Cel mai important eveniment cultural al sfarsitului de an, Targul de Carte Gaudeamus, se va desfasura de miercuri pana duminica in Pavilionul Central al complexului expozitional Romexpo. Organizatorii, Societatea Romana de Radiodifuziune si Romexpo, promit ca targul va fi cel mai mare de pana acum: cei aproximativ 360 de expozanti (edituri, firme multimedia, agentii de difuzare, institutii de invatamant, mass-media etc.) vor ocupa integral pavilionul central.

Editurile mizeaza pe vanzari de miliarde

Intre cele 380 de actiuni legate de targ vor fi numeroase lansari de carte. Editurile cu vanzari mari la targul de anul trecut spera sa aiba acelasi succes si la editia 2005. Humanitas mizeaza, „in ordine aleatorie”, dupa cum a spus coordonatorul de marketing Manuela Paraschivescu, pe autori precum Ioana Parvulescu, cu volumul „In intimitatea secolului 19”, Neagu Djuvara, cu „Amintiri din pribegie”, Stejarel Olaru si Georg Herbstritt, care au colaborat la scrierea cartii „Stasi si Securitatea”, sau Simon Singh, cu „Cartea codurilor”, dar si pe o serie de cinci volume dedicate lui Albert Einstein. Asteptari mari are si editura Polirom. „Am vandut carti de peste un miliard la targul de anul trecut. Anul acesta standul editurii va fi de 32 de metri patrati, fata de 24 anul trecut, si va pune 600 de titluri la dispozitia publicului”, a spus Oana Boca, reprezentantul Polirom. Editura va face 12 lansari de carte, intre care „Explorari in comunismul romanesc. Volumul al II-lea”, scris la patru maini de Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir, „DEX-ul si sexul”, de Radu Pavel Gheo, „Fiare vechi. Dileme cotidiene”, de jurnalistul Robert Turcescu, si o traducere noua a celebrului „ De veghe in lanul de secara”, de J.D. Salinger.

„Codul lui Da Vinci” cu poze

O editura care se poate lauda cu vanzari de peste un miliard la precedentul targ este Rao. La editia de anul trecut, „Codul lui Da Vinci”, al lui Dan Brown, s-a vandut in 1.000 de exemplare. Editorii spera sa exploateze in continuare acest succes, dar au si alti asi in maneca. „Mizam extrem de mult pe „Codul lui Da Vinci” editia ilustrata, care va fi prezentata in premiera la Gaudeamus, pe ultima carte a lui Moony Witcher, pe care o vom lansa la Gaudeamus in prezenta autoarei, pe enciclopedia „1001 de filme”, a spus coordonatorul de marketing al Rao, Gabriela Bartic. Editura mai are asteptari de la ultima carte a Papei Ioan Paul al II-lea, „Memorie si identitate”, si de la enciclopediile pentru copii. Editura All a incasat si ea miliardul la targul trecut, dar pentru acest an asteptarile sunt si mai mari. „Estimam incasari de peste 1,5 miliarde de lei vechi (peste 10.000 de carti vandute), dat fiind ca oferta de carte s-a marit”, a spus reprezentantul All, Gabriela Preda. Editura a pregatit oferte si reduceri: 300 de titluri sunt oferite la 5 lei bucata, iar reducerea pentru celelalte carti este de 15a. In plus, joi, la lansarea cartii „Indragostita de un masai”, de Corinne Hoffman, reducerea va fi de 50a in timpul lansarii. Tot joi, mamicile si viitoarele mamici care vor participa la lansarea a trei noi ghiduri pentru parinti primesc cadou o carte din seria „Dr. Spock”.

Poezie la Paralela 45

Paralela 45 mizeaza, in acest an, pe titluri „ puternice” din punct de vedere cultural:  „Faust”, de Goethe, in versiunea Mihail Nemes, „Bucurestiul subteran” (studii sociologice despre cersetorie, delincventa si vagabondaj, coordonate de Adrian Majuru), si „Filosofie in timpul terorii. Dialoguri cu Jurgen Habermas si Jacquesc Derrida”, de Giovanna Borradori. Directorul editorial Lucian Pricop acorda insa si poeziei un rol important: „Vor aparea volumele de poezii „Piatra si lumina”, de Liviu Georgescu, „In urma invingatorilor”, de Elena Stefoi, „Semence de sens. Sonnets”, de Paul Miclau”. Paralela 45 a reeditat si o parte din cartile lansate la Bookarest: „Cerul din burta”, de Ioana Nicolaie, „Destinul din oglinda”, de Adrian Majuru, „Intalnirea extremelor”, de Solomon Marcus, a declarat Pricop. Aceste titluri si multe altele vor sta la indemana publicului, de miercuri pana sambata, intre orele 10.00 si 19.00, iar duminica intre 10.00 si 16.00.