cazuri, acrocianoza a fost asociata cu unele medicamente. De exemplu, beta-blocante si unele medicamente pentru chimioterapie.

Care sunt simptomele?

Dupa cum am mentionat, este un sindrom vascular permanent. Implicarea este de obicei simetrica. In plus, predomina la degete si maini, iar intr-o masura mai mica, la picioare. Este important sa retineti ca frigul nu este un declansator, asa cum s-ar putea crede. Este un simptom agravant, care este mai putin accentuat pe vreme calda.

Desi este o patologie nedureroasa, uneori poate exista o sensibilitate mai mare si durere. Acest lucru se intampla daca temperatura exterioara este foarte rece. In mod similar, apare adesea hiperhidroza. Este un simptom caracterizat printr-o producere excesiva de transpiratie. Apare de obicei in palmele mainilor. In plus, creste atunci cand este cald si sub stres emotional.

Acrocianoza poate cauza probleme de stima de sine la pacient. In principal, pentru ca este foarte frapant, dar si din cauza hiperhidrozei mentionate.

Spre deosebire de ceea ce se intampla in sindromul Raynaud, in acrocianoza persista culoarea albastra. De fapt, nu este usor de inversat. De asemenea, nu exista modificari trofice sau ulcere. In plus, in sindromul Raynaud pacientul are dureri.

Tipuri de acrocianoza

Conform literaturii stiintifice, acrocianoza este clasificata in doua tipuri:

  • Primara: este mai frecvent intre 20 si 30 de ani. Apare rar dupa menopauza. Acest fapt sugereaza o influenta hormonala in patologie.
  • Secundara: este o forma care este asociata cu postul si anorexia nervoasa. S-a observat si in neoplasme, boli precum sifilisul etc. Chiar si cu administrarea anumitor medicamente, precum unele antidepresive.

Tratament

Nu exista un tratament specific si eficient pentru aceasta patologie. Cu toate acestea, este recomandat sa evitati expunerea la temperaturi scazute, sa va imbracati calduros si sa beti o bautura calda. In acelasi mod, este indicat sa minimizezi situatiile de stres emotional.

Medicamentele sunt uneori folosite pentru a dilata arterele, cum ar fi blocantele canalelor de calciu. Problema este ca eficacitatea sa nu este dovedita.

Este foarte important sa explicam pacientului ca nu este o patologie grava. De asemenea, trebuie sa intelegeti ca este un sindrom permanent si ca anumite situatii il pot agrava. Daca ai o buna intelegere a mecanismului prin care se produce, vei sti sa gestionezi mai bine situatia.