Auzim adesea vorbindu-se despre piramida alimentara. Unele persoane insa nu stiu ce reprezinta si la ce foloseste, asa vom incerca sa oferim cateva lamuriri.

Piramida alimentara difera de la unele perioade de timp si varsta la altele, in sensul ca exista o piramida alimentara pentru copii si altele pentru adultii de diferite varste. Piramida nu se constituie intr-o dieta severa, de la care nu te poti abate, dar ar trebui, pe cat posibil, respectata, pentru a asigura o stare de sanatate buna. Este compusa din 6 grupe alimentare, la baza fiind cele recomandate a fi consumate in cantitate mai mare, iar spre varf sunt produse ce trebuie consumate mai rar.

Cele sase grupe de alimente (incepand din varful piramidei)

1.grasimi, dulciuri, uleiuri, unt, carne grasa, biscuiti, prajituri, zahar – se afla in varful piramidei pentru ca nu trebuie consumate prea des;

2. carne – carne de pui, carne rosie, peste, soia, fast-food, nuci, alune, seminte, fibre;

3. lapte si produse lactate – lapte, margarina, branza, iaut;

4. fructe – proaspete si conservate (de evitat cele conservate deoarece contin mai mult zahar si, implicit, calorii);

5. legume;

6. cereale (alimente cu continut ridicat de amidon) – paine, cereale, orez, cartofi – trebuie sa reprezinte 1/3 din alimentatia zilnica.

Grasimile si carnea Uleiuri

• ulei de porumb • ulei de masline • ulei de floarea-soarelui • ulei de rapita • ulei de soia

Grasimi

• unt • margarina • grasime de porc • grasime de vita • grasime de oaie • grasime de pui • maioneza • sosuri

Beneficii si riscuri

Organismul omului are nevoie si de grasimi pentru ca acestea protejeaza organele vitale, asigura sanatatea parului si a pielii. Sunt de preferat grasimile mononesaturate (ulei de masline, de in, de rapita, de palmier, nuca, seminte de dovleac) si cele polinesaturate (ulei de floarea-soarelui, de porumb, arahide) care scad riscul aparitiei unor boli. Acizii grasi Omega-3 intretin sanatatea inimii, reduc riscul bolilor cardiace, regleaza tensiunea arteriala. Consumul de carne zilnic nu este indicat pentru ca grasimile si carnea in cantitati mari sunt daunatoare sanatatii, excesele ducand la obezitate, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala.

Laptele si produsele lactate

• lapte degresat • lapte integral • diverse sortimente de branzeturi proaspete si fermentate • iaurt integral si degresat

Beneficii

Pentru bogatul continut de calciu, potasiu, vitamina D si proteine se recomanda consumul de produse lactate, benefic pentru mentinerea si dezvoltarea masei osoase. De asemenea, un consum regulat de produse lactate previne osteoporoza.

RECOMANDARE!

Consuma lactate degresate deoarece nu contin grasimi solide.

Fructe si legume

Este grupa cea mai permisiva, in sensul ca atat legumele, cat si fructele pot fi consumate ca atare sau preparate intr-o multitudine de moduri, combinatiile fiind in functie de preferinte si gusturi.

Beneficii

• reduc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare • protejeaza organismul impotriva imbolnavirii de cancer • previn aparitia pietrelor la rinichi • consum redusde calorii • intaresc oastura

Cerealele Integrale

• faina de malai • orez brun • faina de grau integrala • fulgi de ovaz

Prelucrate

• cerealele supuse procesului de prelucrare prin macinare, prin care este inlaturata membrana exterioara. Procesul are un neajuns pentru ca se pierd fibrele dietetice, fierul si vitaminele din compelxul B; • biscuiti • paste fainoase • covrigi • fulgi de porumb • orez alb

Beneficii

Consumul de cereale, preponderent integrale, reduce riscul de dezvoltare de boli cronice, pentru ca acestea contin nutrienti vitali pentru mentinerea starii de sanatate a organismului.

• reduce riscul dezvoltarii bolilor coronariene • inlatura constipatia • ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale