Dezvoltatorii de programe din intreaga lume s-au intalnit la o conferinta in California, numita Build, unde este de asteptat ca Microsoft sa dezvaluie detalii despre Windows 8, cea mai noua versiune a sistemului de operare binecunoscut.

Se pare ca aceasta nu va fi o simpla upgradare, pentru ca Microsoft are nevoie de un program care sa ruleze si pe tablete sau smartphone-uri, daca vrea sa ramana in competitie.

“Miza este foarte mare. Compania trebuie sa iasa din zona de confort”, a declarat Charles King, analist la Pund-IT, citat de usatoday.com.

Computerele traditionale sunt in continuare cele mai folosite dispozitive din intreaga lume si peste 870 milioane de computere si laptopuri folosesc sistemul de la Microsoft, iar anul viitor cifra ar putea ajunge la 920 milioane.

Chiar si asa, Microsoft a ramas in urma deoarece utilizatorii au inceput sa foloseasca din ce in ce mai des tabletele si smartphone-urile. Conform informatiilor oferite de Gartner, vanzarile la smartphone-uri vor creste cu 56% in acest an, iar la tablete de patru ori, urmand sa atinga pragul de 69,8 milioane.

Rivalii de la Apple si Google au lansat dispozitive si programe atractive, cu design unic si numeroase oportunitati pentru dezvoltatori, in timp ce Microsoft abia a reusit sa tina pasul cu smartphone-urile.

Planurile Microsoft nu sunt secrete, mai ales dupa ce presedintele diviziei Windows, Steven Sinofsky a confirmat in luna iunie ca Windows 8 va putea fi rulat si de pe dispozitivele mobile.

Totusi, specialistii sunt curiosi sa vada cat de mult sta incarcata o tableta care ruleaza Windows 8, pentru ca numarul de procese care trebuie incarcate este destul de mare, ceea ce inseamna un consum mare.

“Nu avem nicio indoiala ca Microsoft poate sa faca un Windows care sa ruleze pe chipuri ARM. Dar intrebarea este: Oare va prinde la public?”, a declarat Michael Cherry, de la Directions on Microsoft.

Totul tine de detalii, pentru ca Windows trebuie sa functioneze bine si pe sistemele traditionale, cu tastatura si mouse, dar si pe cele cu touchscreen. Windows 8 trebuie sa fie compatibil si cu pachetul Office, dar si cu alte aplicatii, iar Apple si Google nu au reusit sa faca acest lucru si este cu atat mai putin probabil sa reuseasca Microsoft.

“Problema cu iPad-urile este ca nu ruleaza aplicatii de PC-uri. Aceasta este sansa Microsoft sa vina cu ceva nou”, a explicat Al Hilwa, de la IDC.

Insa tot acest plan trebuie implementat cu grija, pentru ca Microsoft sa nu piarda clientii corporate si sa-i convinga ca le intelege nevoile si ca poate oferi solutii.

“Din punct de vedere tehnic, sansele ca Microsoft sa se descurce sunt foarte mari, dar ar putea avea probleme in ceea ce priveste publicitatea si comercializarea dispozitivelor”, este de parere King.