Retinerea gazelor duce la unele probleme, cum ar fi balonarea si durerile abdominale. De asemenea, facand acest lucru, am putea ignora semnalele din corpul nostru. Aflati ce se intampla cand nu-i expulzam in mod normal.

De multe ori, expulzarea gazelor este jenanta. Mai ales cand ne aflam inconjurati de alti oameni. In acele momente, de obicei incercam sa le reprimam pentru a nu lasa o impresie proasta.

Tot ceea ce tine de expulzarea deseurilor este neplacut si nemagulitor pentru imaginea noastra. Cu toate acestea, este ceva firesc. Si sa nu-l lasi sa curga asa poate fi daunator pentru organism. Prin urmare, de data aceasta dezvaluim ce se intampla daca retinem gazele.

Este rau sa retin gazele?

Trecerea de gaze este naturala, iar conform unui articol de la Institutul National de Diabet si Boli de Digestie si Rinichi , trecerea de gaze intre 13 si 21 de gaze pe zi este complet normal. Daca se consuma alimente bogate in fibre sau gaze, cum este cazul bauturilor racoritoare, cel mai probabil acest numar va creste.

Flatulenta poate fi generata de alimentele care se consuma, de aerul care este introdus cand se vorbeste sau de bacteriile care sunt generate in procesul de digestie. Desi este de inteles ca avem modestie sau consideratie atunci cand expulzam gaze in public, nu ar trebui sa alegem sa suprimam acest impuls natural al organismului.

Consecintele acestui lucru variaza in functie de cat de des se realizeaza retinerea gazelor. Cu cat frecventa este mai mare, cu atat mai multe daune. Desi nu reprezinta o problema serioasa de sanatate, unele dintre consecintele retinerii gazului pot fi foarte enervante. Pe lista sunt urmatoarele:

  • Durere abdominala
  • Miros mai intens
  • Dureri de stomac
  • Umflarea abdomenului

Posibile probleme de sanatate 

Prin flatulenta putem cunoaste starea corpului nostru. Mirosul si componentele care il provoaca, precum si cantitatea care este expulzata pe zi, arata cum se desfasoara procesul digestiv. Retinerea gazului va poate impiedica sa recunoasteti in mod corespunzator simptomele unei afectiuni importante.

A avea colici sau umflarea abdominala poate fi cauzata de mii de patologii, dar daca avem acest obicei prost nu stim la ce se datoreaza cu adevarat. Conform articolului mentionat mai sus, conditiile care provoaca flatulenta in exces sunt urmatoarele:

  • cresterea bacteriilor in intestinul subtire
  • Sindromul colonului iritabil
  • Reflux gastroesofagian
  • Intoleranta la lactoza, fructoza si gluten

Cum sa previi gazele?

Nu exista o formula magica pentru a evita complet gazul; Este ceva natural care depinde de multi factori. Cu toate acestea, exista cateva masuri de stil de viata care ii pot reduce aspectul. Te afecteaza foarte des? Atunci tine cont de recomandarile pe care le impartasim in spatiul urmator.

Ai grija la mancare

Toate alimentele genereaza gaze in procesul lor de descompunere in corpul nostru. Cu toate acestea, exista cateva care maresc acest proces si fac ca volumul intens sa lucreze de doua ori mai mult. In loc sa le eliminam din alimentatie, idealul este sa le consumam in cantitati mici daca suferim de flatulenta constanta.

Potrivit unei publicatii Better Health , ar trebui sa reduceti consumul de lapte si produse lactate, cum ar fi branza, unt, inghetata etc. De asemenea, se evidentiaza importanta evitarii consumului de anumite legume, fructe si leguminoase precum urmatoarele:

  • Mar
  • Piersica
  • Para
  • Varza
  • Morcov
  • Vanata
  • varza de Bruxelles
  • Ceapa
  • Ridiche
  • Conopida
  • Struguri si prune uscate
  • Fasole, fasole, mazare, linte, naut
  • Nuci

2. Mananca in cantitati moderate

Mancarea in exces este unul dintre motivele pentru care productia de gaz creste. Mai presus de toate, daca nu avem o dieta echilibrata. Consumul de alimente bogate in grasimi sau grau si junk food provoaca incetinirea procesului de digestie si deranjarea stomacului.

3. Evitati bauturile carbogazoase

Nu este un secret pentru nimeni ca bauturile racoritoare si bauturile carbogazoase nu sunt recomandate pentru sanatate. Nu numai din cauza continutului de zahar, ci si pentru ca contin mult aer. Aceasta merge direct la stomac, generand umflaturi si, prin urmare, gaze. Cel mai bine este sa le luati cu moderatie si sa evitati folosirea unui pai, deoarece acestea ajuta la introducerea mai multa aer.

4. Mesteca bine

Cel mai bine este sa nu vorbesti in timp ce mananci. A vorbi mult sau a consuma lichide in timp ce mananci, genereaza un aport suplimentar de aer care poate deranja stomacul si sabota senzatia de satietate. Prin urmare, este esential sa va faceti timp pentru a mesteca si a va bucura de mancare, fara nicio distragere a atentiei.

Cand sa mergi la medic?

Desi cel mai bine este sa evitam producerea de gaze in loc sa le suportam, adevarul este ca uneori nu stim care poate fi cauza. Daca apar alte simptome asociate, cum ar fi schimbari de temperatura, eruptii cutanate, sange in scaun, scadere in greutate, diaree sau oboseala, este important sa consultati imediat un medic.

In acest fel, simptomele pot fi evaluate si pot fi efectuate examinarile si analizele pertinente pentru a exclude orice boala. In cele din urma, merita mentionat ca trebuie sa iei chestiunea natural. Desi este bine sa fii modest si atent, acest lucru nu ar trebui sa interfereze cu procesele naturale ale organismului.