Din cand in cand cam fiecare indntre noi isi “incearca norocul” cu un film horror pentru ca un pic de adrenalina nu strica nicodata. Unele sunt puternice si capabile sa trasmita un mesaj, in timp ce altele pur si simplu devin amuzante in incercarea de a ne face sa tipam de teama. Insa 2 ore cu pulsul ridicat se dovedesc a nu fi suficiente pentru unii amatori ai genului, din fericire pentru ei existand serii intregi care exploreaza cele mai adanci temeri. Insa dintre acestea, doar cateva se remarca intr-adevar: acestea sunt cele mai bune seriale horror.

O expresia mult prea comuna, folosita in mod ciudat si in programele de stiri atunci cand se anunta cate o fapta cu adevarat aberanta este cea de “Povestiri din cripta”. Numele vine de la un serial-fenomen produs de HBO in 1989. Initial gandit ca o trilogie, programul a devenit un fenomen care inca isi are numarul constant de fani. Povestile nu sunt legate intre ele, fiind introduse in scena de o papusa ce poate da fiori de una singura, numita “pastratoarea criptei”. De aici, intamplari cu morti reintorsi pentru razbunare, criminali obsedati, papusi care prind viata si obsesii incontrolabile apar in fata telespectatorilor, piperate de efecte special dintre cele mai sugestive. Desi cinematografia a evoluat mult de atunci putine seriale s-au putut ridica la acelasi nivel, in ciuda investitiilor. Si tocmai de aceea, “Povestiri din cripta” se incadreaza intre cele mai bune seriale horror.

Daca insa a fost un serial cu aceasta tematica, capabil de a crea un adevarat cult, acesta este “Dosarele X”, care inca genereaza venituri prin muzica si produse specifice, aratand ca dupa 9 sezoane cu mai bine de 20 de episoade fiecare fanii inca nu s-au plictisit. Povestea serialului a fost mentinuta in viata multumita turnurii de situatie, dar si chimiei foarte bune intre cei doi actori principali, Gillian Anderson si David Duchovny, care interpreteaza rolurile a doi agenti FBI ce investigheaza cazuri ciudate. Prezentele episodice precum culte sinucigase, monstri uriasi, vampiri, criminali in serie sau aparitii religioase sunt conturate si mai bine de povestea centrala a agentului Mulder, care doreste sa deconspire guvernul, care deja este in contact cu extraterestrii. Dorinta acestuia de a gasi adevarul a ajuns aproape proverbiala, iar inteligenta si umorul seriei fac ca “Dosarele X” sa fie inclus intre cele mai bune seriale horror.

“Zona crepusculara” este un alt serial de legenda, creat in 1959, insa fiind cu mult inaintea vremii sale prin vizionarism si profunzime. Fiecare episod prezinta viata aparent banala a unui individ normal, care insa ia o turnura spectaculoasa din cauza unei intamplari paranormale sau inexplicabile. Serialul ia in consideratie mai multi factori, de la neglijenta, alcoholism, la vise frante, aceasta fiind cheia succesului sau. De obicei finalurile episoadelor sunt usor cinice, insa mai mereu include pedepsirea vinovatului intr-un fel sau altul. Si cum mii de fani inca mai urmaresc episoadele cu la fel de mult entuziasm, e clar ca “Zona crepusculara” este unul dintre cele mai bune seriale horror ale tuturor timpurilor.

Ajungand mai aproape de vremea noastra, trebuie neaparat sa includem serialul “Supernatural” pe lista, fiind in mod clar deosebit de celelalte serii cu fiinte neobisnuite care populeaza cum micile ecrane. Inceput in 2005, serialul urmareste povestea fratilor Winchester, lasati de tatal lor disparut sa lupte impotriva fortelor intunericului. Vampiri, demoni, diavolul insusi sau arhangheli apar in calea celor doi, punandu-le bete in roate sau ajutandu-i. Efectrele special ale serialului nu sunt folosite in exces, mai importante fiind umorul cinic, lipsa de corectitudine politica si ruperea oricarei bariere a respectului fata de personajele religioase, care apar imbracate in costum sau se lasa prinse de viciile umane. In ciuda distractiei de calitate pe care o ofera, serialul “Supernatural” nu cade in extrema cealalta, oferind si scene tensionate sau misterioase, facandu-l printre cele mai bune seriale horror din prezent, fanii vrand mereu mai multe episoade.

“La limita imposibilului” este un alt serial complex care a marcat anii ’90, devenind un adevarat fenomen. Bine cunoscut pentru vocea datatoare de fiori a naratorului, serialul prezinta mai multe povesti in care personajele trebuie sa ia decizii foarte importante in momente de teroare sau disperare. Serialul reuseste sa imbine tematici din viata de zi cu zi, precum valorile familiale, cautarea perfectiunii si crima cu perspective precum calatoria in timp si la distante foarte mari, clonarea umana sau dimensiunile paralele. Initial, episoadele nu par sa aiba prea mare legatura intre ele, insa sfarsitul reuseste sa le uneasca, oferind o perspectiva nu foarte fericita, insa apreciata de fani ca fiind mult mai realista decat a altor seriale. Povestile sunt nelistitoare, in mod sigur punandu-i pe privitori pe ganduri, chiar daca nu sare niciun monstru din vreun dulap. Si tocmai mutlumita inteligentei si profunzimii povestilor prezentate, “La limita imposibilului” merita sa fie inclus intre cele mai bune seriale horror. Vizionare placuta!