Genul distopic al literaturii este definit ca unul care prezinta o realitate totalitara, post-apocaliptica sau haotica din zilele noastre sau din viitor. O astfel de realitate este adesea guvernata de o putere manipulatoare care urmareste atotputernicia si controlul total asupra locuitorilor lor. 

Urmatoarea lista de romane distopice se regasesc online in carti de pe buybooks.ro, de la scriitori rusi, la britanici si americani si multi altii. 

1.1984 O mie noua sute optzeci si patru – George Orwell

Un roman clasic absolut si obligatoriu de citit al genului distopic, 1984 de Orwell combina reprimarea sexuala, autoritatea si teme conturate in jurul manipularii psihologice. La inceputul romanului este clar ca protagonistul Winston Smith ramane incarcerat mental si fizic, ceea ce este reflectat in controlul omniscient, autoritar ale masurilor de supraveghere.

Facand totul pentru a imparti barbatii si femeile si a-i tine deoparte si de a elimina in acelasi timp notiunea de libertate, omniscienta Partidului este convingatoare si actiunea cartii prezinta o lupta impotriva controlului guvernamental. Acest roman are un deznodamant pe care nu il vei uita niciodata.

2. Minunata lume noua – Aldous Huxley

Cu idei si notiuni anti-ierarhice, pedagogie si teme sexuale, care deschid o intreaga rebeliune impotriva celor cu putere, ” Minunata lume noua” este o distopie fascinanta cu multe  intorsaturi. Conceptul de cercetare este o tema predominanta in randul studentilor lumii si ni se prezinta constant o juxtapunere a conformitatii si a ideii de nonconformism. Distopia lui Huxley este cu siguranta un roman pe care trebuie sa il citesti cel putin o data in viata, in special daca urmeaza sa mergi la facultate.

3. Pianul mecanic – Kurt Vonnegut

Distopie care are actiunea plasata in viitor si se concentreaza pe utilizarea robotilor si a masinilor in viata de zi cu zi, „Pianul mecanic” exploreaza o societate in care abilitatile umane sunt redundante din cauza mecanizarii. Protagonistul Proteus este inconjurat de propaganda, teme autoritare si putere guvernamentala. Acest roman este inteligent si relevant pentru societatea contemporana in mai multe moduri. Este o distopie apasatoare care ar trebui sa faca parte din biblioteca ta.

4. Leaganul pisicii – Kurt Vonnegut

O distopie apocaliptica publicata imediat dupa criza rachetelor cubaneze, cartea „Leaganul pisicii” este o lucrare fascinanta care prezinta cu ironie notiunea sfarsitului lumii. Cu inventia ,,noua gheata”, o substanta chimica care poate ingheta planeta solida, romanul ne conduce intr-o calatorie unde apar noi religii si texte spirituale. O lucrare care are parti pline de umor si, in acelasi timp, preocupata de apasarea problemelor contextuale.

5. Sa nu ma parasesti – Kazuo Ishiguro

Un roman si un film apreciat de critici care prezinta povestea lui Kathy H si existenta ei ca ,,ingrijitoare”, acesta este un roman distopic contemporan. Scrisa de romancierul britanic Ishiguro, aceasta poveste intunecata se concentreaza in jurul donatorilor de organe ai caror unic scop in viata este pentru a prelungi viata altora. Ishiguro prezinta un convertitor de pagini sumbre, care este atat captivant, cat si socant. Cu parti solemne si incordate in naratiune, aceasta distopie ar trebui citita cu siguranta.

6. Portocala mecanica  – Anthony Burgess

O distopie futurista cu neologisme, violenta obscena, pedeapsa si teme de control, „Portocala mecanica este un roman care va va lasa o impresie de lunga durata. In acest roman, anti-eroul Alex realizeaza acte amenintatoare si crime tulburatoare, inclusiv viol si furt si abia atunci cand statul intervine cu o ,,tehnica Ludovico” care schimba mintea, lucrurile incep sa se schimbe. Acest roman face parte din categoria de carti distopice pe care trebuie sa le citesti daca iti doresti sa iti deschizi si alte perspective asupra vietii.

7. Ferma animalelor – George Orwell

„Ferma animalelor” a lui George Orwell este un roman care alegorizeaza si face aluzie la preludiul politic al Revolutiei Ruse si al stalinismului. Pe masura ce animalele fermei isi dezvolta propria societate ,,civilizata” si motivele politice incep sa iasa la suprafata, amenajarea anti-ierarhica a fermei incepe incet, dar sigur sa se schimbe. O poveste intriganta cu elemente distopice marcante, „Ferma animalelor ar trebui sa fie pe lista de carti din biblioteca.

8. Povestea slujitoarei – Margaret Atwood

Un roman distopic, cu tematica totalitara, a carui actiune este plasata in viitor, aceasta carte care se regaseste online pe buybooks.ro se concentreaza pe povesti despre femei reprimate care traiesc in Galaad. Femeile exista doar pentru a fi potrivite pentru elita societatii, iar naratiunea este scrisa cu un ton clar si captivant. Intrebandu-ne in mod constant daca protagonista va obtine sau nu libertatea pe care o doreste, suntem prinsi intr-o calatorie care este gandita sa fie provocatoare datorita modului elocvent de scriere.