O casa batraneasca isi schimba aspectul ponosit daca renovezi bucataria cu materiale naturale, care ii pastraza simplitatea Bucataria batraneasca din casa de la tara devine confortabila si adaptata cerintelor unei familii obisnuite cu inlesnirile traiului in oras printr-o renovare rapida si conventionala.

Insa ideal ar fi sa pastram farmecul simplu, cald, intim, atmosfera magica din copilaria petrecuta la bunici. Putintica, cu mobilier descompletat, cu geamuri mici si intunecoasa, casa mostenita de la bunici pare inutilizabila la prima vedere. Si cand te gandesti la investitia totala pentru renovare parca nu-ti vine sa o refaci, ci mai degraba sa o vinzi. Nu te grabi insa! Casa ramane plina de amintiri dragi, pe care le vei rememora cu placere ori de cate ori vei intra in ea. Magazelo iti prezinta cateva sfaturi pentru o amenajare a bucatariei cu un minimum de investitii.

Minimum de investitie

Reduci considerabil suma pentru reamenajare daca te rezumi la cateva retusuri in bucatarie. Pentru inceput, va fi de ajuns ca sa te simti bine. Imaginea (vezi foto) prezentata speram sa-ti fie sursa de inspiratie pentru a realiza modificarile in bucataria din casa batraneasca. Sentimentul acela bun, plin de siguranta ca esti iubit si ocrotit, pe care il aveai in vacanta in casa bunicilor, va reveni.

Casa de la tara este un loc retras, calm, in care mergem pentru a fi departe de grijile de zi cu zi – fie ca este o casuta mica cu vedere spre mare, la munte, „ascunsai in padure sau in plina campie, fie chiar in oras, intr-o curte destul de mare. Ea este un loc de liniste si relaxare, in care sa ne ghemuim in pat cu o carte buna sau in care sa stam pur si simplu, ascultand muzica. Insa, ca sa nu ne simtim frustrati atunci cand vom avea de pregatit ceva de mancare, trebuie sa imbunatatim aspectul bucatariei.

Materiale autohtone

Daca te-ai hotarat sa purcezi la treaba, ia in considerare folosirea materialelor de lucru naturale. Cel mai economic ar fi sa cumperi materiale din zona unde se afla casa. Lemnul, piatra, lutul sunt usor de procurat. Te vor ajuta sa mentii aerul rustic, curat, plin de efect in bucataria renovata. Cu lemnul proaspat rindeluit vei inlocui usile imbatranite ale dulapurilor vechi.

Tot cu scanduri vei imbraca simplu, dar aspectuos, peretele interior pe care se afla ferestrele. Lemnul (bun izolator termic) va aduce un miros proaspat si va acoperi imperfectiunile zidariei. Foloseste scanduri subtiri, lacuite, pentru toate canturile suprafetelor superioare ale dulapurilor din bucatarie.

Scandurelele, bine netezite baituite si lacuite, cu muchii rotunjite, se prind in tinte pe marginile blaturilor. Croieste-le un pic mai mari decat grosimea lui. In acest fel vor forma o rama pentru faianta care va acoperi blatul, innoindu-l. Contururile lacuite vor da aspect lustruit bucatariei si o eleganta discreta. Inveleste in lemn si hornul aflat deasupra cuptorului. Hota moderna va fi ascunsa in interiorul acestei constructii si nu va face nota discordanta cu stilul ambientului.

Placarea hornului atrage atentia asupra elementului definitoriu in bucatariile traditionale de tara si va constitui punctul focal al incaperii. Sigur ca vatra va fi inlocuita de un aragaz performant, insa atmosfera proprie „casutei din povestei va fi pastrata. Dusumeaua veche „ascunde-oi sub placi de gresie in culoarea teracotei. Va fi usor de curatat.

Mai putina faianta

Reduci considerabil costurile amenajarii daca diminuezi suprafata acoperita cu faianta a peretilor. De exemplu, ridica pe perete doar un brau de circa 25 de cm, pornind de la blatul de lucru. In dreptul aragazului, mareste braul pana la 60 de cm. Suprafetele obtinute vor fi suficiente pentru a proteja peretele. Restul placheaza-l cu lemn pana la jumatate din inaltimea bucatariei.

Ca finisaj, monteaza o polita din scandura de-a lungul peretelui. Ea va opri raspandirea aburilor rebeli din preajma aragazului si iti va fi de ajutor pentru depozitare. Partea ramasa libera pana la tavan zugraveste-o cu vopsea lavabila alba. Vei avea senzatia ca incaperea se lumineaza. Albul se recomanda, de asemenea, in cazul incaperilor mici. Nu te aventura in schimbarea tuturor ferestrelor. E costisitoare! Salvezi o parte din buget daca inlocuiesti doar partile deteriorate.

Curata cu smirghel lemnaria, netezeste-o cu chit pentru lemn (acolo unde e necesar) si revopseste ferestrele intr-o culoare asortata celorlalte elemente de decor din interior. La final, armonia culorilor si aerul primenit din incapere vor constitui un balsam pentru sufletul tau, dar si un loc primitor pentru intreaga familie.