Profesia de avocat a fost, este, si va fi mereu o profesie banoasa, dar pe cat de banoasa pe atat de solicitanta. Exista foarte multe lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a opta pentru aceasta profesie, si exact despre acestea vom discuta in cele ce urmeaza.

Trebuie sa fii foarte bine pregatit

Asa cum spuneam la inceputul acestui articol, profesia de avocat este una destul de banoasa, dar numai daca esti foarte bine pregatit, asa cum sunt foarte multi avocati din Bucuresti si nu numai. Asadar, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si perseverenta inca din timpul facultatii, pentru a te asigura ca acumulezi cat mai multe informatii utile, informatii care iti vor fi de un real ajutor pe viitor.

Mai mult decat atat, studiul nu se termina niciodata, nici macar atunci cand deja ai devenit avocat, si asta pentru ca va trebui sa fii in permanenta la curent cu toate noutatile din lege. Pentru mai multe informatii in ceea ce priveste avocatii din Romania, arunca o privire pe Avocat 365

De cele mai multe ori vei avea impresia ca nu stii nimic

Este adevarat ca aceasta afirmatie este una destul de trista, dar din pacate facultatile din ziua de azi nu pregatesc studentii si pentru practica. Tocmai din acest motiv, se va intampla la un moment dat, si mai ales in anii de stagiu, sa crezi ca nu stii mai nimic, chiar daca ai invatat teoria cat de bine ai putut.  

Multe lucruri vor fi noi pentru tine, dar daca esti deschis sa inveti atunci cu siguranta lucrurile ti se vor parea mai usoare. 

La inceput nu vei petrece prea mult timp in instanta

Ca si tanar avocat stagiar, cel mai probabil nu vei petrece prea mult timp in instanta. Accesul la o clientela stabila va fi putin mai dificil la inceput, dar acest lucru nu trebuie sa te descurajeze. Pentru a te familiariza cu rigorile unei sedinte de judecata, va trebui sa te inscri pe listele de asistenta juridica, acest lucru fiind util pentru a castiga experienta si incredere in tine, si in plus te va ajuta sa scapi de tracul profesiei.

Nu vei gasi mereu solutia la speta cu care te confrunti

Domeniul dreptului este cu siguranta unul extrem de vast, iar spetele care se pot ivi atunci cand faci practica pot fi de-a dreptul inedite, ceea ce inseamna ca iti va fi uneori imposibil sa gasesti imediat o solutie corecta. Va trebui sa studiezi in amanunt doctrina si jurisprudenta, si uneori iti va fi necesar si un sfat din partea unui avocat cu mai multa experienta.

Nu este nici o rusine sa ceri un sfat unui profesionist, pentru ca astfel vei putea invata si vei putea deveni tu insuti un expert.

Alege o specializare care ti se potriveste

Atunci cand vine vorba de avocatura, aceasta profesie are mai multe arii de activitate. Asigura-te ca alegi specializarea care ti se potriveste cel mai bine, pentru ca altfel nu iti vei face treaba cu drag si entuziasm, iar acest lucru se va vedea in rezultatele tale.

Avocatura este, fara indoiala, o calatorie pentru toata viata, iar pentru a avea succes, fiecare avocat ar trebuie sa activeze in domeniul care ii place pentru ca acest lucru il va motiva extrem de tare.

Va trebui sa muncesti mult

Daca intr-adevar vrei sa devii foarte bun in aceasta profesie, atunci cu siguranta va trebui sa muncesti foarte mult la inceput de drum, pentru a acumula cat mai multe cunostinte. Asadar, ca si avocat stagiar, asteapta-te sa lucrezi peste program si in weekend-uri.

Doar asa te vei perfectiona si vei invata foarte multe lucruri utile. 

Pastreaza-ti optimismul, entuziasmul, si increderea in tine

Indiferent de cat de dificil ar parea drumul catre a deveni un avocat de succes, este foarte important sa iti pastrezi mereu optimismul, entuziasmul, si increderea ca vei atinge obiectivul dorit.