Colesterolul este in mod obisnuit in organismul nostru, creat de catre acizi grasi, in special de grasimi saturate din alimente. Ca surse de colesterol sunt doua cai: o parte la nivelul ficatului din grasimi din alimentatie si o parte direct din alimentatie. Cand vorbim de colesterol ne referim la trei aspecte: colesterolul total, LDL closterol (colesterolul „rau”) si HDL colesterol (colesterol „bun”). Cresterea colesterolului (hipercolesterolemie)poate duce la ateroscleroza (depunerea de grasimi si colesterol pe peretii vaselor) si boli cardio-vasculare.

La femei, dupa menopauza, scade HDL colesterolul si creste LDL colesterolul, astfel incat tind sa aiba un colesterol mai mare decat barbatii dupa 50 ani. Dar nu se recomanda un tratament de rutina, hormonal, pentru scaderea colesterolului.

Si ereditatea influenteaza nivelul de colesterol din sange, astfel poate exista hipercolesterolemie familiala prin cresterea colesterolului si a LDL colesterolului.

Pentru a reduce nivelul colesterolului trebuiesc luate o serie de masuri, si anume: renuntarea la fumat (daca sunteti fumator), inlocuirea grasimilor „rele” cu cele „bune”, sport (daca sunteti o persoana sedentara), nu alcool (exceptie de ex. 1-2 pahare mici de vin rosu, dar nu mai mult), cafea maxim 2-4 lingurite cafea/zi si un tratament medicamentos (doar la indicatia medicului).

Grasimile „rele”, cele care cresc colesterolul, pot fi: carnea grasa de porc, grasimea animala, pielita de la pui, untura, bauturile carbogazoase dulci, untul, mezeluri, smantana, produsele de patiserie, prajeli, fast-food, chipsuri, carne tocata, conserve, ciocolata, alcool, maioneza, branzeturile grase, pizza, fast-food, etc. Iar grasimile „bune” sunt: nuci, alune, peste, uleiul de masline, de floarea soarelui etc. Folosite cu moderatie, nu in exces.

O alimentatie cu mai putine grasimi ajuta la reducerea colesterolului si totodata la reducerea LDL colesterol. Fibrelele ce pot fi gasite in taratele, ovaz, fasole, cirese, zmeura, brocoli, telina, rosii, grepfruit, mazare, linte, etc folosite in alimetatie ne pot ajuta la scaderea colesterolului catre valori normale. Vitamina B3 poate ajuta la scaderea LDL colesterol si cresterea HDL colesterol si se gaseste in: ciuperci, ton, piept de pui, fileu de somon. De asemenea, soia poate fi de folos in lupta cu colesterolul. Alimentele pe baza de soia ofera protectie impotriva dezvoltarii bolilor cardiovasculare si a mortalitatii asociate si la scaderea trigliceridelor. Alimentele care includ soia sunt, de exemplu, laptele de soia, tofu.

Un alt element ce scade colesterolul este taurina. Acesta este un aminoacid ce se gaseste in peste. Cei care au o alimentatie ce contine peste (somon, cod) au un risc mai mic de a ajunge la un deces prin boala cardiaca ischemica. Suplimentarea dietei cu vitamina B6 reduce nivelurile de LDL colesterol dar nu trebuie folosit in exces, mai ales sub forma de supliment alimentar pentru perioade lungi de timp deoarece poate duce la scaderi neurologice a senzatiilor din maini si picioare. Sursele naturale de vitamina B6 sunt: ardei, conopida, usturoi, banane, sparanghel.

Vitamina C ajuta la prevenirea cresterii colesterolului. El poate fi gasit in: brocoli, patrunjel, ardei verde, capsuni, conopida, lamai, salata verde, spanac, kiwi, portocale, rosii, grepfruit, sparanghel, telina, ananas, etc.

Alte alimente care scad colestrolul sunt: cartofii, morcovi, caise, cerealele, varza ceapa, usturoiul.

Alimente care scad colestrolul ajuta la captarea colesterolului in tractul digestiv in asa fel incat sa treaca prin tot organismul, decat sa patrunde in sange. Cerealele la micul dejun, de exemplu, sunt benefice si sanatoase.

Daca persoanele respective au o greutate ponderala peste limita admisa este indicat sa slabeasca, pentru ca s-a observat ca si acesta este un factor ce duce la cresterea colesterolului.

Astfel, cheia unei vieti sanatoase si evitarea cresterii colesterolului sau chiar tratarea lui este o alimentatie echilibrata si corespunzatoare si vizita la medic pentru aflarea din timp a starii de sanatate, si deci a valorilor colesterolului. Doar medicul poate decide daca un pacient trebuie sa urmeze un tratament pentru scaderea colesterolului.