Primul an de gradinita. Desi copilul tau este extrem de sociabil si vesel acasa si in parc, iata ca la gradinita nu-i place, este plangacios si nu mai vrea sa mearga. Care sunt cauzele? Ce trebuie sa faca un parinte in astfel de situatii?

Desi gradinita a inceput mai bine de o saptamana, copilul tau plange in fiecare dimineata cand il lasi la gradinita. Ti se rupe sufletul si nu sti cum sa reactionezi. Iti este frica sa nu-i transmiti copilului tau un sentiment de abandon. Nu vrei ca acesta sa creada ca nu-l mai iubesti. Sa vedem ce spun psihologii despre aceste cazuri si ce ar trebui sa faca un parinte pentru binele copilului sau.

Este copilul tau pregatit pentru gradinita?

Un copil este pregatit sa mearga la gradinita daca stie sa comunice bine cu parintii sai si cu cei din jur. Adica, daca vorbeste si intelege ceea ce i se spune, daca stie sa spuna cand doreste la baie, cand ii este foame, sete, cand ii este somn. Un copil este pregatit de gradinita atunci cand stie sa manance singur, cand este sociabil.Poti testa aceste lucruri ducandu-l in week-end la bunici. Daca cel mic doarme acolo fara probleme, mananca si se joaca normal, el poate merge fara probleme la gradinita.In general, copiii dezinvolti si mai independeti se adapteaza destul de repede la gradinita si sunt pregatiti pentru aceasta etapa.Nu uita, chiar daca micutul tau intruneste aceste aspecte, acesta poate totusi sa planga cateva zile. Este o schimbare pentru el si are nevoie de timp pentru a se acomoda.

Cum ne ajutam copilul sa se acomodeze la gradinita

Acomodarea unui copil la gradinita dureaza in jur de doua saptamani. Daca atunci cand ajungeti la gradi cel mic nu doreste sa se desparta de dumneavoastra si plange in hohote, dupa ce ati plecat, isi revine imediat. Copiii, jucariiile si doamna educatoare reusesc de ficare data sa-i distraga atentia.Primul lucru pe care poti sa il faci este acela de a-i vorbi copilului frumos despre gradinita. Prezinta-i gradinita in cuvinte pe intelesul lui, spune-i de multimea de jucarii si de multimea de copii de acolo. Povesteste-i despre cat de bun este desertul de la gradi, despre povestile frumoase spuse de doamna educatoare si despre activitatile minunate pe care le vor face.Daca ai ocazia, mergi impreuna cu copilul tau la gradinita si arata-i sala de joaca, sala de masa, sala de somn. Fa-i cunostinta cu doamna educatoare si lasa-i impreuna cateva minute, pentru a socializa.

Important este sa te mentii pe pozitie cu calm si rabdare. Spune-i copilului tau ca il iubesti si ca, desi nu stai in permanenta cu el, te gandesti in fiecare clipa la el. In maxim doua saptamani, copilul tau se va acomoda la gradinita si va fi fericit!