Cu roluri memorabile pe scena – ultimul ei succes fiind rolul principal din Veronika se hotaraste sa moara, in regia lui Gelu Colceag -, dar si in filme, Catalina Mustata a sarbatorit de curand si 15 ani de casatorie cu marele actor Florin Zamfirescu. Sufletul ei pereche, alaturi de care a descoperit si pasiunea, si echilibrul, si armonia unei existente pline de gustul fericirii. Si chiar mai mult de atat

Intrarea actorilor de la Teatrul Odeon Scari in spirala, intuneric, apoi totul se lumineaza. Imbracata in rosu si binecuvantata cu acei ochi superbi, albastru-clar, umbriti doar uneori de o nuanta de gri, la cei 38 de ani existenti doar in buletin, actrita Catalina Mustata poate fi considerata un exemplu de reusita in viata personala si in cariera.

Sefa de maidan cu ochi de papusa

Brasoveanca, scorpion, sosita in viata intr-o zi de 19 noiembrie 1967. Ciudat, din acea perioada salasluieste si prima amintire. Vad si acum foarte clar cum stateam pe bancheta roz a masinii cand parintii ma aduceau de la maternitate. Mama nu ma crede nici acum, cu toate ca i-am dat toate detaliile. O familie rotunda, familia Mustata: tatal, absolvent de seminar, cu voce de tenor, nu a putut, din cauza vremurilor tulburi, sa-si urmeze vocatia, profesand ca tehnician constructor; mama, invatatoare, era cu actiunea in casa – ne punea la treaba, tata, in schimb, era – si o sora mai mare cu aproape 4 ani, Camelia. Ochii ei, da, cu ochii e o poveste interesanta. Parintii mei aveau ochii caprui, sora mea la fel. Mama mi-a povestit mai tarziu ca, in timpul ce era insarcinata cu mine, a tot privit, concentrandu-se, o papusa cu ochi albastri, o jucarie de-a surorii mele. Si asa am avut eu ochi albastri Bine, am si un bunic cu astfel de ochi, rememoreaza actrita, zambind amintirii. Sa fie actrita ideea asta i-a inflorit in minte chiar de la varsta de 3 ani. Eram fascinata de televizor, iar mama asculta multe piese de teatru la radio. Si m-am trezit ca doresc sa fiu , precum cei care apareau acolo, sa fiu privita, vazuta. Asculta in nestire povestile la pick-up pe discurile de vinil. Eram dispusa mereu sa redau acele povesti. Mama ma lua uneori la ea la scoala sa ma desfasor in fata elevilor din clasa. Discul cu , unul dintre basmele preferate, avea, tin minte, o zgarietura chiar cand ea trebuia sa muste din mar si se auzea asa: . Spuneam povestea cu tot cu zgarietura. A fost un copil jucaus, dinamic, , cum ii place sa spuna, care ii organiza si ii conducea pe ceilalti. Dar si un fel de Gica contra. Contra tuturor regulilor! La 8 ani, dupa o insolatie puternica, a cazut in ghearele unei febre teribile. Aveam cosmaruri. Simteam cum cad intr-o prapastie adanca, dar, in ultima clipa, ma agatam de o bara izbavitoare, salvandu-ma. Dar visul ce i-a revenit iar si iar a fost cel al zborului.

