Esti mama! Acesta e adevarul tau recent, coplesitor si emotionant, dintr-o data te trezesti cu un ghemotoc mic si fragil in brate, care trebuie hranit, ingrijit cum se cuvine si nu inainte de toate foarte iubit!

Daca mai ai copii, deja acest articol este doar un moment de respiro pentru tine, daca insa e primul, poate iti va prinde bine sa afli cateva mici trucuri sa inveti cum sa-ti iubesti copilul. Desi cand erai gravida credeai ca toate vor veni de la sine, ei bine, nu e chiar asa. Apar foarte multe intrebari, dintre care multe sunt legate de hranirea corespunzatoare a copilului.

Alaptarea copilului devine pentru urmatoarele trei luni cel putin, activitatea primordiala, si pentru asta e nevoie sa devii rabdatoare, calma, sa te hranesti si hidratezi corespunzator. Aceste lucruri sunt absolut necesare ca sa ai lapte suficient, dar din toate astea sa stii ca oboseala, stresul, certurile afecteaza cel mai mult secretia lactata.

Dar de ce sa alaptezi, cand exista atatea formule de lapte (mai popular „lapte praf”) care sunt foarte bine concepute? Intr-adevar sunt categoria de aliment cel mai bine controlat pe piata si sunt multe fabrici cu renume si importanta in cercetarea si imbunatatirea continua a constituentilor din laptele praf. Dar laptele de mama este de neegalat, iar alaptarea are foarte multe avantaje.

Iata cateva dintre avantajele alaptarii:

1. Laptele de mama este un aliment „viu”, in plina transformare atat de la o masa la alta, de la o varsta la alta, cat si in cursul aceleiasi mese, adaptandu-se la nevoile copilului! Alaptati copilul la un san, pana il goleste complet si apoi schimbati la celalalt, astfel copilul isi ia necesarul de apa, nutrienti, enzime, anticorpi si celule, conform greutatii si varstei sale (laptele praf nu are enzime, celule cu rol in apararea antiinfectioasa si anticorpi!). Altfel, daca nu termina laptele de la un san, nu primeste grasimile atat de importante in dezvoltarea neuropsihica.

2. Laptele de mama mai este denumit si izvorul vietii, eu l-as numi izvorul dragostei. Prin alaptare se creeaza o legatura deosebita intre mama si copil, ei devenind un adevarat cuplu armonios, in care ambii parteneri au de castigat. Mama are un risc foarte scazut de a face depresie postpartum, datorita nivelurilor mari de prolactina in perioada alaptarii, iar copilul are toate sansele sa se dezvolte armonios, atat fizic, cat si psihic.

3. Copilul alaptat in primele sase luni de viata, are o rata a infectiilor respiratorii si digestive mult mai mica. Mai ales mai daca aveti un copil care frecventeaza colectivitatea, este bine sa alaptati sugarul deoarece este expus la foarte multi germeni.

4. Copii alaptati fac mult mai putine alergii, inclusiv astm bronsic!

4. Copii alaptati au o incidenta mult mai scazuta a obezitatii, aterosclerozei si depresii la varsta adulta.

5. Alaptarea este consumatoare de calorii, va va ajuta sa slabiti armonios, in ritm constant, dar nu miraculos, dupa nastere. (Nu faceti cure de slabire drastice, nu luati pastile de slabit deoarece scad drastic secretia lactata, mai ales in primele sase saptamani dupa nastere si se elibereaza toxine ce ajung din lapte la sugarul fragil. Fiti convinse ca vedetele care abia au nascut si arata la fel ca inainte de sarcina, nu alapteaza, asadar nu va lasati influentate de acest lucru!)

6. Alaptarea nu necesita o pregatire deosebita, ca atunci cand folositi biberoane si lapte praf.

Va sfatuiesc sa alaptati exclusiv copilul primele sase luni, perioada in care, daca se dezvolta armonios nu sunt necesare nici alte lichide (ceai, apa) si nici sa-i diversificati alimentatia cu alimente semisolide si solide.

Dezvoltare armonioasa inseamna ca greutatea si inaltimea au ritm constant de crestere, chiar daca usor diferit, copilul urineaza de sase ori pe zi – asta insemnand cel putin trei scutece pline – si are cel putin 3 scaune pe saptamana.