Intlnirea cu sufletul-pereche

Echilibrul familiei a fost dat tocmai din imbinarea perfecta a parintilor care aveau firi total opuse. Firea artistica a tatalui i s-a transmis, iar dupa ce acesta a trecut la cele vesnice, cand Catalina era deja in anul II de facultate, n-au existat rol si premiera inaintea carora sa nu se gandeasca la el, avand in minte si suflet dorinta de a-l razbuna artistic. Eu m-am nascut chiar de ziua lui, am fost ca un fel de cadou pentru el si, cu toate ca isi dorise baieti, mai tarziu ne spunea, mie si surorii mele, ca nu ne-ar da nici pe zece baieti. Trecerea la pubertate i-a adus si prima criza. M-am inchis in mine, brusc, m-am insingurat, m-am retras in lecturi, am inceput sa scriu poezii, mergeam la un club SF si la Scoala Populara de Arta. Ma uitam la biblioteca din casa si ma intrebam cand voi avea timp oare sa citesc toate acele carti minunate ce ma asteptau. Surprinzator, a picat la examenul pentru treapta I de liceu. Prima sub linie. Nu m-am descurcat la matematica, dar dupa doi ani de ambitionare, am reusit, la treapta a II-a, sa scap de scoala unde ajunsesem colega cu toate corigentele. A picat si primul examen la facultate, la IATC. Am fost a treia sub linie, ceea ce era o performanta daca ne gandim ca fusesera aproape 250 de concurenti pe loc Si erau doar patru locuri. Vreme de un an si-a pacalit parintii ca va renunta la visul actoriei si va alege Facultatea de Filologie, dorinta mamei fiind de a o vedea tot in nvatamnt. Inainte de examen a facut insa tot ca ea, iar anul acela, 1987, a fost cu noroc. Devenea studenta la actorie, la clasa profesoarei Sanda Manu. Povesteste gesticuland sugestiv si trimitand uneori cate o privire albastra pentru a vedea daca am notat totul. Contactul cu lumea, ritmul Capitalei a fost debusolant – o lume mai putin onesta decat familia din care veneam -, iar facultatea, in mod straniu, chinuitoare. Mi-am pierdut in acei ani o parte din pasiunea pentru actorie. N-am reusit deloc sa comunic cu profesoara Sanda Manu, am fost incompatibile. Dar facultatea i-a daruit si intalnirea minunata cu acela care avea sa-i devina sot si jumatate, actorul Florin Zamfirescu. Ma remarcase inca din primul an. Mi-a spus mai tarziu ca, in clipa in care m-a vazut, s-a gandit: . Dar n-am putut fi impreuna chiar de atunci, din nenumarate motive.

O vedeta nu trebuie sa se schimbe ca om

Motivele s-au evaporat cativa ani mai tarziu, iar in anul IV de facultate a venit si cererea in casatorie. Pe 27 iulie 1991 cei doi isi uneau destinele, la Primaria Sectorului 1, iar a doua zi si in fata lui Dumnezeu. Mirele si-a trecut mireasa pe sub Arcul de Triumf, sub privirile uimite ale trecatorilor. A spus ca m-a facut astfel, Regina Regina lui. Ea nu implinise inca 24 de ani, el avea deja 42. O diferenta ce a parut anormala multora, dar ei stiau ca povestile speciale nu vor putea fi niciodata intelese de cei care judeca dupa regulile normale. De atunci, povestea continua cu aceeasi minunata forta. Exista intalniri speciale in viata. Cele ale sufletelor-pereche. Am avut sansa aceasta, pentru ca altii nu se gasesc unii pe ceilalti, nu afla ca exista sau, chiar daca afla, nu se pot intalni. Noi am crescut, am inflorit unul langa celalalt. Ne-am deschis caile unul altuia. Si nici nu e nevoie sa vorbim prea mult. Tacem deseori impreuna, iar atunci cand unul vrea sa spuna ceva, celalalt are exact acelasi gand pe buze. Ce e esential intr-o astfel de intamplare binecuvantata a vietii? Comunicarea si increderea. Eu nu pot functiona fara incredere, marturiseste Catalina. Dupa facultate si casatorie si-a regasit si pasiunea, dragul de actorie, de teatru, de scena, diluate in timpul studiilor. Am avut si norocul de a ajunge la Teatrul Mic, inconjurata de colegi exceptionali, am avut si cate patru roluri principale pe stagiune. N-am trait focuri de paie, ci totul a venit cu pasi mici, dar solizi, durabili. Din 1998, vreme de 4 ani, a facut si televiziune. Atunci mi s-a spus ca am devenit vedeta. Am trait experiente fantastice, dar intr-o zi am decis ca nu mai pot continua. Si am optat pentru ceea ce credeam ca mi se potriveste. Intre timp, din 2000 devenise actrita Teatrului Odeon, acolo unde era si Florin Zamfirescu, dar a avut roluri si in productii cinematografice. E vorba si de oportunitati, si de sansa. In timpul facultatii chiar am dat o proba pentru rolul principal dintr-o productie realizata de BBC, iar filmarile urmau sa aiba loc in Anglia. Era inainte de Revolutie Am fost acceptata, dar aici mi s-a cerut sa intocmesc un dosar intreg, sa fiu verificata. Ca doar trebuia sa plec in Occident, la capitalisti ! Uite, povestea asta mi-am amintit-o de curand. Pe dosar, de la Cabinetul 2, al Elenei Ceausescu, s-a pus o rezolutie scurta: . Nu cred ca ea personal a facut-o, ca mai erau destui oameni in jurul ei, dar uite asa n-am mai ajuns sa filmez pentru BBC. De curand a terminat partea ei de filmare la o productie in care joaca alaturi de celebrul Armand Assante, California Dreaming. El e o persoana care nu si-a pierdut firescul, in ciuda numelui pe care il poarta. Asta cred si eu: o vedeta nu trebuie sa se schimbe ca om.

Tristetea de a nu fi inca mama

Multi colegi ii spun ca seamana cu marea actrita americana Jodie Foster. Intamplator sau nu, suntem nascute in aceeasi zi. Colegii mi-au zis: . Adevarul este ca imi place sa fac film si ma visez jucand in roluri precum cele ale lui Katherine Hepburn. Dezechilbre in viata de actor? Se mai intampla Repetam odata pentru rolul din Copiii soarelui de Gorki. Nu reuseam deloc sa personajul. Ma agitam, plangeam, eram disperata. Si, ca prin minune, dupa ce am renuntat sa ma mai lupt cu rolul, sa ma mai opun, el a venit spre mine. Marea realizare a ultimilor ani este si casa visata, ridicata la Mogosoaia, in care Catalina si Florin locuiesc de aproape doi ani. Ne-am dorit-o enorm. Cand am intrat prima oara in ea, am inceput amandoi sa tipam, sa tropaim, sa recitam Nu mai era niciun vecin care putea sa se simta deranjat. Acolo s-au inconjurat de pomii fructiferi, de florile din gradina si de cei patru caini, trei semi-terrieri, care se pripasisera pe teren, si un lup-labrador, de paza. Umbre? Poate absenta unui copil, desi Florin Zamfirescu are doi din prima casatorie. Cred ca un copil alege cand sa vina pe lume, nu alegi tu. Nu e tarziu, dar tristetea de a nu fi inca mama parca s-a mai atenuat. Ii ramane insa nepotelul, Alexandru Iulian, copilul surorii, in care regaseste multe din pornirile ei din copilarie: sa faci doar ce-ti place si sa faci cu drag. Echilibrul poate veni si din impacarea dezechilibrelor. Chiar si noi, in cuplu, functionam uneori alternativ. Cand unul are o cadere, celalalt stie sa lase de la el, pana trece momentul mai greu. Dar respectul dintre noi si faptul ca ne-am lasat sa ne dezvoltam liberi personalitatile au adus si armonia. Nu poti sa primesti, doar sa primesti, fara sa dai la randul tau. Ceea ce e valabil si in relatia cu ceilalti. Eu asta incerc: sa am un gand bun chiar pentru cei care, la prima vedere, par insuportabili. Apoi, depinde si de ei, daca inteleg asta si raspund intentiei mele. Iubirea este esentiala, capacitatea de a iubi orice: un om, o floare, un copac sau un cantec. Se spune ca e singurul lucru pe care il luam cu noi . E trziu, timpul alocat discutiei cu noi a expirat. Imbracata in rosu, Catalina Mustata zambeste, ma priveste albastru, imi intinde o mana ferma, de la revedere si pleaca grabita. O asteapta sufletul-pereche.